Χθες ξεκίνησε η πρώτη μαζική επιστροφή για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με την επιβίβαση 2.500 ατόμων σε έξι πλοία με προορισμό τον Πειραιά

Σύρος: Κορυφώνεται το κύμα αναχωρήσεων των επισκεπτών

Λιμενάρχης Σύρου: Μέλημά μας, η ασφάλεια στη διακίνηση επιβατών και λόγω Covid-19

Η μεγάλη επιστροφή για τους επισκέπτες της Σύρου ξεκίνησε χθες, καθώς περί τα 2.500 άτομα αναχώρησαν από το νησί και το λιμάνι της Ερμούπολης, με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, τα οποία κι εξυπηρετήθηκαν με τα έξι προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό επιβατών που έφυγαν την τελευταία εβδομάδα από το νησί, ενώ ο υψηλότερος αριθμός των ανθρώπων που θα αναχωρήσουν από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων προκειμένου να επιστρέψουν στον τόπο τους, μετά τις διακοπές τους, αναμένεται να καταγραφεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας με την αποκορύφωση του “κύματος” των επιστροφών, να εκτιμάται - μέχρι στιγμής -, για την Κυριακή 29/8.

Για μία ακόμη ημέρα, το Λιμεναρχείο Σύρου επέδειξε υψηλά αντανακλαστικά στο λιμάνι της Ερμούπολης, για την ταχύτατη και ομαλή εξυπηρέτηση των επιβατών των πλοίων, ενώ οι λιμενικοί φρόντισαν για τον έλεγχο όλων των πολιτών που ταξίδεψαν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έφεραν μαζί τους όλα τα απαραίτητα έγγραφα που έπρεπε να διαθέτουν, αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τη μη περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Την επίβλεψη του ιδιαίτερου σχεδιασμού για την ομαλή επιβίβαση οχημάτων και πολιτών στα πλοία είχε ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος μετέβη στο λιμάνι της Ερμούπολης κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων δρομολογίων.

Ο ίδιος κλήθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα σχετικά με την αυξημένη ροή των επισκεπτών της Σύρου που σταδιακά αναχωρεί από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ενώ ρωτήθηκε και για την πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού όσον αφορά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Παράλληλα, μίλησε για το θέμα της αξιοποίησης του kiss 'n' ride πλησίον του λιμένα, για τους ελέγχους σχετικά με τον κορωνοϊό στους πολίτες προς επιβίβαση στα πλοία, καθώς και για την ευθύνη της Λιμενικής δύναμης, να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του λιμανιού προς ικανοποίηση των τουριστών.

Πρώτο μεγάλο κύμα αναχωρήσεων από το λιμάνι Ερμούπολης

Ειδικότερα, χθες, καταγράφηκαν οι πρώτες εικόνες της μεγάλης αναχώρησης των επισκεπτών της Σύρου, στο λιμάνι της Ερμούπολης, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν με τα έξι δρομολόγια πλοίων, που στο σύνολό τους είχαν προορισμό τον Πειραιά. Πρέπει να σημειωθεί μάλιστα πως δρομολόγιο πραγματοποίησε και τα ξημερώματα της Δευτέρας το Blue Star 2.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή (22/8) ξεκίνησε η μεγάλη κορύφωση του κύματος των επιστροφών, όπως επιβεβαίωσε ο Λιμενάρχης Σύρου. Συνολικά έφυγαν 2.500 άτομα από τη Σύρο. Επίσης, ο αριθμός των Ι.Χ. που αναχώρησαν ήταν 460. “Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός. Είναι η πρώτη Κυριακή που αποκορυφώνεται το κύμα των επιστροφών, με τελική αποκορύφωση την επόμενη Κυριακή” σχολίασε ο Γιάννης Βαμβακούσης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι αναχωρήσεις χθες ήταν οι ακόλουθες: Στις 15.00 το Worldchampion Jet, στις 16.00 το Blue Star Paros, στις 16.10 το Santorini Palace, στις 17.15 το Αριάδνη, στις 18.55 το Thunder και στις 20.35 το Blue Star Mykonos.

Τα πλοία τήρησαν τις ώρες των αφιξοαναχωρήσεων με ελάχιστες αποκλίσεις εξαιτίας των ανέμων βόρειας κατεύθυνσης (7-8 μποφόρ).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και όσα προαναφέρθηκαν, τη χθεσινή ημέρα υπήρξε η μεγαλύτερη κίνηση στο λιμάνι της Ερμούπολης συγκριτικά με τις άλλες δύο ημέρες των μαζικών αναχωρήσεων της περασμένης εβδομάδας.

Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, αξίζει να γνωστοποιηθεί πως την Τρίτη 17/8 αναχώρησαν 1.440 επιβάτες και 263 Ι.Χ. και την Παρασκευή 20/8 αναχώρησαν από Σύρο για Πειραιά 1.650 επιβάτες και 343 Ι.Χ.

“Το “ισοζύγιο” έχει αλλάξει. Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που φεύγουν από αυτούς που έρχονται πλέον στο νησί μας” παρατήρησε ο Γιάννης Βαμβακούσης, σχολιάζοντας το γεγονός της απαραίτητης αξιοποίησης επιπλέον χώρου της λιμενικής ζώνης, για τις ανάγκες επιβίβασης στα πλοία.

“Αυτό που παρουσιάζεται ως αναγκαιότητα για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του kiss 'n' ride είναι κατά τις ημέρες Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή. Κι αυτό επειδή συμπίπτουν όλα τα πλοία. Άρα, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος και κατάλληλος προκειμένου να ταξιθετούνται τα οχήματα με ασφάλεια και να εξυπηρετείται ο κόσμος στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Γι αυτό χρησιμοποιούμε τον χώρο ολιγόλεπτης στάσης” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Έλεγχος για την τήρηση υγειονομικών μέτρων

“Αξιοποιήθηκε ο χώρος του kiss 'n' ride όπως είχαμε προαναγγείλει και όπως ανακοίνωσε και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, κατόπιν της συνεργασίας που είχαμε για το συγκεκριμένο θέμα. Ήταν σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα και διευκολύνθηκαν οι επιστροφές των νησιωτών” συμπλήρωσε παρακάτω, σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως συνεχίζονται παράλληλα και οι έλεγχοι των επιβατών για την τήρηση των μέτρων ενάντια στην περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.

“Είναι σε απόλυτη εφαρμογή τα μέτρα και για να ελεγχθεί το θέμα της διασποράς του Covid-19. Καθημερινά φροντίζει η δύναμη του Λιμεναρχείου Σύρου που βρίσκεται στο λιμάνι της Ερμούπολης και μάλιστα με μεγάλη σπουδή κι ενδιαφέρον. Προσπαθούμε πέραν της διαχείρισης του όγκου των οχημάτων και των επιβατών, να διαχειριστούμε και την ασφάλεια της επιβίβασης των ανθρώπων στα πλοία από υγειονομικής πλευράς” σχολίασε ο Λιμενάρχης Σύρου, ο οποίος ξεκαθάρισε ακόμη πως, “Πρώτο μέλημά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας”.

Αν και όπως παρατήρησε η Σύρος παρουσιάζει πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων καθημερινά και συγκριτικά με τα άλλη νησιά, ωστόσο, εξήγησε πως, αυτή η κατάσταση “πρέπει να ομολογήσω πως οφείλεται και στη δική μας τακτική, την οποίαν ακολουθούμε και εφαρμόζουμε στο λιμάνι της Ερμούπολης τον τελευταίο ενάμιση μήνα”.

Ερωτηθείς αν από την πλευρά των επιβατών υπάρχουν αντιδράσεις κατά τους ελέγχους, ο κ. Βαμβακούσης υπήρξε σαφής: “Έχουν μείνει αρκετοί επιβάτες εκτός πλοίου, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να επιβιβαστούν στα πλοία. Και έπρεπε να γίνει”. Άλλωστε, όπως γνωστοποίησε, “οι κατευθύνσεις που έχουμε από την κεντρική υπηρεσία είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα με συνεχείς τηλεδιασκέψεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και οι οδηγίες προς Λιμενάρχες και τα στελέχη των Λιμενικών Αρχών είναι συγκεκριμένες και ακριβείς”.

Πολύ καλή η φετινή καλοκαιρινή ακτοπλοϊκή σύνδεση

Ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά και με την πολύ ικανοποιητική εικόνα που παρουσιάζουν τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, γεγονός που βοήθησε στην επισκεψιμότητα.

“Φέτος, έχουμε επαύξηση των δρομολογίων. Έχουμε τέσσερα πλοία επιπλέον σε σχέση με πέρυσι, τα οποία έχουν υποβοηθήσει στο έπακρο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί. Και φυσικά οι συνδέσεις είναι πιο ικανοποιητικές σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και με τον Πειραιά” υπογράμμισε, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως ξεκίνησε η εκτέλεση και δεύτερου ενδοκυκλαδικού δρομολογίου.

“Από την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε το Caldera Vista τη δεύτερη επιδοτούμενη άγονη γραμμή, ενδοκυκλαδικά. Και αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, βοηθά τη σύνδεση της Σύρου με τα υπόλοιπα νησιά” ανέφερε, λέγοντας γενικά για το κομμάτι της αυξημένης παρουσίας πλοίων στο λιμάνι της Ερμούπολης πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί μέχρι και το φθινόπωρο.

“Αυτά τα δρομολόγια θα είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, με προοπτική παράτασης ίσως και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου”.

Αξιοποίηση συνολικά της λιμενικής δύναμης

Ο Γιάννης Βαμβακούσης ρωτήθηκε σχετικά και με την αυξημένη παρουσία λιμενικών συστηματικά στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Αυτή την περίοδο, όλα τα στελέχη του Λιμεναρχείου Σύρου, δεν έχουν ωράριο εργασίας. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει κυρίως και πρωτίστως είναι να παρευρίσκεται η απαραίτητη δύναμη στο λιμάνι προκειμένου να γίνεται και η κατάλληλη διαχείριση των διακινουμένων επιβατών και οχημάτων”. Ως εκ τούτου, διευκρίνισε πως, “Οι ημέρες ανάπαυσης του προσωπικού θα έρθουν αργότερα, από το φθινόπωρο και μετά καθώς αυτήν την περίοδο δεν έχουμε την πολυτέλεια το προσωπικό να εργάζεται λιγότερο απ΄ όσο εργάζεται”.

Ο ίδιος αναγνώρισε δημοσίως το έργο των λιμενικών, λέγοντας τα εξής: “Όλα τα στελέχη του Λιμεναρχείου της Σύρου κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους και δίνουν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό και τους ευχαριστώ πολύ όλους γι αυτό που κάνουν καθημερινά”.

Καλή εικόνα για τον τουρισμό

Τέλος, ο Λιμενάρχης Σύρου μίλησε και για την προσπάθεια της Λιμενικής Αρχής να συμβάλει με τη σειρά της και στον βαθμό που της αναλογεί στη διατήρηση της καλής εικόνας της Σύρου προς τους επισκέπτες.

“Φυσικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι να διακινηθεί ασφαλώς ο επιβάτης και σαφώς μας αφορά η καλή εικόνα για την ανάδειξη του τόπου μας ως τουριστικού προορισμού και ως νησιού, του οποίου οι δομές λειτουργούν οργανωμένα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η πύλη εισόδου στο νησί είναι το λιμάνι μας” δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο Γιάννης Βαμβακούσης, λέγοντας τέλος πως, “Το λιμάνι είναι που θα επισκεφθεί πρώτα ο επιβάτης που θα επιλέξει τη Σύρο για τις καλοκαιρινές διακοπές του και παράλληλα είναι και ο τελευταίος χώρος που θα “εγκαταλείψει” ο επισκέπτης για την επιστροφή στον τόπο του. Οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και μάλιστα στο μέγιστο δυνατό βαθμό προκειμένου να όλοι να έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις”.