Παρουσίαση ορθών πρακτικών και αναγκών των Μπλε Δήμων στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά

Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για το Δίκτυο Μπλε Δήμων

Στην Κέα επέστρεψε μετά από τρία χρόνια η Aegean Rebreath για να εγκαινιάσει τον νέο Σταθμό Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στο νησί αλλά και για να καλωσορίσει την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές στο Δίκτυο Μπλε Δήμων που αριθμεί πλέον 14 μέλη.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, η οργάνωση κατάφερε όχι μόνο να εγκαινιάσει το Σταθμό Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων αλλά και να πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε δύο λιμάνια. Στον βυθό στο Βουρκάρι οι δύτες της Aegean Rebreath ήρθαν αντιμέτωποι με εκτεταμένη ρύπανση κυρίως από πλαστικά μιας χρήσης και άλλα απορρίμματα όπως γυάλινα μπουκάλια και συσκευασίες αναψυκτικών. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν το πρόβλημα της επιβάρυνσης από τα χιλιάδες σκάφη που δένουν κάθε χρόνο στις μαρίνες του νησιού και από την απερίσκεπτη ρίψη απορριμμάτων στη θάλασσα.

Παρόλα αυτά, η θετική διάθεση και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων σε συνδυασμό με το δυναμικό ξεκίνημα του Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων και την ένταξη της Κέας στο Δίκτυο Μπλε Δήμων, γεμίζουν αισιοδοξία την οργάνωση για όσα φιλοδοξεί να πετύχει στο μέλλον για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί.

Στο Δίκτυο Μπλε Δήμων συμμετέχουν, έως σήμερα, οχτώ δήμοι των Κυκλάδων, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, τρία νησιά του Ιουνίου, δύο από τις Σποράδες και ένα από τον Αργοσαρωνικό. Τα μέλη του Δικτύου ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των θαλάσσιων πόρων με ταυτόχρονη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

«Περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα μέλη θα είναι 15, ενώ παράλληλα και πολλοί περισσότεροι δήμοι ετοιμάζονταν να ενταχθούν στο δίκτυο εντός του 2022» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο επικεφαλής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. Κατέστησε επίσης σαφές πως το Δίκτυο δε δημιουργήθηκε για να επισημαίνονται οι ανάγκες μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά για να καταγράφονται και να μεταφέρονται στην κεντρική διοίκηση και να οδηγούν στην ανάπτυξη δράσεων πεδίου με στόχο την κάλυψή τους.

Στόχος η ανάπτυξη πολιτικών σε κεντρικό επίπεδοΣημειώνεται πως, μετά την ολοκλήρωση και εξαγωγή των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη με εκπροσώπους των μελών του Δικτύου Μπλε Δήμων, η Aegean Rebreath, παρουσίασε αναφορά με τα συμπεράσματα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον Υφυπουργό, αρμόδιο για Θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά και το επιτελείο του, κατά τη διάρκεια ειδικής συνάντησης.

Τους προηγούμενους μήνες ο φορέας σε διαβούλευση με τα μέλη του Δικτύου προχώρησε στην καταγραφή των ορθών πρακτικών που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στην επικράτεια του κάθε μέλους. Σκοπό του εγχειρήματος αποτελεί ο εντοπισμός αποτελεσματικών πρακτικών και η πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τον κοινωνικό αντίκτυπο τους. Επιπλέον, καταγράφηκαν οι ανάγκες των μελών που σχετίζονται με τη διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ώστε να ομαδοποιηθούν πιθανά κοινά προβλήματα, να εξαχθούν στοιχειοθετημένα συμπεράσματα και να διαμορφωθούν ανάλογες προτάσεις για την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων.

Ο κ. Αμυράς έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα τα οποία προέκυψαν από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από το σύνολο των μελών του Δικτύου και συζήτησε μαζί μας τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της υποστήριξης του Δικτύου Μπλε Δήμων. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ανάπτυξη πολιτικών σε κεντρικό επίπεδο μέσω της καταγραφής  των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι μεγαλύτερες ανάγκες των Δήμων

Στην  καταγραφή των αναγκών συμμετείχαν όλοι οι Δήμοι του δικτύου. Παραπάνω από το 50% των μελών ιεραρχούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ως πολύ σημαντική και μόλις το 70% εξ’ αυτών έχουν προχωρήσει σε σχετικές πολιτικές. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι μεγαλύτερες ανάγκες των Δήμων είναι η απορρύπανση ακτών και βυθών μέσω συχνών καθαρισμών, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και πολιτών, η υπεύθυνη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, καθώς και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Παράλληλα, καταγράφηκαν κι άλλες ανάγκες όπως η χαρτογράφηση των υφάλων από αλιευτικά εργαλεία, η αποτροπή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης μέσα από λιμενικές δραστηριότητες, η αποτροπή εγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και η ανάπτυξη δικτύων αποχέτευσης κλπ. Βασικές αιτίες ύπαρξης αυτών των αναγκών αναγνωρίστηκαν η έλλειψη πόρων και τεχνογνωσίας, το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, καθώς και η αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας. Το 100% των μελών θεωρούν ότι το Δίκτυο Μπλε Δήμων μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη αναγκών, καθώς έχουν κατανοήσει ότι η Aegean rebreathe έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες που καλύπτουν ιεραρχικά τις ανάγκες τους. Τέλος, έγινε και μια καταγραφή των καλών πρακτικών του κάθε Δήμου ξεχωριστά, οι οποίες κατατέθηκαν επίσης στον Υφυπουργό. Ο ίδιος είδε αυτά τα ευρήματα ενδιαφέροντα και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τους Δημάρχους σε κάποιο από τα νησιά του Δικτύου.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρελάκος δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ότι όφελος για το δίκτυο αποτελεί το γεγονός ότι η Aegean Rebreath κατευθύνει προς τα μέλη του προτάσεις που δέχεται η ίδια από τον ιδιωτικό τομέα. «Αυτό έχει γίνει ήδη πραγματικότητα σε δύο από τα 14 μέλη του δικτύου. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες έχουμε καταφέρει να δρομολογήσουμε προτάσεις που έχουμε δεχτεί εμείς ώστε να έχουν εφαρμογή στα μέλη. Από την πρώτη στιγμή δουλεύουμε για να φέρουμε την κεντρική διοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα και τις τοπικές κοινωνίες σε συνέργειες και φαίνεται ότι αυτό μέσω του μπλε δικτύου πραγματοποιείται. Όλα αυτά έχουν ξεκινήσει πειραματικά , αλλά βλέπουμε ότι τελικά αποδίδουν και μας ευχαριστεί ιδιαιτέρως», ανέφερε χαρακτηριστικά.