“Όχι” στις οικοδομικές εργασίες το καλοκαίρι και από την Αντίπαρο

Ακόμα ένα νησί των Κυκλάδων, αυτή τη φορά η Αντίπαρος, μπήκε σε διαδικασία κατάθεσης και καταγραφής απόψεων σχετικά με την εκτέλεση ή μη, οικοδομικών εργασιών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και τη χρήση εκσκαπτικών μηχανημάτων - κομπρεσέρ κατά τη θερινή περίοδο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το Δήμο Αντιπάρου, “Ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας του δήμου τα τελευταία χρόνια αποτελεί το ζήτημα της εκτέλεσης εργασιών που προκαλούν έντονη ενόχληση εν μέσω τουριστικής σεζόν ενοχλώντας περίοικους, επιχειρηματίες, επισκέπτες. Στο άρθρο 79 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων (Ν3463/2006) ορίζεται ότι «1.Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ρυθμίζουν θέματα της αρμοδιότητάς τους εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, με τις οποίες: α) Θέτουν κανόνες:

α1. Για την προστασία του φυσικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, των θαλασσών από πηγές ξηράς και των υπόγειων και επίγειων υδάτινων αποθεμάτων από τη ρύπανση.

α2. Για την προστασία της υγείας των κατοίκων από οχλούσες δραστηριότητες και ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές κατά την τουριστική περίοδο…»

Η πρόταση του Δήμου Αντιπάρου

Από το Δήμο Αντιπάρου, προτείνεται η αναστολή συγκεκριμένων οχλουσών οικοδομικών εργασιών για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου για τους οικισμούς σε απόσταση 150 μέτρων από τουριστικές μονάδες εκτός οικισμού. Ειδικά για τον κεντρικό πεζόδρομο προτείνεται η αναστολή από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου, καθώς και την πασχαλινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος έθεσε το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και ζήτησε από τους πολίτες να αποστείλουν εντός 30 ημερών, τις απόψεις τους, ώστε στην πορεία το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει διαδικαστικά για την έκδοση κανονιστικής απόφασης.

Η θέση των κατοίκων

Χαρακτηριστικά, έως τώρα έχουν αποσταλεί αρκετές απόψεις στον Δήμο Αντιπάρου, οι περισσότερες από τις οποίες, συμφωνούν στην απαγόρευση συγκεκριμένων εργασιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο και όχι μόνο:

Πολίτης 1: Είναι ακατανόητο και πλήττεται βάναυσα ο χαρακτήρας του νησιού από την εκτέλεση πάσης φύσεως οικοδομικών εργασιών σε εξωτερικούς χώρους κατά την διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού. Βαρέως τύπου οχήματα κυκλοφορούν στο νησί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία του νησιού Διαταράσσουν, επιβαρύνουν και αλλοιώνουν το περιβάλλον (θόρυβος, σκόνη, υλικά στο οδόστρωμα, υψηλές ταχύτητες.  Στην ουσία στερούν το δικαίωμα σε επισκέπτες και κατοίκους να κυκλοφορούν με ασφάλεια είτε πεζοί, είτε με τα οχήματά τους.

Πολίτης 2: Βαρείες εργασίες σημαίνει σφυρί , σκαπτικά και κάθε είδους κομπρεσέρ, τα οποία τα τελευταία χρόνια δημιουργούν έντονα προβλήματα την καλοκαιρινή περίοδο, είναι αυτονόητο οι εργασίες αυτές να γίνονται από Οκτώβριο μέχρι Μάιο, είναι εφικτό εάν υπάρξουν μετρά με κυρώσεις.

Πολίτης 3: Πιστεύω πως κατά τη θερινή περίοδο που το νησί δέχεται πάρα πολλούς τουρίστες από όλο τον κόσμο και από την Ελλάδα οι οποίοι αφήνουν πολλά χρήματα στον τόπο και ενισχύουν την οικονομία του νησιού και οι οποίοι έρχονται να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν θα πρέπει να παύουν οι θορυβώδεις οικοδομικές εργασίες.