Το Cyclades Preservation Fund τοπικός πρεσβευτής των Κυκλάδων στο νέο φιλόδοξο πρόγραμμα για την προστασία των θαλασσών «Sea Guardians»

Οι επαγγελματίες της θάλασσας προστατεύουν το "σπίτι" τους

Ξεκίνησαν οι ενημερωτικές δράσεις, με τη συμβολή σε τοπικό επίπεδο του Cyclades Preservation Fund και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων επαγγελματιών της θάλασσας σχετικά με την νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Sea Guardians».

Το νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα για την προστασία των θαλασσών, Sea Guardians (Φύλακες της Θάλασσας), έχει ως βασικούς άξονες την συνεργασία των περιβαλλοντικών φορέων με επαγγελματίες της θάλασσας για τη συλλογή δεδομένων για τα απειλούμενα θαλάσσια είδη και ορατές μορφές ρύπανσης στα επιφανειακά νερά και την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση επαγγελματιών, η δραστηριότητα των οποίων έχει σημαντικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα από στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις.

Ποιοι είναι οι Sea Guardians;

Οι επαγγελματίες, η δραστηριότητα των οποίων έχει σημαντικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, εκπαιδεύονται μέσα από μία σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων ειδικά σχεδιασμένων, με εστίαση στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας.

Η δράση απευθύνεται σε αλιείς και στελέχη/εκπροσώπους φορέων και οργανισμών που σχετίζονται με την αλιευτική δραστηριότητα (αλιευτικούς συνεταιρισμούς και συλλόγους, αλιευτικούς λιμένες και καταφύγια, ιχθυόσκαλες, Τμήματα Αλιείας σε Περιφέρειες, Ιχθυολόγους Φορέων Διαχείρισης, κ.ά.). Επίσης, σε κυβερνήτες, πληρώματα και άλλους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες χρήστες / κατόχους σκαφών αναψυχής και μικρών τουριστικών σκαφών, καθώς επίσης σε Αξιωματικούς Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής και Αστυνομίας, στελέχη ΟΤΑ, στελέχη και φύλακες Φορέων Διαχείρισης Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, στελέχη Τουριστικών Μαρινών και εκπροσώπους θεσμικών φορέων παράκτιων περιοχών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη που θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για το θαλάσσιο περιβάλλον και να συμβάλει ενεργά στην προστασία του.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από μία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που ενισχύουν τη βασική κατανόηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη σημασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, των κινδύνων που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και του θεσμικού πλαισίου προστασίας.

Ενδεικτικά, πρόκειται για μία σειρά από webinars για το θαλάσσιο περιβάλλον, εξειδικευμένα διαδικτυακά εργαστήρια για κάθε μία από τις ομάδες-στόχους, βιωματικά διήμερα με σεμινάρια, εργαστήρια και παρακολούθηση δράσεων καθαρισμού για αλιείς, καθώς και διήμερο συνέδριο.

Στόχος του προγράμματος είναι να:

  • Ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες όσων ασχολούνται με τη θάλασσα
  • Γίνει κατανοητό όλο και καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον, οι απειλές και το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του
  • Αναδειχθούν καλές πρακτικές διαχείρισης ιχθυαποθεμάτων και αποφυγής θαλάσσιας ρύπανσης

Επίσης, μέσω των δράσεων, αυξάνεται η συμμετοχή σε μια συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης δεδομένων, στη λογική της επιστήμης των πολιτών (citizen science). Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσεται επιπλέον μια εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα – ένα μοναδικό εργαλείο συγκέντρωσης πληροφοριών για θαλάσσια είδη και εστίες ρύπανσης – την οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας κατά τη διάρκεια της εργασίας, του ταξιδιού ή της αναψυχής του.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια και webinars όλο τον Μάιο

Ως πρεσβευτής του προγράμματος, το Cyclades Preservation Fund έχει ξεκινήσει ήδη την καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.

Χτες, 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Θαλάσσιο περιβάλλον – η σημασία και η λειτουργία του». Στόχος η ενημέρωση σχετικά με τη σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τη λειτουργία του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών θαλασσών, καθώς και πώς τα παραπάνω προστατεύονται θεσμικά.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο στις 19 Μαΐου, με τίτλο «Αλιεία και Θαλάσσιο Περιβάλλον», όπου θα επιχειρηθούν να απαντηθούν τα ερωτήματα: «Πώς επηρεάζει το θαλάσσιο περιβάλλον η αλιευτική δραστηριότητα; Ποιοι κανονισμοί υπάρχουν;», καθώς και να εξεταστούν καλές πρακτικές για μια βιώσιμη, αποδοτικότερη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη αλιεία.

Στις 26 Μαΐου 2022 θα λάβει χώρα το 3ο webinar, με τίτλο «Αναψυχή Εν Πλω και Θαλάσσιο Περιβάλλον», όπου θα αναλυθούν οι επιπτώσεις των σκαφών αναψυχής στο θαλάσσιο περιβάλλον και θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές για συμμόρφωση με τους κανονισμούς και περιβαλλοντικά υπεύθυνη αναψυχή εν πλω.

Τα webinars προσφέρονται δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν από ειδικούς της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), της ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλους εξειδικευμένους ομιλητές.