Απογοητευτική η εικόνα των απορριμμάτων και των πολύχρωμων πλαστικών που συνεχίζουν να κατακλύζουν την περιοχή του Ρηχωπού

Μια θλιβερή… συνήθεια

  • Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021 - 06:15

Οι δεκάδες πλαστικές σακούλες και τα λοιπά σκουπίδια που «ταξιδεύουν» με τον αέρα από τον ΧΥΤΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και διασκορπίζονται στο Ρηχωπό της Απάνω Μεριάς είναι μία από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζει κανείς, ακολουθώντας το μονοπάτι προς τη Σπηλιά του Φερεκύδη.

Μια εικόνα -δυστυχώς- κοινή και συνηθισμένη, λόγω της γειτνίασης της περιοχής με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων, αλλά το ίδιο απογοητευτική για τους κατοίκους του νησιού, που γνωρίζουν την κατάσταση.

Αν και γνωστό, το πρόβλημα παραμένει άλυτο και σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, μεγαλώνει και προκαλεί τη δυσαρέσκεια τόσο των Συριανών όσο και πεζοπόρων, φίλων του νησιού που το επισκέπτονται και επιθυμούν να περπατήσουν σε κάθε γωνιά του για να ανακαλύψουν την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές του.

Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν αρκετές ομάδες και φορείς του τόπου πραγματοποιούσαν συχνά εθελοντικούς καθαρισμούς στην περιοχή, οι δράσεις αυτές έχουν περιοριστεί και ειδικά, εν μέσω πανδημίας έχουν εξαφανιστεί γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για πιο εντατικές ενέργειες και παρεμβάσεις από τον Δήμο.

Η εικόνα ενός φυσικού «θησαυρού» πνιγμένου στα σκουπίδια σε καμία περίπτωση δεν τιμά τον τόπο, ούτε μπορεί να περνά απαρατήρητη επειδή αποτελεί μια θλιβερή «συνήθεια» για την οποία δεν έχει βρεθεί μια δραστική και οριστική λύση.