Αναδεικνύεται το ολοκληρωμένο πεζοπορικό δίκτυο της Άνδρου

Η Άνδρος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα μονοπατιών στην Ελλάδα, που πλησιάζει τα 300 χλμ, και ήρθε η στιγμή η ανάδειξη τους, να γίνει με επίσημο τρόπο. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, λοιπόν, εγκρίθηκε η Τεχνική Έκθεση Σχεδιασμού και Ανάδειξης Ολοκληρωμένου Πεζοπορικού Δικτύου γιο το νησί της Άνδρου, για την υποβολή πρότασης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με τη τεχνική έκθεση. Στην Τεχνική Έκθεση που παρουσιάστηκε, αναφέρονται πλήθος διαφορετικών διαδρομών, κάποιες από τις οποίες αναφέρονται στη συνέχεια, καθώς επίσης περιγράφονται και με ακρίβεια οι απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα χρειαστούν στα μονοπάτια.

Δ. Λοτσάρης: “Τα μονοπάτια είναι τα έργα τέχνης που μας άφησαν οι προπαππούδες μας”

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” για τα εξαιρετικής σημασίας μονοπάτια του νησιού και αναφέρεται στις πολλές και μεγάλες διαδρομές, “Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συμβαίνει για την ανάδειξη των μονοπατιών. Είναι μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει από την Νομαρχία και τον Τάσο Αναστασίου, και μετά και ιδιωτικός φορέας το ανέδειξε στο νησί. Επί της ουσίας, τα μονοπάτια είναι κομμάτι του πολιτισμού μας και της λαϊκής μας παράδοσης. Είναι τα έργα τέχνης που μας άφησαν οι προπαππούδες μας και πλέον υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μονοπάτια”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για τις έως τώρα προσπάθειες σχετικά με τα μονοπάτια, επισημαίνοντας πως “έχουμε πλέον και ευρωπαϊκή πιστοποίηση σε ένα μεγάλο κομμάτι των μονοπατιών μας. Πρέπει εμείς να τα αναδείξουμε και να προβάλλουμε με τον σωστό τρόπο, καθώς αποτελούν ένα θεματικό κομμάτι του τουρισμού. Η Άνδρος έχει περίπου 100 χλμ πιστοποιημένης διαδρομής μονοπατιών, και στο σύνολο τους, τα μονοπάτια ξεπερνούν, τα 300 χλμ.”

Αντικείμενο του έργου

Η κατάσταση λειτουργίας των πεζοπορικών δικτύων της νήσου Άνδρου χρήζει σημαντικών βελτιώσεων όσον αφορά στη βατότητα και στη σήμανση. Παράλληλα, απουσιάζουν λειτουργικές παρεμβάσεις στον χώρο όπως σκαλοπάτια, yεφυρώσεις κιόσκια και καθιστικά προκειμένου τα πεζοπορικά δίκτυα να καταστούν ελκυστικά και ασφαλή προς τους επισκέπτες. Δεδομένης της κατάστασης των υφιστάμενων πεζοπορικών δικτύων και την πρόθεση του Δήμου να αναδειχθεί η αγροτική και γεωλογική κληρονομιά, απαιτείται η εκπόνηση μίας δασικής μελέτης η οποία θα περιγράφει με ακρίβεια τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Στην τεχνική έκθεση, που έχει δημιουργηθεί, περιγράφονται αρχικά τα μετρητικά στοιχεία και τα είδη των διαδρομών και κατόπιν δίνονται οι περιγραφές των διαδρομών με την καταγραφή των σημείων ειδικού ενδιαφέροντος κάθε διαδρομής. 

Ενδεικτικές περιπατητικές διαδρομές

Στην τεχνική έκθεση που δημοσιεύθηκε, παρουσιάζονται περισσότερες από 20 διαφορετικές διαδρομές, τόσο σε μέγεθος όσο και σε δυσκολία, όσο και σε τοπίο. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από αυτές:

Χώρα - Υψηλού - Μεσαθούρι - Λάμυρα - Μένητες - Μεσσαριά -Μονή παναχράντου 

Υπέροχη διαδρομή εξερεύνησης των καταπράσινων γραφικών οικισμών ολόγυρα της Χώρας με κατάληξη στο μοναστήρι της Παναχράντου στην δεύτερη ψηλότερη οροσειρά της Άνδρου, το Γερακώνα. Καλοφτιαγμένα λιθόστρωτα τμήματα μονοπατιού, εντυπωσιακές ξερολιθιές και αγροτικά κονάκια, γεφύρια, πολυάριθμες πηγές και εκκλησίες, το τοξωτό γεφύρι της Στοιχειωμένης και το μοναστήρι της Παναχράντου, μόλις μερικά από τα Θέλγητρα.

Μονή Τρομαχίων-Πίσω Μεριά-Αμμονάκλειου - Μουσιώνας - Αηδόνια 

Σε αυτή τη διαδρομή περιλαμβάνονται Μονές του νησιού, αγροτικοί οικισμοί, η Αγία Τριάδα, το πρώτο σχολείο του νησιού, Μεσαιωνική κληρονομιά καθώς και εκκλησίες και ξωκλήσια. Υπάρχουν μεγάλες εναλλαγές τοπίου από τη νοτιοδυτική ακτογραμμή προς τη νότια ενδοχώρα διασχίζοντας τη σημαντική από άποψη βιοποικιλότητας οροσειρά της Ράχης. Η Μονή Τρομαρχίων, η καταπληκτική θέα, οι καλοφτιαγμένες ξερολιθιές και οι περιποιημένοι οικισμοί, οι νερόμυλοι και οι πηγές, τα πυργόσπιτα και το εντυπωσιακό τοξωτό γεφύρι, οι πηγές και οι πλύστρες των Αηδονίων, είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα συναντήσει κάποιος στη διαδρομή. 

Βουρκωτή - Μονή Αγίου Νικολάου-Παραλία Άχλα 

Πανέμορφη καταπράσινη διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Βουρκωτή και εκτείνεται παράλληλα με τον μεγαλύτερο σε ροή ποταμό της Άνδρου, τον Άχλα, προς την ομώνυμη παραλία και το σημαντικό υδροβιότοπο. Στη διαδρομή θα συναντήσετε καλοφτιαγμένα αγροτικά κονάκια (κελιά), μικρούς καταρράκτες, φυσικές βάθρες, το τοξωτό γεφύρι του Άχλα, την υπέροχη φυσική λίμνη Γερολίμνη με τον πανέμορφο καταρράκτη που σχηματίζεται από τα νερά του ομώνυμου ποταμού, το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και μια από τις ωραιότερες παραλίες της Άνδρου τα Άχλα. 

Παραλία Ζόργκου -Σπήλαιο Τρύπες (Γεωλογία του νησιού)

Είναι μία μικρή διαδρομή με καταπληκτική θέα στην ακτογραμμή και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τέλος της, το Σπήλαιο Τρύπες, ένα μικρό σπήλαιο που από τη θάλασσα εμφανίζεται σαν δυο τρύπες στην βραχώδη ακτή. Απαιτείται μία μικρή κατάβαση σε ένα βραχώδες άνοιγμα. Η θέα προς τη θάλασσα μέσα από το σπήλαιο είναι συγκλονιστική. Μοιάζει με ένα παράθυρο με θέα το Αιγαίο Πέλαγος.

Οικισμός Απροβάτου  (κυκλική: Άνω Απροβάτου - Κάτω Απροβάτου - Κούτσι)

Μια χορταστική διαδρομή με έντονες υψομετρικές διαφορές από τους πρόποδες της οροσειράς της Κουβάρας, την εύφορη αν και απόκρημνη αγροτική κοιλάδα του Απροβάτου, προς την παραλία Κούτσι. Η πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά, οι υπέροχες θέες προς τη δυτική ακτογραμμή και την σκαλωτή κοιλάδα του Απροβάτου με τον γραφικό διάσπαρτο ομώνυμο οικισμό, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια των αναβαθμίδων, και την παρθένα υπέροχη παραλία Κούτσι, καθιστά τη διαδρομή αυτή μια υπέροχη εξερεύνηση στην σημαντική ποικιλότητα τοπίων και οικοσυστημάτων της Άνδρου. 

Εργασίες στα μονοπάτια

Παράλληλα, στην τεχνική έκθεση περιλαμβάνονται και οδηγίες για τον καθαρισμό των μονοπατιών. Ενδεικτικά οι οδηγίες αναφέρονται σε γενικό καθαρισμό μονοπατιού από πέτρες κλαδιά κλπ. Η εργασία αυτή αφορά τη βελτίωση της βατότητας υπάρχοντος του μονοπατιού, που σημαίνει χειρωνακτικό καθαρισμό του μονοπατιού από πέτρες, λιθαράκια, ακόμη και μεμονωμένους ογκολίθους που μπορούν να μετακινηθούν χειρωνακτικά, θάμνους αγριόχορτα και σκουπίδια πάσης φύσεως, κλαδιά, πεσμένους κορμούς καθώς και τη μεμονωμένη μόρφωση του δαπέδου όπου απαιτείται αλλά και το γενικό καθαρισμό από οποιοδήποτε άλλο υλικό εμποδίζει την ομαλή πεζοπορία σ' αυτό.