Άγονος ο διαγωνισμός για τη διάσωση των ταφικών μνημείων του Αγίου Γεωργίου

Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση

Νέος πονοκέφαλος για τη Δημοτική Αρχή, η οποία αναζητεί νέα λύση

Σε αδιέξοδο οδεύει το θέμα της διάσωσης των ταφικών μνημείων του κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, έπειτα και από τον χθεσινό άκαρπο διαγωνισμό.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται να δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στη Δημοτική Αρχή, η οποία και θα προσπαθήσει, κάτω από τα στενά πλέον χρονικά περιθώρια, να δώσει μία λύση προκειμένου να μη χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 450 χιλ ευρώ.

Εμφανώς προβληματισμένος ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, τόνισε στην "Κοινή Γνώμη" ότι "κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε τους τρεις μήνες της θητείας μας, αλλά δυστυχώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση του έργου".

"Ναυαγεί" το σχέδιο της αποκατάστασης των μαυσωλείων

Ως τον χειρότερο οιωνό για την περαιτέρω διάσωση των ταφικών μνημείων, έρχεται να λειτουργήσει ο χθεσινός άκαρπος διαγωνισμός για την αποκατάσταση των πρώτων δύο μαυσωλείων, Γιαννίκογλου και Πρώιου, τα οποία είχαν επιλεχθεί λόγω των σοβαρών και εκτεταμένων φθορών που έχουν υποστεί.

Δυστυχώς, στον διαγωνισμό δεν προσήλθε κανένας ενδιαφερόμενος εργολάβος, με αποτέλεσμα το

εξασφαλισμένο ποσό των 450 χιλ. ευρώ από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), να κινδυνεύει να χαθεί, καθώς το έργο θα πρέπει να έχει "κλειδώσει" μέχρι τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως με το ίδιο ποσό των 450 χιλ. ευρώ η αρχική προσπάθεια των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ήταν να αποκατασταθούν τα τέσσερα μαυσωλεία για τα οποία υπάρχει μελέτη (συν Πρασσακάκη και Γεωργιάδου), ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου οι φθορές πολλαπλασιάστηκαν, γεγονός που υπέδειξε πως για όλα τα παραπάνω ταφικά μνημεία, θα απαιτούνταν ποσό ύψους 900 χιλ. ευρώ.

Έντονος προβληματισμός και απογοήτευση

Τον έντονο προβληματισμό, αλλά και την απογοήτευσή του για τη δύσκολη πορεία που προδιαγράφεται στο θέμα της διάσωσης των ταφικών μνημείων, έπειτα και από τα χθεσινά αποτελέσματα του διαγωνισμού, κατέθεσε στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Όπως εξηγεί, σε αυτό το μικρό περιθώριο των τριών μηνών που διατελεί χρέη η νέα Δημοτική Αρχή, είχε θέσει ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας να τρέξει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Δυστυχώς μετά και από τη μη δήλωση εργολαβικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να ανευρεθούν νέοι τρόποι προκειμένου να μη χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 450 χιλ.

"Θα πρέπει να εξετάσουμε κάθε περιθώριο, προκειμένου να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε", σημείωσε, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος να χαθεί το έργο είναι ορατός. "Φυσικά και είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης του έργου, καθώς έχουμε χρονικό περιθώριο έως και τις 31 Μαίου", επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν τελικά χαθεί η χρηματοδότηση, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Δημοτική Αρχή, υπογράμμισε ότι "θα εξετάσουμε και αυτό το σενάριο, αλλά και ότι άλλο υπάρχει, προκειμένου να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι ένα θέμα που σέρνεται πολλά χρόνια και επιθυμία μας ήταν να ανοίξει ο "δρόμος" για τη διάσωση των μαυσωλείων", δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Στην επισήμανση γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ο κ. Βακόνδιος σημείωσε ότι "είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιους εργολάβους, όμως δεν μπορώ να ξέρω γιατί τελικά κανένας δεν κατέθεσε χθες προσφορά. Παρατηρούμε ότι το ενδιαφέρον των εργολάβων για την εκτέλεση έργων έχει μειωθεί, όχι μόνο στο δικό μας Δήμο, αλλά γενικότερα, απλά τώρα είμαστε μπροστά και στα στενά χρονικά περιθώρια εκτέλεσής του. Θα εξετάσουμε όλες τις πτυχές, ακόμη και την ανεύρεση νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, εφόσον και εάν χάσουμε την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαΐου".

Οι φθορές απειλούν τη βιωσιμότητά τους

Αξίζει να αναφερθεί τα δύο μνημεία, Γιαννίκογλου και Πρώιου, σύμφωνα με τις μελέτες παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, τέτοιου μεγέθους ώστε η αποσύνθεσή τους είναι σοβαρή.

Ειδικότερα, στο μνημείο Γιαννίκογλου οι κυριότερες δομικές βλάβες σχετίζονται με διανοίξεις αρμών και αποπτώσεις τμημάτων της οροφής. Μάλιστα ο μελετητής προτείνει εάν και εφόσον εξευρεθεί λύση και προχωρήσει η εργολαβία, να γίνουν εργασίες αποσυναρμολόγησης της στέγης, των αετωμάτων των γείσων και των λίθων του διαζώματος πάνω από το επιστύλιο. Επιπλέον, να καθαιρεθούν τα φθαρμένα επιχρίσματα και οι ετοιμόρροποι θολίτες, σε όσες περιοχές χρειάζεται. Τέλος να ανακατασκευαστούν και να επανεπιχριστούν.

Όσον αφορά στο μνημείο Πρώιου ο μελετητής έχει διαπιστώσει πως οι κυριότερες δομικές βλάβες σχετίζονται με διανοίξεις αρμών, προτείνοντας επίσης να αποσυναρμολογηθούν τα μέλη από το επιστύλιο και πάνω, δηλαδή οι λίθοι του διαζώματος, των γείσων, των αετωμάτων και της στέγης.

Μετέωρο το βήμα αναζητήσεων περαιτέρω χρηματοδοτήσεων

Μπροστά στο αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε με τον άκαρπο διαγωνισμό των δύο μαυσωλείων, μετέωρη μένει και η επικοινωνία του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων για τη διάσωση των υπόλοιπων μνημείων του κοιμητηρίου.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών "η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τη μη εκδήλωση εργολαβικού ενδιαφέροντος βάζει φρένο και στην σκεπτικό να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Πολιτισμού για εξεύρεση πόρων ή χρηματοδότησης από άλλα προγράμματα για την αναστήλωση των μνημείων του κοιμητηρίου. Πρώτη προτεραιότητα για εμάς τώρα είναι να εξευρεθεί λύση για να μη χαθεί το πρόγραμμα για τα μαυσωλεία Γιαννίκογλου και Πρώιου".