Η Σύρος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, με αφορμή τη «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», προγραμματίζει δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της διαφορετικής θέασης/ανάγνωσης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή. Φέτος, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης των Αγώνων του Κινήματος για τα Δικαιώματα των Γυναικών, διοργανώνει μία έκθεση ζωγραφικής καθώς και έναν κύκλο ομιλιών με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, συγγραφέων και επιστημόνων.

Τιμώντας τους αγώνες των γυναικών

“Με βαρύ πένθος για τη χώρα μας ξεκίνησε φέτος η άνοιξη, όμως στηρίζουμε τη γιορτή της γυναίκας διότι αφορά αγώνες και δικαιώματα για ένα καλύτερο αύριο αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών. Με τη θλίψη να μας σκεπάζει και τα λόγια να περιττεύουν μπροστά σε αυτήν την τραγωδία, ευελπιστούμε ότι η σωτηρία μας μπορεί να είναι η τέχνη” δηλώνει για τη δύσκολη χρονική συγκυρία κατά την οποία διοργανώνονται οι εκδηλώσεις για την “Ημέρα της Γυναίκας”, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη. “Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες και τις δράσεις ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά σε θέματα ισότητας, στην πράξη απέχουμε πολύ από τη θεωρία”, συμπληρώνει και τονίζει ότι βρισκόμαστε σε μία χρονιά εκλογών, προτρέποντας τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να μη φοβούνται να εκτεθούν. “Ζούμε σε μία κοινωνία που δυστυχώς αντιμετωπίζουμε ακόμα χλευασμό όταν διεκδικούμε τα αυτονόητα. Σε αυτή τη χρονιά των εκλογών, οι γυναίκες πρέπει να βγουν από την ασφάλεια που τους παρέχει το σπίτι και η εργασία τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για τη ζωή και τον τόπο τους, συμμετέχοντας στα κοινά. Δεν τις προτρέπω να πάνε να ψηφίσουν απαραίτητα άλλες γυναίκες διότι αυτό δεν είναι δείγμα ισότητας και ισονομίας, τις προτρέπω όμως να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Να ενημερωθούν, να επιλέξουν και να ψηφίσουν” δηλώνει με πάθος η κα. Πρίντεζη υπενθυμίζοντας ότι για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου, κάποιες άλλες γυναίκες έκαναν κάποτε αγώνες και οφείλουμε να τις τιμάμε. “Γιατί αυτό είναι η Γιορτή της Γυναίκας. Οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών. Να συμμετέχουμε και να διεκδικούμε. Ο δρόμος δυστυχώς δεν είναι έτοιμος, στρωμένος. Εξακολουθούν να γίνονται διακρίσεις και αυτό θα συνεχιστεί όσο εμείς το επιτρέπουμε και αφήνουμε περιθώρια να μας αντιμετωπίζουν μειονεκτικά” λέει ολοκληρώνοντας η κα. Πρίντεζη και καλεί όλους τους πολίτες της Σύρου να παραβρεθούν στις επετειακές εκδηλώσεις.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Η εικαστικός κα Ελενα Τονικίδη και ο ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος κος Γιώργος Ορφανίδης επιμελούνται την έκθεση με θέμα: «Το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω».

“Από την 28η Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη που καθιερώθηκε η γιορτή ως ένδειξη τιμής για τα εργασιακά δικαιώματα της γυναίκας, το ρολόι γυρνάει πίσω και αφήνει τη στυφή γεύση του αίματος, την ανατριχίλα από το αποτρόπαιο των συνεχών γυναικοκτονιών...

Πέρασαν χρόνια και χρόνια που αυτή η γιορτή σημαδεύονταν από εμπορευματοποίηση και λαϊκισμό. Και ενώ, σιγά σιγά πλήθαιναν οι φωνές για την αξία της γιορτής ιστορικά και κοινωνικά, στο "εδώ και τώρα" η γυναίκα συνεχίζει να υποτιμάται, να αναλώνεται ως αντικείμενο και να σκοτώνεται!

Δέκα καλλιτέχνες επιχειρούν να αποτυπώσουν με το έργο τους τη βαθύτερη σχέση του μύθου που είναι από μόνη της, ένας μύθος που έχει γεννήσει κι άλλους μύθους αλλά και πραγματικότητες. Η υπόσταση της γυναίκας πέρα από τη κατασκευή του φύλου”.

Στη δράση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Ανδριωμένος, Σύνη Βυζοβίτου, Κωνσταντίνος Καταγάς, Φίλιππος Μάνος, Ευάγγελος Μαραυγάκης, Ιωάννης Μονογυιός, Χριστίνα Μαυροπαιδη, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Έλενα Τονικίδη και Σοφία Χάιτα.

Χώρος: Αίθουσα Βάτη, Ερμούπολη
Διάρκεια έκθεσης: 8-12 Μαρτίου 2023
Εγκαίνια: 8.3.2023 στις 18.00
Ώρες επισκεψιμότητας: 11.30 - 14.30 και 18.00-21.00

Κύκλος ομιλιών:

«Η θέση της γυναίκας στην πολιτική» με την Δρ. Άννα Καραμάνου

«Υποστηρίζοντας τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά: Women Candidates ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα της Women Act», Παρουσίαση: Δρ. Μαρία Γιαννιού, Αντιπρόεδρος της Women Act

«Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στη Σύρο τον 17ο και 18ο αιώνα», Δρ. Ελπίδα Πρίντεζη- Καμπέλη

«Η ηρωίδα της σύγχρονης εποχής σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης», Κωνσταντίνος Κουρκουμάρης, συνεργάτης του Παρατηρητηρίου & Κυριακή Κυρίτση, υπεύθυνη ΠΠΚΕ

«Το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει_ πίσω», ΈλεναΤονικίδη, εικαστικός, art therapist

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 στις 18.00, στην αίθουσα Βάτη, με τη συμμετοχή της «Χορωδίας Γονέων και Φίλων της Ορχήστρας των Κυκλάδων» (διδασκαλία: Νίκος Ρούσσος - Ρένα Βέργου. Στο ακορντεόν θα βρίσκεται ο Νίκος Απέργης)