“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Άθλια η κατάσταση στη ΔΟΥ Ζακύνθου | Την επέμβαση Εισαγγελέα ζήτησε ο προϊστάμενος για υδροδότηση και σοβάδες

  • Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:28

Τριτοκοσμικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός της “Ημέρας” στο κτίριο που στεγάζεται η ΔΟΥ Ζακύνθου με τα προβλήματα για τους εργαζόμενους αλλά και όσους πάνε για να εξυπηρετηθούν στην υπηρεσία να είναι τεράστια. Αρχικά μέχρι και την περασμένη Παρασκευή δεν υπήρχε νερό για τέσσερις μέρες λόγω βλάβης στο μοτέρ, με το πρόβλημα να είναι τεράστιο, καθώς λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων η πλύση των χεριών πρέπει να είναι ιδιαίτερα συχνή. Επίσης πριν λίγο καιρό έπεσαν σοβάδες από την οροφή στην είσοδο, ευτυχώς χωρίς να τραυματίσουν κάποιον, αφού η πτώση τους σημειώθηκε βραδινές ώρες. Τα κτιριακά προβλήματα είναι τεράστια στη ΔΟΥ, αφού σε κάποια σημεία των ορόφων το ταβάνι έχει μαζέψει υγρασία και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υποχωρήσει κάποιο μέρος του και να πέσει στο κεφάλι των εργαζομένων ή όσων έρχονται να εξυπηρετηθούν στην υπηρεσία.

Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ Μανώλης Βαρυπάτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του νερού, όπου με δική του παρέμβαση μπήκε νέο μοτέρ για να εξυπηρετούνται οι υπάλληλοι που την προηγούμενη εβδομάδα πέρασαν πολύ δύσκολα.

“Πιο πολύ είναι το νερό που μείναμε τέσσερις μέρες χωρίς νερό. Από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή ήμασταν χωρίς νερό. Συν την πυρασφάλεια με τον κίνδυνο που έχει, συν το γεγονός ότι στην είσοδο κατέρρευσε η οροφή και έπεσαν μπάζα. Το νερό φτιάχτηκε με προσωπική παρέμβαση δική μου. Αναγκάστηκα και έφερα υδραυλικό και ηλεκτρολόγο εγώ για να μου φτιάξει άλλη γραμμή για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Δεν μπορούσαμε να πλύνουμε τα χέρια μας, έχουν βρωμίσει οι τουαλέτες. Είναι θέμα υγείας, είναι δύσκολες μέρες αυτές. Αυτά με παρέμβαση δική μου τακτοποιήθηκαν και ελπίζω μόνιμα. Αλλά δεν είναι λύση να παρεμβαίνει ο προϊστάμενος μετά από πέντε μέρες για ένα πρόβλημα που είναι στον ιδιοκτήτη”.

Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ τόνισε μάλιστα ότι ακόμα και έγγραφο στον Εισαγγελέα έστειλε προκειμένου να δοθεί λύση με το θέμα του νερού το οποίο ήταν ιδιαίτερα σοβαρό, όπως και άλλων σοβαρών προβλημάτων.

“Στείλαμε έγγραφο στον Εισαγγελέα. Όταν είμαστε τέσσερις μέρες χωρίς νερό και έρχεται την τέταρτη μέρα να μου πει ότι έχει καεί το μοτέρ και θέλει περιέλιξη ένα σάπιο μοτέρ. Έπρεπε να το είχε αντικαταστήσει από την πρώτη στιγμή. Το κάναμε εμείς, με δαπάνες δικές μας δυστυχώς και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Κάναμε έγγραφο στον Εισαγγελέα και είπαμε για την κατάρρευση των μπαζών, το νερό που δεν είχε τέσσερις ημέρες και δεν έχουμε την πυρασφάλεια που μας λέει ο ιδιοκτήτης θα τη φτιάξει και δεν την έχει φτιάξει”.

Ο κ. Βαρυπάτης σημείωσε ότι λόγω του ότι ο κάθε υπάλληλος συναλλάσσεται με τον πελάτη που έρχεται στη ΔΟΥ, χρειάζεται να πλένει συχνά τα χέρια του, αφού υπάρχει ο φόβος του κορωνοϊού, με τη Ζάκυνθο να είναι στο κόκκινο.

“Το νερό είναι απαραίτητο διότι δεν μπορεί ο υπάλληλος να πλύνει τα χέρια του και πρέπει να το κάνει μετά από κάθε συναλλαγή. Έχουμε απολυμαντικά αλλά δεν φτάνουν. Πρέπει να πλυθούν τα χέρια. Πρέπει να απολυμαίνονται οι κοινόχρηστοι χώροι και οι τουαλέτες. Μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην υπηρεσία και τον κόσμο και να κολλήσουμε κορωνοϊό”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος που είναι το μοτέρ του νερού είναι το υπόγειο και είναι παντελώς ακατάλληλο αφού είναι εκεί μαζεμένα πολλά μπάζα και άχρηστα αντικείμενα, ενώ ακόμα και τα καλώδια του ρεύματος είναι εκτεθειμένα. Παρά την τοποθέτηση νέου μοτέρ στο Υπόγειο ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ ζητά να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στο υπόγειο που έχει άθλια εικόνα.

Δυστυχώς όμως η απουσία νερού για τέσσερις ημέρες δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα για την υπηρεσία αφού πριν από λίγες ημέρες σοβάδες από την οροφή έπεσαν και θα μπορούσαν να τραυματίσουν κάποιον αν ήταν από κάτω.

Ο κ. Βαρυπάτης τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων από σοβάδες που μπορεί να πέσουν, ενώ παρά τις εκκλήσεις του για το θέμα της πυρασφάλειας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

“Τα προβλήματα που είχαμε πέραν του κτιριακού είναι και τα θέματα υγιεινής όπως σοβάδες που πέφτουν και κινδυνεύει η υγεία τόσο η δική μας όσο και των πολιτών που έρχονται εδώ πέρα. Δεν μιλάμε για άδειες και πυρασφάλειες που έχουν γίνει εξώδικα στον Εισαγγελέα. Αυτά είναι μια άλλη διαδικασία που έχουμε με τον ιδιοκτήτη. Είμαστε σε έναν δρόμο και μας λέει συνεχώς ότι θα τα φτιάξει και δεν τα έχει φτιάξει μέχρι σήμερα. Με ενέργειες δικές μου έχει μπει πυρανίχνευση και αναγόμωση των πυροσβεστήρων και πρέπει να κάνουμε και ασκήσεις για να μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε”.

Όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους υπάρχει κίνδυνος και τα μπαλκόνια να γκρεμιστούν, ενώ και πάλι με ενέργειες του Προϊστάμενου της ΔΟΥ έγινε προσπάθεια να λυθούν κάποια θέματα.

“Για τους κοινόχρηστους χώρους τα μπαλκόνια είναι σάπια και υπάρχει κίνδυνος να ακουμπήσει κάποιος και να πέσει. Επίσης όταν έρχονται οι πολίτες στην είσοδο στάζει νερό από πάνω. Έχει εγκλωβιστεί το νερό στις ταράτσες. Υπάρχει υγρασία που περνάει από την πλάκα και από μέσα έχουν καταρρεύσει μπάζα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν στο κεφάλι μου να με σκοτώσουν στο γραφείο μου” σημείωσε ο κ. Βαρυπάτης.

Μ. Βαρυπάτης: “Το κτίριο είναι αυθαίρετο και δεν μπορούν να γίνουν εργασίες”

Από το 1994 η ΔΟΥ έχει στεγαστεί στο συγκεκριμένο κτίριο και από τότε δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε να είναι προφυλαγμένοι τόσο οι υπάλληλοι όσο και εκείνοι που πηγαίνουν για τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Όπως τόνισε ο κ. Βαρυπάτης δεν επιτρέπεται να γίνουν παρεμβάσεις στο κτίριο από τη στιγμή που είναι αυθαίρετο.

“Δεν επιτρέπεται να γίνουν εργασίες γιατί το κτίριο είναι αυθαίρετο και υπάρχουν προβλήματα. Οι παρεμβάσεις που έκανα ήταν με προσωπική μου ευθύνη. Είναι ένα κτίριο αυθαίρετο. Δεν μπορεί να γίνει κάτι στο κτίριο. Εκτός και αν το νομιμοποιήσουν και γίνουν οι εργασίες συντήρησης που απαιτεί ο νόμος. 20 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Έχει μια είσοδος και δεν εξυπηρετεί, δεν έχει δεύτερη έξοδο διαφυγής και είναι πολύ μεγάλο το κτίριο. Δεν λειτουργεί το ασανσέρ. Είναι γνωστά τα προβλήματα και τα έχουν γράψει οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης”.

Διαδικασίες για να μεταστεγαστεί σε Δημόσιο κτίριο

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους εργαζόμενους, οι οποίοι φοβούνται για τη σωματική ακεραιότητα τους και δεν μπορούν να απασχοληθούν όπως θα έπρεπε. Για αυτόν τον λόγο γίνονται προσπάθειες να μεταστεγαστεί η Υπηρεσία σε κάποιο Δημόσιο κτίριο.

“Έχω κάνει διαδικασίες για μεταστέγαση μας σε Δημόσιο κτίριο, δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Πρέπει να πάμε σε ένα από τα Δημόσια Κτίρια, είτε είναι η Περιφέρεια, είτε το μικρό Διοικητήριο. Αλλά πρέπει να πάμε. Το Παλιό Νοσοκομείο θα αργήσει απ’ ότι φαίνεται και δεν πρόκειται να μας εξυπηρετήσει γιατί θα γίνει σε 5-10 χρόνια, ανάλογα με τα κονδύλια και πότε θα φτιαχτεί. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία για να το σκεφτούμε” είπε αρχικά ο κ. Βαρυπάτης, ενώ εν συνεχεία τόνισε ότι θα βόλευε το τμήμα του Παθολογικού στο Παλιό Νοσοκομείο, αλλά από τη στιγμή που έχει δεσμευτεί δεν υπάρχει λύση.

“Από το Νοσοκομείο που είχαμε κάνει μια συζήτηση, το παθολογικό θα ήταν μια κατάλληλη πτέρυγα που θα απομόνωνε την Υπηρεσία μας από τις υπόλοιπες και θα μπορούσαμε να έχουμε επάρκεια αλλά έχει δοθεί κάπου αλλού μάλλον”.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ τόνισε ότι η λύση είναι το Διοικητήριο ή το Μικρό Διοικητήριο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις και να μεταστεγαστεί εκεί η ΔΟΥ. Μάλιστα τόνισε ότι αν υπάρξει μια σωστή συρρίκνωση καθώς στεγάζονται και σύλλογοι θα μπορεί να βρεθεί μια λύση. Όπως τόνισε μάλιστα η Υπηρεσία πληρώνει 5,000 ευρώ και χρειάζεται να πάει σε Δημόσιο Κτίριο για να φύγει αυτό το πολύ μεγάλο κόστος που έχει.