Οι Πράσινοι Εθελοντές επιστρέφουν στις Κυκλάδες

Το Cyclades Preservation Fund παρουσιάζει μία σειρά από διαδικτυακά σεμινάρια που απευθύνονται σε αγγλόφωνους επισκέπτες ή κατοίκους των Κυκλάδων που επιθυμούν η παρουσία τους στα νησιά να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Εστιάζοντας και αναλύοντας θέματα σχετικά με τη θάλασσα, τη γη, την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινότητα και το οικολογικό αποτύπωμα του καθενός στον τόπο που επισκέπτεται, ειδικοί συνεργάτες του CPF θα παρουσιάσουν δράσεις και θα διδάξουν τρόπους, με τους οποίους όλοι μπορούν να συντελέσουν στην προστασία των Κυκλάδων.

Η Άννυ Μητροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του CPF, αναλύει στην “κοινή Γνώμη” το πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται και που στοχεύει εξηγώντας παράλληλα την αξία κάθε μικρής συνεισφοράς για το μέλλον του Κυκλαδικού τοπίου.

Oι Πράσινοι Εθελοντές

Η παρουσία των Πράσινων Εθελοντών στις Κυκλάδες είναι μία ιδέα που έχει υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια το CPF, εκπαιδεύοντας τοπικούς φορείς και εθελοντές και παρέχοντας τη δυνατότητα σε ενεργούς πολίτες να συνδράμουν μαζί με την τοπική κοινότητα για την προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες. Tην πρώτη χρονιά του προγράμματος, που διήρκησε περίπου ενάμιση χρόνο και στήθηκε με τη βοήθεια της αγγλικής Πρεσβείας, ωφελήθηκαν τρεις φορείς από τις Κυκλάδες, η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά στη Σύρο, η Andros Routes στην Άνδρο και η Naxos wild life στη Νάξο.

Φέτος, όπως λέει η κα. Μητροπούλου, το πρόγραμμα Πράσινοι Εθελοντές ξανασυστήνεται, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους δυνητικούς εθελοντές επισκέπτες ή κατοίκους των Κυκλάδων, να γνωρίσουν καλύτερα και πιο ουσιαστικά τα νησιά και να προσφέρουν τις “υπηρεσίες” τους σε αυτά. “Εμείς τους προσφέρουμε εκπαιδεύσεις ώστε να αποκτήσουν μία καλύτερη εικόνα για την ομορφιά, την αξία και την ευαλωτότητα του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων, μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα για τη θάλασσα, την ξηρά, τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και δείχνοντάς τους παράλληλα τον τρόπο για να λειτουργούν υπεύθυνα” εξηγεί η Άννυ Μητροπούλου.

Μέσα από το πρόγραμμα, το CPF επιδιώκει να γνωρίσουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε πολύ μεγαλύτερη έκταση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων. Ιδανικοί για να μεταδώσουν αυτήν τη γνώση και τις πληροφορίες, είναι οι τοπικοί φορείς και οι ειδικοί που εργάζονται πάνω σε αυτά τα ζητήματα και γνωρίζουν σε βάθος τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.

“Αυτές οι εκπαιδεύσεις θέλουμε να αφήνουν σαν επίγευση, μία γενική εικόνα και καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που απασχολούν τα νησιά, στα οποία ο ανθρώπινος παράγων έχει μεγάλο αντίκτυπο” τονίζει η εκτελεστική διευθύντρια του CPF και συμπληρώνει: “Δημιουργούμε μία ομάδα ανθρώπων και φορέων που έχουν αυτά τα εφόδια και απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όσους θέλουν να αποκτήσουν αυτήν την εισαγωγική γνώση”.

Oι 4 ενότητες των σεμιναρίων

Οι εκπαιδεύσεις του φετινού προγράμματος είναι δομημένες σε 4 ενότητες.

Το πρώτο σεμινάριο που ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου, αφορά στη θάλασσα και στις δράσεις για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τα λιβάδια ποσειδωνίας και η χρησιμότητά τους, η προστασία και αντιμετώπιση των ζώων που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, η λανθασμένη αντίληψη για το πως μοιάζει μία υγιής παραλία, η υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών και η σωστή συμπεριφορά των λουόμενων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα θίξει το σεμινάριο, προσπαθώντας να αναστρέψει κακές συνήθειες και εσφαλμένες αντιλήψεις δεκαετιών.

Το δεύτερο σεμινάριο, θα διεξαχθεί την 1η Μαρτίου και αφορά στη γη, την ξηρά και τη γνωριμία με τη γλώσσα της Κυκλαδική φύσης. Βασικό θέμα του σεμιναρίου αποτελούν η πανίδα και η χλωρίδα των Κυκλάδων, με τις οποίες μπορεί να νιώθουμε εξοικειωμένοι αλλά γνωρίζουμε κι αντιλαμβανόμαστε ελάχιστα για αυτές, ενώ θα δοθεί βάση και στις ξερολιθιές, τα μονοπάτια και άλλα πολλά άγνωστα δυστυχώς για τους πολλούς, χαρακτηριστικά της Κυκλαδικής γης.

Τα επόμενα δύο σεμινάρια είναι πιο γενικά και αφορούν κυρίως τη διαμόρφωση σχέσεων και την αλληλεπίδραση με τους φορείς και την κοινωνία αλλά και τον τρόπο που μπορεί να συμπεριφερθεί κάποιος ως υπεύθυνος καταναλωτής, επιλέγοντας τοπικά προϊόντα, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών, διεκδικώντας ακόμα και τη συμμόρφωση των ντόπιων με καλές πρακτικές, δημιουργώντας μία δυναμική που σταδιακά θα συμπαρασύρει τον τόπο σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Το τρίτο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου, απευθύνεται στους λεγόμενους “εποχιακούς κατοίκους” οι οποίοι διαβιούν μεγαλύτερα διαστήματα στις Κυκλάδες κι έχουν το χρόνο να αλληλεπιδράσουν ουσιαστικά με την κοινότητα, ενώ το 4ο, στις 29 Μαρτίου, αφορά τους τουρίστες που επισκέπτονται για μικρά διαστήματα τα νησιά αλλά επιθυμούν, σε αυτό το σύντομο πέρασμά τους, το αντίκτυπο της παρουσίας τους να έχει θετικό πρόσημο.

Όπως εξηγεί η Άννυ Μητροπούλου, αυτός ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων που γίνεται σε συνεργασία με την αγγλική Πρεσβεία, απευθύνεται στο αγγλόφωνο κοινό που αποτελεί έναν τεράστιο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο, σε μία προσπάθεια η παρουσία των τουριστών στα νησιά να είναι ωφέλιμη για αυτά και για περιβαλλοντικούς λόγους πέρα από οικονομικούς. Παρόλα αυτά, η πρόθεση του CPF είναι, λίγο πριν το καλοκαίρι, να δημιουργήσει έναν νέο κύκλο σεμιναρίων, στην ελληνική γλώσσα, που να απευθύνεται και στους Έλληνες επισκέπτες αλλά και στους ντόπιους οι οποίοι μπορεί να θέλουν να ενημερωθούν και να κατανοήσουν καλύτερα τον τόπο τους και τους θησαυρούς που κρύβουν τα νησιά συμμετέχοντας σε μία αλυσίδα ανθρώπων που ονειρεύονται τη διατήρηση και προστασία του Κυκλαδικού φυσικού πλούτου. “Το CPF προσεγγίζει πάντα με μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό τους ντόπιους, βοηθώντας τους να γνωρίσουν καλύτερα τα νησιά τους και να τα σεβαστούν, έτσι ώστε οι επισκέπτες να το κάνουν διπλά”, λέει η κα. Μητροπούλου και καταλήγει λέγοντας ότι “Εμείς, ως CPF δεν θέλουμε να υποδείξουμε σε κανέναν τι να κάνει, απλώς να τονίσουμε τη σημαντικότητα κάποιων στοιχείων ώστε να γίνει κατανοητό και σεβαστό από όλους. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να μάθουν και να προσφέρουν αν τους δώσεις τη δυνατότητα και τους δείξεις τον τρόπο”.