“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Σαν να έπεσε βόμβα…

  • Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, 2020 - 06:29

Από τα ξημερώματα της Τρίτης η κακοκαιρία άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της.

Κι όσο περνούσαν οι ώρες και ξημέρωνε, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του δήμου Χερσονήσου και όχι μόνο, δεν έβλεπαν μια ακτίνα φωτός, αλλά καταλάβαιναν από την ένταση της βροχής ότι ακολουθούν δύσκολες ώρες για εκείνους.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν τόσο έντονα που προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή μεγάλες καταστροφές.

Δρόμοι έγιναν χείμαρροι, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, σπίτια πλημμύρισαν.

Όσο περνούσε η ώρα, οι ίδιοι δρόμοι γίνονταν ορμητικά ποτάμια που έμπαιναν στα σπίτια των ανθρώπων.

Πολλοί από αυτούς εγκλωβίστηκαν σε αυτά. Άλλοι ανέβαιναν στους επάνω ορόφους ή στις ταράτσες τους για να γλιτώσουν.

Τα τηλεφωνήματα που γίνονταν στην πυροσβεστική υπηρεσία και η συχνότητα τους αποκάλυπταν ένα μέρος της δραματικής κατάστασης.

Για να αντιληφθεί όμως κάποιος το μέγεθος της καταστροφής θα έπρεπε είτε να βρίσκεται εκεί, είτε να αναλογιστεί ότι μέχρι το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή των Μαλίων είχαν πέσει 363 χιλιοστά βροχής.

Μια εξωπραγματική ποσότητα μέσα σε μόνο λίγες ώρες. Αυτό το σκηνικό είχε στηθεί για ώρες σε Ανάληψη, Σταλίδα, Γούρνες, Γούβες, Μοχό, Ανισαρά, Κουτουλουφάρι κοκ.

Η απόλυτη καταστροφή

Οι Μαλιώτες, οι κάτοικοι των Γουβών, της Σταλίδας κοκ ξύπνησαν με το χειρότερο τρόπο προχθές το πρωί. Εάν είχαν καταφέρει να κοιμηθούν. Τα πάντα είχαν καλυφθεί με λάσπες. Οι δρόμοι έμοιαζαν σκαμμένοι και ήταν απροσπέλαστοι. Βράχοι και πέτρες που παρασύρθηκαν από τα νερά είχαν καλύψει το οδόστρωμα.

Υπήρξαν περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευσαν να πνιγούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια κοπέλα, κοντά στην εκκλησία των Μαλίων, η οποία γαντζώθηκε σε κάτι κολόνες για να μην παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Μάλιστα, χρειάστηκε να «βουτήξει» ένας πυροσβέστης για να τη διασώσει.

Τα αυτοκίνητά τους, ακόμα και εκείνα με τα οποία πολλοί βγάζουν το ψωμί τους, όπως ταξί ή τουριστικά βανάκια είτε έπλεαν, είτε το νερό είχε μπει στο εσωτερικό τους ή ακόμα τα είχε παρασύρει εκατοντάδες μέτρα μακριά από εκεί που ώρες πριν ήταν σταθμευμένα.

Γκρεμίστηκαν ακόμα και τοίχοι σπιτιών αποκαλύπτοντας το εσωτερικό των οικιών που κι αυτό δεν είχε γλιτώσει. Τα έπιπλα σε πολλά σπίτια είχαν αχρηστευθεί, οι ηλεκτρονικές συσκευές είχαν βραχεί.

Παντού η ίδια εικόνα και το ίδιο συναίσθημα απελπισίας και απόγνωσης. Το μόνο παρήγορο σε όλη αυτή την τραγωδία είναι ότι οι κάτοικοι τα σπίτια των οποίων δεν κατοικούνταν βρήκαν μια προσωρινή στέγη σε ξενοδοχεία της περιοχής, όπως ενημέρωσε ο Δήμος Χερσονήσου.

Συναγερμός

Όμως, ο συναγερμός δεν έπαψε στιγμή να χτυπά. Μάλιστα, έγινε πιο έντονος όταν οι κάτοικοι των Γουρνών κάλεσαν την πυροσβεστική και ενημέρωσαν για οχήματα που καταλήγουν στη θάλασσα. Λόγω των προσκρούσεων σε ορισμένα οχήματα ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός και τα φώτα τους.

Κάποιοι νόμιζαν ότι σε αυτά υπήρχαν άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό τους. Η αγωνία κορυφώθηκε όταν υπήρξε τηλεφώνημα που έκανε λόγο για ένα λευκό αυτοκίνητο με αναμμένα τα φώτα του, το οποίο βούλιαζε στη θάλασσα. Αρκετοί πίστεψαν ότι υπήρχε άνθρωπος σε αυτό.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ έκαναν έρευνες όμως δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν. Ήταν καθησυχαστικοί ως προς τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Άλλωστε, έλεγαν, δεν είχαν υπάρξει δηλώσεις εξαφάνισης στις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι έρευνες όμως αναμένεται να συνεχιστούν.

Το εφιαλτικό σκηνικό ήταν παντού το ίδιο με ορισμένες μικρές αλλαγές. Στις Γούβες για παράδειγμα το ποτάμι υπερχείλισε και μια τεράστια έκταση καλύφθηκε με θολά νερά.

Ο παραλιακός δρόμος έγινε ένα με τη θάλασσα, δεν ξεχώριζαν και ό,τι υπήρχε εκεί νωρίτερα κατέληξε στο βυθό. Μηχανήματα του δήμου προσπαθούσαν να επέμβουν για να απελευθερώσουν τη ροή του νερού, όμως ο αγώνας με τη φύση ήταν άνισος.