Το 1ο συνέδριο για παιδιά από τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Νάξου

"Ο λόγος στα παιδιά"

Κατερίνα Σιδερή: "Επιβάλλεται να αφουγκραστούμε, όχι μόνο τα προβλήματά τους, αλλά το πως θέλουν την κοινωνία που ζουν"

Τα παιδιά της Νάξου θα "πρωταγωνιστήσουν" σε ένα ειδικό συνέδριο που διεξαχθεί την Κυριακή 19 Μαΐου στη Σχολή Ουρσουλινών.

Πρόκειται για το 1ο συνέδριο παιδιών που διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών του νησιού, με στόχο να δώσει τον πρώτο λόγο στη νεότερη γενιά.

"Έχουν πολλά να μας διδάξουν και πρέπει να τα ακούσουμε", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή τη πραγματοποίηση αυτής της τόσο ιδιαίτερης εκδήλωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου, Κατερίνα Σιδερή.

Το 1ο συνέδριο παιδιών γίνεται πραγματικότητα

Την Κυριακή το κάστρο της Νάξου θα "πλημμυρίσει" με φωνές παιδιών που θα κατακλύσουν το χώρο της Σχολής Ουρσουλινών, συμμετέχοντας στο 1ο συνέδριο παιδιών.

Πρόκειται για μία ανοιχτή εκδήλωση η οποία θα αρχίσει στις 11 το πρωί και στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα παιδιά της Νάξου, ηλικίας από 6 έως και 15 ετών, καθώς και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το συνέδριο με θέμα "ο κόσμος μας" που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών, περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις, με κυριότερη όλων, ότι δίνεται η δυνατότητα τα ίδια τα παιδιά να αναλάβουν το κυριότερο βάρος.

Συγκεκριμένα, στο συνέδριο τα παιδιά θα έχουν το ρόλο των εισηγητών, αλλά και των συμμετεχόντων, όπου χρησιμοποιώντας τη δημιουργική τους φαντασία θα εκφραστούν, θα αναζητήσουν το παρελθόν και θα σχεδιάσουν, με αυτοπεποίθηση, το μέλλον που τους ταιριάζει.

Εκτός από τις εισηγήσεις των παιδιών, θα υπάρχουν και ομάδες εργασίας με μελέτη ιδεατών σεναρίων για το μέλλον και ενηλίκων με παρουσίαση αποτελεσμάτων ερωτηματολογίου, θεατρικό παιχνίδι, μικρές αφηγήσεις, εικαστικά, παιδική άσκηση, προβολή ντοκιμαντέρ, περίπατος στο Κάστρο, ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας παιδιών με θέμα "Ό,τι μου κάνει εντύπωση"

"Ένα πολυποίκιλο συνέδριο με εκπαίδευση, παιχνίδι και γνώση"

Για το έναυσμα της διεξαγωγής του συγκεκριμένου συνεδρίου, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου, Κατερίνα Σιδερή, η οποία τόνισε, μέσω της εφημερίδας, ότι αυτό έρχεται ως απόρροια των δράσεων που πραγματοποιούνται με επίκεντρο τα παιδιά.

"Το 1ο συνέδριο παιδιών, έρχεται ως απόρροια των δράσεων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος, με κεντρικό σκοπό να δώσουμε τον πρώτο λόγο σε αυτά προκειμένου να ακούσουμε τις απόψεις τους τόσο για τον δικό τους, όσο και τον δικό μας κόσμο. Γι' αυτό άλλωστε του δώσαμε και αυτόν τον τίτλο "Ο Κόσμος μας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο ιστορικό των δράσεων, υποστήριξε ότι "ως Σύλλογος λειτουργούμε μία λέσχη βιβλίου, μέσα από την οποία γίνονται εβδομαδιαίες και συγκεκριμένα κάθε Σάββατο, συναντήσεις με παιδιά, όπου αναλύουμε διάφορα θέματα, ακόμη και της επικαιρότητας. Πάντα με βάση την άποψη των παιδιών, η οποία πρέπει να πω ότι τις περισσότερες φορές είναι σημαντική και πρέπει να τους δώσουμε εκείνο το ερέθισμα, ώστε να την εκφράζουν", υπογραμμίζοντας ότι "προς αυτή την κατεύθυνση, πλην όλων των άλλων δράσεων που πραγματοποιούμε με επίκεντρο τα παιδιά, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως είναι αυτό το συνέδριο, που πρέπει να πω ότι αποτελεί το ξεκίνημα για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν".

Σύμφωνα με τα όσα είπε, τον πρώτο λόγο σε αυτό το συνέδριο θα την έχουν τα παιδιά, καθώς θα έχουν τον ρόλο των εισηγητών, με περιεχόμενο και δράσεις που τα ίδια θα θέσουν.

"Το πάνελ των εισηγητών, όσο και του ακροατηρίου θα αποτελούνται από παιδιά, με μία σειρά θεμάτων που θα θέσουν τα ίδια, ενώ θα υπάρξουν και παράλληλες δράσεις, αλλά και εργαστήρια", σημείωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι ένα από τα βασικά θέματα των εργαστηρίων θα είναι μία εργασία που αφορά το πως φαντάζονται οι συμμετέχοντες τον κόσμο μετά από 20 χρόνια".

Οι εργασίες της παιδικής αυτής συνάντησης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αρχίσουν με μία μεγάλη ξενάγηση στο κάστρο της Χώρας Νάξου και θα ολοκληρωθούν με ένα θεατρικό παιχνίδι, αλλά και με ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού.

"Παράλληλα, θα υπάρξει και μία έκθεση φωτογραφίας των παιδιών με θέμα "ότι μου κάνει εντύπωση", όπως και ένα ανταλλακτικό παζάρι με ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ασχοληθούν με πολλά θέματα όπως "μεγαλώνοντας σε μία σύγχρονη οικογένεια", "εμείς και τα ζώα", "παχυσαρκία", "διαδίκτυο", "η διατροφή με τοπικά προϊόντα", δήλωσε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν και γονείς, οι οποίοι μάλιστα θα κληθούν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τα ίδια τα παιδιά για τον θεσμό της οικογένειας, αλλά και για τις κοινωνικές συνθήκες. Σκοπός αυτού του ερωτηματολογίου, είναι η συλλογή ορισμένων δεδομένων για το πως αντιλαμβάνονται την κοινωνία, ο καθένας από την δική του πλευρά.

"Προσπαθούμε να δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στα παιδιά που είναι και το μέλλον μας, αλλά καθώς επίσης επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να τους δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν. Έχουν μεγάλες δυνατότητες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως άτομα που δεν γνωρίζουν ακόμη τη ζωή και την κοινωνία. Έχουν πολλά να μας διδάξουν και πρέπει να τα ακούσουμε", κατέληξε στις δηλώσεις της.

.