“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Σε… λίμνη μετατράπηκε η Ζάκυνθος μετά τις έντονες βροχοπτώσεις

  • Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:25

Πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο νησί μας το περασμένο Σάββατο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα κυρίως, στο οδικό δίκτυο. Συνολικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου κλήθηκε να αντιμετωπίσει δέκα συμβάντα, κατά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε πέντε αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και ενός ξενοδοχείου (Αγριλιά), δέχθηκε δύο κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ χρειάστηκε να επέμβει για τον απεγκλωβισμό ατόμων και τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο σε τρεις περιπτώσεις.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου, ένα 24ωρο νωρίτερα είχε ενημερώσει για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα επηρέαζαν το νησί μας, ενώ αρκετοί συμπολίτες μας έλαβαν και το ενημερωτικό sms από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τα προβλήματα

Οι έντονες βροχοπτώσεις και κυρίως ο μεγάλος όγκος νερού είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την πεδινή Ζάκυνθο. Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν ο Αλικανάς, τα Πηγαδάκια, τα Άνω και Κάτω Γερακαρία, το Βανάτο, το Σαρακινάδαο, το Γαϊτάνι, το Λυκούδι, το Καλλιτέρο (Εργατικές Κατοικίες), το Μουζάκι (Αγριλιά). Παράλληλα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο Καλαμάκι, στην περιοχή Αγούλου στο Ξηροκάστελο, στο Κρυονέρι, στη θέση «Καταλούπου» και σε άλλα σημεία.

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι

Μάλιστα, από το μεσημέρι του Σαββάτου, οι τοπικές αρχές και υπηρεσίες και συγκεκριμένα, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, το Τμήμα Τροχαίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου απεύθυναν εκκλήσεις στους συμπολίτες μας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Χρειάστηκε να κλείσουν δρόμοι που είχαν γίνει απροσπέλαστοι λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα σημαντικότερα προβλήματα σημειώθηκαν:

στην ΕΟ Ζακύνθου – Αλυκών, στον Αλικανά, από το σούπερ μάρκετ «Πλέσσα» μέχρι τη διασταύρωση του «Σπαθή, στην ΕΟ Ζακυνθου – Αλυκών στο Βανάτο από το δημοτικό σχολείο μέχρι το δημαρχείο, στην ΕΟ Ζακύνθου – Ρομιρίου και στην περιοχή Λυκούδι, στην ΕΟ Ζακύνθου – Καλαμακίου στο Καλλιτέρο, στο δρόμο του ΚΤΕΟ και στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά.

Οι πολύωρες επιχειρήσεις και οι αιτίες των προβλημάτων

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου, Μαρία Μουζάκη έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πολύωρων επιχειρήσεων που έγιναν και αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η υπηρεσία και στις αιτίες τους.

«Τα σοβαρότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην ΕΟ Ζακύνθου – Αλυκών, σε Βανάτο και Αλικανά και στην ΕΟ Ζακύνθου – Ρομιρίου, στο Λυκούδι. Πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε στην γέφυρα Παλιοκαμάρας στο Λυκουδι. Όσον αφορά τη γέφυρα «Ξιφίτα», δέχθηκε πολύ μεγάλο όγκο νερού, γιατί εκεί απορρέει το μεγαλύτερο τμήμα της πεδινής Ζακύνθου καθώς και τμήμα της ανατολικής πλευράς του Βραχίονα. Η Π.Ε. Ζακύνθου με τακτικές εργολαβίες καθαρισμού από φερτά υλικά, σκουπίδια και αυτοφυή βλάστηση, συντηρεί την υδραυλική ικανότητα του χειμάρρου στο μέγιστο δυνατό. Οι πιο πρόσφατες εργολαβίες εκτελέστηκαν το 2013, 2017 και 2021. Ενώ ήδη βρίσκεται σε διαδικασία συμβασιοποίησης νέα εργολαβία προκειμένου να εκτελεστεί εγκαίρως το καλοκαίρι του 2022. Παρά όμως την διαρκή και επιμελή συντήρηση και καθαρισμό του χειμάρρου «Ξιφίτα», πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτή δεν είναι ανεξάντλητη και ενέχει περιορισμούς. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι παρά τον καθαρισμό της διατομής του χείμαρρου στο μέγιστο δυνατό πλάτος τους, όπως είναι τώρα μετά τον πρόσφατο καθαρισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, η ωφέλιμη διατομή περιορίζεται και πρακτικά οροθετείται από τις 4 καμάρες της γέφυρας «Ξιφίτα», από όπου διέρχεται το σύνολο της ροής. Επίσης, υπάρχει το πολύ μεγάλο πρόβλημα της γέφυρας της Παλιοκαμάρας στο Λυκούδι, όπου διέρχεται η ΕΟ Ρομιρίου, πάνω από τον χείμαρρο «Ξιφίτα» και η ΔΕΥΑΖ έβαλε τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από τις πηγές του Κερίου προς το κεντρικό υδραγωγείο κάτω από τον παλιό χωρίς να έχει αφαιρέσει τον παλιό, με αποτέλεσμα να μειώσει δραματικά την ροή του χειμάρρου. Εάν σκεφτούμε ότι όλες οι δημοτικές κοινότητες και οι δημοτικοί δρόμοι έχουν να καθαριστούν τουλάχιστον 6-7 χρόνια και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις με μπάζωμα ρεμάτων και χαντακιών, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι όλα μαζί προκαλούν τα κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Στα βουνά μας δεν υπάρχουν δάση, οι φυσικοί φράχτες, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μην βρίσκονταν κανένα εμπόδιο στο δρόμο τους και να κατεβαίνουν τον αστικό ιστό του νησιού. Από τον Οκτώβρη μέχρι και χθες σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα, όλοι έχουμε δει τον όγκο της βροχής που έχει πέσει στο νησί»

Συνεχείς καθαρισμοί

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ», η κ. Μουζάκη, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και στις δύο γέφυρες, πριν, στην έναρξη αλλά και μετά την εκδήλωση των φαινομένων είχε μόνιμα μηχανήματα για τον καθαρισμό τους. Συγκεκριμένα, η γέφυρα «Ξιφίτα» καθαρίστηκε από τα χαράματα Σαββάτου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής οκτώ φορές, ενώ στην Παλιοκαμάρα τρία διαφορετικά συνεργεία προχώρησαν σε 19 καθαρισμούς, όμως όπως δήλωσε η κ. Μουζάκη, ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος.

«Το Τμήμα Πολ. Προστασίας, 24 ώρες πριν την εξέλιξη των φαινομένων, είχε στήσει μηχανισμό αντιμετώπισης των συμβάντων με 14 μηχανήματα έργων σε πολλές δημοτικές κοινότητες και επαρχιακούς δρόμους. Επίσης, είχε έρθει σε επαφή με όλους τους προέδρους των επικίνδυνων περιοχών και είχε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για την έλευση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Είχε εξαιρετική συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, το Τμήμα Τροχαίας, το ΑΤ Κατασταρίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου και την εθελοντική ομάδα της Λιθακιάς. Θέλω προσωπικά και σαν υπηρεσία, να ευχαριστήσω την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, το Τμήμα Τροχαίας, το ΑΤ Κατασταρίου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, την εθελοντική ομάδα της Λιθακιάς, τους προέδρους των κοινοτήτων, τους ιδιώτες με τα μηχανήματα για την άμεση ανταπόκρισή τους και τα ΜΜΕ που ενημέρωναν άμεσα τους συμπολίτες μας για τα προβλήματα που υπήρχαν (κλειστοί δρόμοι κλπ). Η συμβολή όλων ήταν καθοριστική», σημείωσε η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας.

Απών ο Δήμος…

Τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναίου, όσο και η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε., Μαρία Μουζάκη μίλησαν για τα προβλήματα που προκάλεσε στην αντιμετώπιση των περιστατικών η… απουσία του Δήμου. Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Μοθωναίου η επικοινωνία ήταν πολύ δύσκολη με τη δημοτική αρχή και ακόμα και για την σήμανση για το κλείσιμο των δρόμων, η Π.Ε. αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε εργολάβους…

Πιο αναλυτικά, η κ. Μοθωναίου, σημείωσε: «Καταθέτω το παράπονο μου που έχει να κάνει με την απουσία του Δήμου. Έκανα μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να επικοινωνήσω… Δυστυχώς ήταν πολύ δύσκολη αυτή η συνεργασία. Πρέπει την ώρα της κρίσης –τους είχαμε ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα ότι περιμέναμε έντονα φαινόμενα – να είναι παρόντες, να είναι έξω οι άνθρωποι του Δήμου, γιατί δυστυχώς η Περιφέρεια δεν έχει ούτε μηχανήματα ούτε αυτοκίνητα ούτε σημάνσεις. Χρειάστηκε να κλείσουν δρόμοι και δυστυχώς, απευθυνθήκαμε σε εργολάβους για να μας δώσουν τα σήματα…».

Για το ίδιο θέμα, η κ. Μουζάκη, τόνισε: «Για πρώτη φορά δεν υπήρξε καμία υποστήριξη ούτε με μέσα ούτε με ανθρώπινο δυναμικό από τον Δήμο Ζακύνθου, γεγονός που μας δημιούργησε άπειρα προβλήματα, γιατί η Π.Ε. δεν διαθέτει δικό της ούτε ανθρώπινο δυναμικό ούτε εργαλεία».

Τέλος, η Αντιπεριφέρειαρχης αφού τόνισε ότι βασικός στόχος ήταν να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν προβλήματα σε υποδομές, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Πολιτική Προστασία, την Π.Υ., την ΕΛ.ΑΣ. και τους προέδρους των κοινοτήτων που ήταν παρόντες και βοηθούσαν στη διευθέτηση των προβλημάτων.