"Όταν ζητά τη δικαιοσύνη"

Για την παραβολή του αδιάφορου δικαστή, με την οποία ο Ιησούς επιχειρεί να εξηγήσει την κατανομή του δικαίου, από το Θεό προς τον άνθρωπο, που ζητά τη δικαιοσύνη μέσα από την προσευχή του, μιλά ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Σύμφωνα με τη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, ο Ιησούς, μιλώντας στους μαθητές του, φέρνει ως παράδειγμα, έναν αδιάφορο δικαστή, ο οποίος δεν φοβόταν ούτε Θεό, ούτε άνθρωπο, ο οποίος, προκειμένου να «ξεφορτωθεί» από τις υποχρεώσεις του, μία χήρα, που απευθυνόταν συνεχώς σε αυτόν και τον παρακαλούσε να την λυτρώσει από τον διώκτη της, σκέφτεται να της κάνει αυτή τη χάρη. Όπως εξήγησε ο Ιησούς, ο Θεός, δεν είναι σαν τον αδιάφορο αυτό δικαστή. Προσφέρει τη δικαιοσύνη Του στους ανθρώπους και γρήγορα μάλιστα.

«Στη σημερινή παραβολή, το κέντρο αναφοράς είναι η φράση “ο Θεός θα αποδώσει το δίκαιο στους εκλεκτούς Του, που Τον φωνάζουν για βοήθεια μέρα και νύχτα”, καθώς επίσης και η χήρα που αναφέρεται σε αυτή την παραβολή, που για την Αγία Γραφή και ιδιαίτερα για την Παλαιά Διαθήκη, είναι μία εμβληματική μορφή, για κάθε φτωχό, κάθε απροστάτευτο, κάθε αδύναμο, για κάθε ένα που είναι εκτεθειμένος σε κάθε είδους εκμετάλλευση και μόνο στήριγμά του έχει το Θεό τον ίδιο», αναφέρει.