Κοσμοσυρροή στις εκκλησίες με χιλιάδες πιστούς να συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των ημερών

Το μεγαλειώδες Πάσχα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκαν οι άγιες μέρες του Πάσχα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε γωνιά του νησιού.

Με την επισκεψιμότητα να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και τον κόσμο απαλλαγμένο από τον φόβο και την ανασφάλεια που επέφερε η πανδημία, οι χριστιανοί, ορθόδοξοι και καθολικοί, συννέρεαν καθημερινά σε όλους τους ιερούς ναούς της Σύρου, συμμετέχοντας στο μυσταγωγικό κλίμα των ημερών.

Η Σύρος, ως ξεχωριστός προορισμός για τον εορτασμό του Πάσχα λόγω της μοναδικής και εξαιρετικής συνύπαρξης των δύο χριστιανικών δογμάτων, πρωταγωνιστεί σταθερά κάθε τέτοια εποχή στις προτιμήσεις των εκδρομέων, ελλήνων και μη, προκαλώντας τον θαυμασμό για τον πολιτισμό της που αποτυπώνεται τόσο στα κτήριά της όσο και στους ανθρώπους της.

Η κορύφωση του Θείου Δράματος και η εθιμική συνάντηση των επιτααφίων στην πλατεία Μιαούλη

Τη Μεγάλη Πέμπτη εκατοντάδες πιστοί και όχι μόνο, βρέθηκαν στις εκκλησίες όπου παρακολούθησαν τις πένθιμες ακολουθίες της Σταύρωσης και της ταφής του Θεανθρώπου.

Από το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι επιτάφιοι στολίστηκαν, ενώ από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί συνέρρεαν στους ναούς του νησιού για να προσκυνήσουν.

Τις απογευματινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής και μετά το πέρας του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία των επιταφίων, συνοδεία πιστών, σε όλες τις ενορίες του νησιού.

Αργά το βράδυ, ακολούθησαν οι λιτανείες των επιταφίων των τριών μεγάλων ιερών ναών της Ερμούπολης (της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) προς την πλατεία Μιαούλη. Τη λιτανεία του επιταφίου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ τη λιτανεία του επιταφίου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου συνόδευσε η Εκκλησιαστική Ανδρική Χορωδία του ναού. Στα στενά της Ερμούπολης, οι πιστοί, από τα μπαλκόνια τους, έραιναν με λουλούδια τους επιταφίους, συμπληρώνοντας την ιδιαίτερα συγκινησιακή και μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

Οι επιτάφιοι συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 22.00 στην πλατεία Μιαούλη, από την οποία λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί και η περιφορά του Επιταφίου της Καθολικής Εκκλησίας του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας. Ο κόσμος είχε κατακλύσει τους γύρω δρόμους, ενώ μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο είχαν στηθεί γιγαντοοθόνες που έδειχναν τα εντυπωσιακά πλάνα της εκδήλωσης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της  Μεγάλης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη, η Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’ ο οποίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών στο ταφικό μνημείο των κληρικών. Κατά την περιφορά του επιταφίου ανάμεσα στα μνήματα, η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ανέκρουσε πένθιμα εμβατήρια, εντείνοντας το συγκινησιακό κλίμα της θρησκευτικής εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Το μήνυμα του μητροπολίτη Σύρου

Μετά την προσέλευση και των τριών επιταφίων στην πλατεία Μιαούλη, ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β’, ανέπεμψε δέηση και απευθύνθηκε στους πιστούς: “Κάθε ιστορικό γεγονός που έχει συμβεί σε μία ιστορική στιγμή, καθίσταται πράγματι ιστορικό και γεγονός το οποίο εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή κατέγραψε η ιστορία. Μετα απο λίγο όμως, αυτό το ίδιο γεγονός καθίσταται παρωχημένο, ανήκει στο παρελθόν και μόνο οι συνέπειές του έρχονται να αγγίξουν το χρόνο. Με τη ζωή όμως του Χριστού, τη διδασκαλία Του, τη Σταύρωσή Του, την Ανάστασή Του και την Ανάληψή Του στους ουρανούς δεν συμβαίνει το ίδιο. Συνέβησαν όμως σε μία ιστορική συγκεκριμένη χρονική στιγμή και είναι όντως ιστορικά γεγονότα. Δεν είναι όμως παρωχημένα, δεν είναι πρελθόντα. Είναι πάντοτε επίκαιρα, είναι πάντοτε παρόντα. Όπως αυτό που ζούμε απόψε, χθες, προχθες. Την σταυρωση του Κυρίου, την ταφή και αύριο την Ανάσταση. Είναι, όχι απλώς σαν να τα ζούμε σήμερα αλλά είναι γεγονότα που νομίζουμε πως τα γνωρίζουμε και πως μέσα στην ψυχή μας υφαίνει τη δόξα του σε ιστορία κάθε χρόνο σαν να είναι η πρώτη φορά. Έστι βιώσαμε και ζήσαμε και αυτήν την αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Γεγονότα τα οποία δεν ήρθαν μέσα από μία ομίχλη 20 αιώνων ξαφνικά να σημάνουν κάτι εφέτος και πάλι στη ζωή μας αλλά γεγονότα τα οποία βιώνουμε και ζούμε. Κυρίως τον αινιγματώδη τάφο του Κυρίου μας και το μυστήριο το μέγα και το μέγα θαύμα της Aναστάσεώς του” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Δωρόθεος Β’, παρουσία των Εκπροσώπων των Τοπικών Πολιτικών, Αυτοδιοικητικών και Δικαστικών Αρχών, των Στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας και μεγάλου πλήθους πιστών.

Απευθυνόμενος στους επισκέπτες και αφού τους ευχαρίστησε που επέλεξαν το νησί μας για να γιορτάσουν τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου, είπε: “Σας καλωσορίζουμε για να σταθούμε όλοι ευλαβικά μπροστά στον τάφο του Κυρίου μας, όχι του νεκρού Χριστού, του αναστημένου Χριστού, αυτού που μας δίνει δύναμη στις δυσκολίες της ζωής, αυτού που μας δίνει κουράγιο όταν χάνουμε αγαπημένα μας πρόσωπα αυτου που μας δίνει σθένος ψυχικό μέσα μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και προβλήματα της ζωής, της πατρίδος μας, των νησιών μας, των οικογένειών μας, ιδιαίτερα δε των παιδιών μας. Μας δείχνει έναν νέο δρόμο ο Κύριος, μία νέα ζωή πάνω από τα χαλάσματα ίσως. Μας δίνει μία νέα ευκαιρία, μας καλεί σκυταλοδρόμους να δούμε το παρελθόν σαν μία ευκαιρία για να βελτιώσουμε το σήμερα και να προετοιμάσουμε το αύριο κυρίως για τα παιδιά μας. Ένα αύριο με ασφάλεια και ειρήνη, ευημερία, πρόοδο και προκοπή για την πατρίδα μας. Είμαστε όλοι απόψε εδω για να μας πει ο Χριστός ξεκινήστε έναν νέο βηματισμό στη ζωή σας, μη στέκεστε στα γεγονότα, μη στέκεστε στις δυσκολίες, δείτε μπροστά, γίνετε ελπιδοφόροι. Ελάτε μαζί μου να νικήσουμε τον κόσμο, την αμαρτία, το κακό, γιατί απόψε ο Χριστός θα έρθει αντιμέτωπος με κάθε κακό που υπάρχει και συμβαίνει στον κόσμο. Θα παλέψει μαζί του στήθος με στήθος και θα νικήσει. Θα νικήσει το κακό, θα νικήσει τη φθορά, θα νικήσει την αμαρτία, τον θάνατο. Και όλα αυτά όχι για εκείνον, γιατί εκείνος έιναι Θεός. Όλα αυτά για όλους εμάς. Ας μην λησμονούμε λοιπόν ότι έγινε άνθρωπος για να γίνουμε εμείς κατά χαριν του Θεού, ότι πέθανε και με τον δικό του θάνατο χάρισε σε εμάς την αθανασία”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Δωρόθεος ανέφερε πως η Σύρος είναι ένας ευλογημένος τόπος όπου ορθόδοξοι και καθολικοί χριστιανοί ζουν μαζί αγαπημένοι και συμπορεύονται για το καλό του νησιού: “Εδώ είναι ένας τόπος που όπου κι αν σταθείτε θα δείτε τα αποτυπωματα της ιστορίας ανεξίτηλα. Χρόνια πολλά και αγαπημένα!”.

Αμέσως μετά το μήνυμα του μητροπολίτη Σύρου, αναπέμφθηκαν εμβατήρια από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ολοκληρώνοντας την εθιμική συνάντηση των Επιταφίων, οι οποίοι αναχώρησαν από την πλατεία και επέστρεψαν στους ναούς.

Η μεγάλη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, πολλοί ήταν οι πιστοί, που παραβρέθηκαν στην πρωινή Ακολουθία της Αναστάσεως, γνωστότερη ως «πρώτη Ανάσταση», σε όλους τους ναούς του νησιού. Οι καμπάνες των εκκλησιών από νωρίς ηχούσαν χαρμόσυνα, ενώ σε πολλούς ναούς τηρήθηκε και το έθιμο της ρίψης των φύλλων της λεμονιάς και του χτυπήματος των στασιδιών.

Το Άγιο Φως, έφτασε στο αεροδρόμιο «Δημήτριος Βικέλας» της Σύρου λίγο πριν τις 21.30 με ιδιωτική πτήση της εταιρείας INTERAMERICAN, όπου και το παρέλαβε η αερολιμενάρχης Σύρου, Βασιλική Πρέκα, παραδίδοντάς το στον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’. Ο μητροπολίτης Σύρου, ευχαρίστησε την εταιρεία και τον πρόεδρο της ΟΝΕΞ, Πάνο Ξενοκώστα για τη συμβολή τους όσον αφορά στην πραγματοποίηση της πτήσης και τόνισε ότι το Άγιο Φως «συμβολίζει το είναι μας και την εσωτερική καθαρότητα που θα πρέπει να έχουμε έτσι ώστε να είναι όλος ο εσωτερικός μας κόσμος φωτεινός. Όπου υπάρχει φως δεν μπορεί να επικρατεί το σκοτάδι με τα καταχθόνια έργα του». Αμέσως μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο, ο μητροπολίτης Σύρου μετέφερε το Άγιο Φως στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου, προκειμένου να διαμοιραστεί στους ασθενείς και το προσωπικό. Εν συνεχεία, το Άγιο Φως διενεμήθη σε όλους τους Ναούς της Σύρου και ο κ. Δωρόθεος Β΄ μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος για την τελετή της Αναστάσεως.

Λίγο αργότερα, οι πιστοί άρχισαν να συρρέουν κατά χιλιάδες στους μικρούς και μεγάλους φωτισμένους και υπέρλαμπρους ναούς του νησιού για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και να λάβουν το Άγιο Φως. Στις εκκλησίες του νησιού, διαβάστηκε το μήνυμα του μητροπολίτη Σύρου μέσω του οποίου αναφέρθηκε στην “Ανάσταση του Κυρίου που χάρισε στον άνθρωπο την ανάσταση των σωμάτων την οποία θα λάβουν όλοι οι άνθρωποι κατά την τελική κρίση χωρίς να χρειαστεί να κοπιάσουν ή να προσπαθήσουν για να την αποκτήσουν”. “Το πιο ουσιαστικό όμως δώρο του αναστημένου Χριστού, αυτό που οδηγεί στην ανάσταση των ψυχών και την κατάκτηση της αιώνιας ζωής είναι αυτό το φως της Αναστάσεως” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δωρόθεος Β’.

Αμέσως μετά, κατά την ανάκρουση του “Χριστός Ανέστη” και όπως “επιβάλλει” το έθιμο, τα δεκάδες βεγγαλικά που φώτισαν τον ουρανό της Σύρου και οι χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες δημιούργησαν μία άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα, που, όπως κάθε χρόνο, εντυπωσιάζει κατοίκους και επισκέπτες. Στους μεγάλους ναούς του νησιού, με πρωταγωνιστή όπως πάντα τον Ι.Ν. της Αναστάσεως, η νύχτα έγινε μέρα

Ανήμερα του Πάσχα, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως, πραγματοποιήθηκε ο Διενοριακός Εσπερινός Αγάπης, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Δωρόθεου, ενώ αμέσως μετά, παρουσία πλήθους κόσμου, έλαβε χώρα το αμφιλεγόμενο “κάψιμο του Ιούδα” και μοιράστηκαν κόκκινα αυγά στους παρευρισκομένους.