Το πρόγραμμα “Healthnic” της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης ανάμεσα στις καλύτερες πρακτικές σχεδίων Στρατηγικών Συμπράξεων για την περίοδο 2014-2017

Πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για άλλους φορείς

Στην έκδοση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με τις καλύτερες πρακτικές για τα έτη 2014-2017, στον τομέα των Στρατηγικών Συμπράξεων, περιλαμβάνεται το πρότζεκτ “Healthnic: Healthy and ethnic diet for inclusion”, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης μέσω του Erasmus+.

Οι Στρατηγικές Συμπράξεις στους τομείς της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, έδωσαν για πρώτη φορά την ευκαιρία σε οργανισμούς από διαφορετικούς τομείς να συνεργαστούν μεταξύ τους για τη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων και υλικού, προτείνοντας διατομεακές και καινοτόμες προσεγγίσεις σχετικά με το περιεχόμενο και τις μεθόδους διδασκαλίας. Πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία, επιμελητήρια, δημόσιοι φορείς, ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης, νοσοκομεία, κέντρα Κατάρτισης, Δήμοι, επιχειρήσεις, κ.ά. κλήθηκαν να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, μεταφέροντας ο καθένας από την πλευρά του την εμπειρογνωμοσύνη και την οπτική του πάνω στα διδασκόμενα αντικείμενα.

Το φαγητό… μέσο για να μοιραστείς τον πολιτισμό της χώρας σου

Στο πλαίσιο αυτό, το Erasmus+ σχέδιο “Healthnic: Healthy and ethnic diet for inclusion” δημιούργησε τα εργαστήρια Healthnic Diet βασισμένα στη μεθοδολογία της Συμμετοχικής μάθησης. Τα εν λόγω εργαστήρια προσέφεραν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες (πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους ανέργους) να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες σχετικές με την οικιακή οικονομία, μεθόδους παρασκευής φαγητών, νέες τεχνολογίες και χρήσης της γλώσσας της χώρας υποδοχής, καθώς και να μοιραστούν τον πολιτισμό της χώρας τους.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων δημιουργήθηκαν επίσης ψηφιακά βίντεο. Το πιο σημαντικό σε αυτό το σχέδιο ήταν στο πώς ένα άτομο μπορεί να εκτιμήσει τις διατροφικές παραδόσεις της χώρας του και να αλληλεπιδράσει σε ένα πολιτισμικά συμπεριληπτικό περιβάλλον.

Το σχέδιο συντόνισε η Βαρδάκειος Σχολή και εταίροι ήταν: η Danmar Computers (PL), η Diciannove Coop. (IT), το Institute of Technology, Tralee (IR) και το Merseyside Refugee Support Network (UK).

Αναλυτικότερα, 15 συμμετέχοντες από τις 5 συμμετέχουσες χώρες παρακολούθησαν ένα πενθήμερο σεμινάριο δραστηριοτήτων Μάθησης και Διδασκαλίας (LTTA) στη Σύρο και στη συνέχεια οργάνωσαν τοπικά εργαστήρια στις δικές τους χώρες, όπου συνολικά 60 συμμετέχοντες από τις παραπάνω ομάδες στόχου πήραν μέρος σε σεμινάρια μαγειρικής και ψηφιακής αφήγησης. Όλες αυτές οι δραστηριότητες βασίστηκαν στον Πρακτικό Οδηγό που δημιουργήθηκε με τη συμβολή του επιστημονικού προσωπικού όλων των οργανώσεων και συμπεριλαμβάνει οδηγίες βήμα-βήμα στο πώς να διοργανώσει κάποιος ένα βιωματικό, διαπολιτισμικό και διαδραστικό εργαστήριο. Η ανατροφοδότηση απ’ όλα τα εργαστήρια συγκεντρώθηκε και αποτέλεσε το βασικό υλικό για το δεύτερο εκπαιδευτικό εργαλείο, την Healthnic Εργαλειοθήκη, που βασίζεται σε ένα συνδυασμό διαδραστικών πόρων, παραδειγμάτων συμμετοχικής μάθησης, κουίζ και σχόλια από τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών όλοι οι εταίροι διοργάνωσαν Πολλαπλασιαστικές Δράσεις για να διαδώσουν το σχέδιο και τα αποτελέσματά του, σε επαγγελματίες που εργάζονταν με τις παραπάνω ομάδες- στόχου. Αυτές οι συναντήσεις έθεσαν τις βάσεις για να επεκταθούν οι ορίζοντες του σχεδίου, να δημιουργηθούν σύνδεσμοι μεταξύ των εταίρων και των ενδιαφερομένων τοπικών και εθνικών οργανώσεων. Είναι πραγματικά αισιόδοξο ότι πολλές οργανώσεις θέλουν να πραγματοποιήσουν Healthnic εργαστήρια και είναι σε επικοινωνία με τους εταίρους για να πάρουν συμβουλές και πληροφορίες.

To Healthnic.eu είναι μια ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα που προσφέρει σε όλους όλα τα παραπάνω εκπαιδευτικά εργαλεία (μεταφρασμένα στα αγγλικά, ελληνικά, ιταλικά και πολωνικά).

Erasmus+

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού για την περίοδο 2014 - 2020.

Θεσπίστηκε με τον αριθ. 1288/2013 Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί τη συνένωση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2007 - 2013:  το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Διά Βίου Μάθηση» -LLP (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig)-, το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση», τέσσερα προγράμματα Διεθνούς Συνεργασίας (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa ΙΙΙ, Edulink) και τα προγράμματα συνεργασίας με βιομηχανικές χώρες στον τομέα της Aνώτατης Eκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, μέσω του νέου προγράμματος υποστηρίζεται ο τομέας του αθλητισμού και η ειδική δραστηριότητα "Jean Monnet" που ενθαρρύνει τη διδασκαλία, την έρευνα και το δημόσιο διάλογο στους τομείς της ιστορίας, της πολιτικής, της οικονομίας και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Το πρόγραμμα Erasmus+ έχει σχεδιαστεί με σκοπό να στηρίξει τις προσπάθειες των Χωρών του Προγράμματος για τη διά βίου αξιοποίηση του ταλαντούχου δυναμικού και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης μέσω της παρεχόμενης στήριξης προς την τυπική, τη μη τυπική και την άτυπη μάθηση σε ολόκληρο το φάσμα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της ενασχόλησης με τη νεολαία. Το πρόγραμμα ενισχύει επίσης τις δυνατότητες συνεργασίας και κινητικότητας με τις Χώρες Εταίρους, ιδίως στους τομείς της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Νεολαίας.

Στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας (ιδίως των νέων), στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών πολιτικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστηρίζει επίσης δραστηριότητες που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον αθλητισμό, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των φορέων που είναι υπεύθυνοι για τον αθλητισμό.

Τέλος, καθώς η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η ενασχόληση στον τομέα της νεολαίας και ο αθλητισμός αποτελούν κλειδιά για την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και της κοινωνικής ένταξης, για την ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της αίσθησης των πολιτών ότι ανήκουν σε μία κοινότητα, καθώς και για την πρόληψη της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης, το πρόγραμμα Erasmus+ είναι ένα σημαντικό μέσο για την προώθηση της ένταξης των ατόμων που προέρχονται από μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νεο-αφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων.

Αυτή η επένδυση σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες θα ωφελήσει άτομα, ιδρύματα, οργανισμούς και την κοινωνία στο σύνολό της, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη, ευημερία και κοινωνική ένταξη στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί δραστηριότητες που διαρθρώνονται σε τρεις Βασικές Δράσεις, τις δραστηριότητες Jean Monnet και τις Δράσεις στο τομέα του Αθλητισμού. Οι τρεις Βασικές Δράσεις καλύπτουν όλους τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση) και τον τομέα της Νεολαίας και είναι οι εξής:

❱ Βασική Δράση 1/ΚΑ1: Κινητικότητα ατόμων

❱ Βασική Δράση 2/ΚΑ2: Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών

❱ Βασική Δράση 3/ΚΑ3: Υποστήριξη Μεταρρυθμίσεων Πολιτικής

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/ΙΚΥ αποτελεί τον εθνικό φορέα διαχείρισης των αποκεντρωμένων δράσεων ΚΑ1 και ΚΑ2 για όλους τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης (Σχολική Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Ανώτατη Εκπαίδευση, Εκπαίδευση Ενηλίκων.