«Ο Θεός, η χαρά του ανθρώπου»

Την έλευση των τριών Μάγων, προκειμένου να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος, γιορτάζει η Καθολική Εκκλησία αυτή την Παρασκευή, μία εβδομάδα πριν τον εορτασμό της βαφτίσεώς Του.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός, «η σημερινή γιορτή έχει μία ιδιομορφία, ημερολογιακή θα τη λέγαμε. Για τη δυτική παράδοση της Εκκλησίας, στις 6 Ιανουαρίου, γιορτάζουμε την έλευση των Μάγων. Ο Ιησούς με τη γέννησή του, αποκαλύφθηκε στους δικούς Του, ενώ με την έλευση των Μάγων, ο Ιησούς αποκαλύπτεται στους ξένους».

Αφού ανέγνωσε το Ευαγγελικό Απόσπασμα, ο π. Γιάννης, επεσήμανε, ότι τα σημεία που μας δίνει συνήθως ο Θεός, για να Τον βρούμε, είναι μικρά. Πολλοί τα αγνοούν, άλλοι τα κρίνουν ασήμαντα και περνούν για τους πολλούς απαρατήρητα. Είναι, συνήθως, πρόσωπα ή περιστατικά, που μας φαίνονται άσημα. Κι όμως, είναι η αποκάλυψη της καλοσύνης και της ανθρωπιάς, η αποκάλυψη της ενσάρκωσης του Ευαγγελίου του Ιησού», ενώ συνέχισε, λέγοντας, ότι «τους σοφούς από την Ανατολή, ο Ιησούς τους περιμένει σε ένα σπίτι και όχι σε ένα ναό. Τους βοσκούς σε ένα στάβλο και όχι σε ένα μέγαρο. Γεννιέται σε μία μικρή πόλη, τη Βηθλεέμ και όχι στην ιερή πόλη, την Ιερουσαλήμ. Όταν, λοιπόν, στους δρόμους της ζωής μας αναζητούμε το νόημα της ζωής, εκείνο που χρειάζεται πρώτα, είναι να μάθουμε ποιοι είμαστε και όχι τι θέλουμε να γίνουμε. Το τι θέλουμε να γίνουμε έρχεται, αφού πρώτα ανακαλύψουμε, τι είμαστε και ως αποτέλεσμα αυτού που είμαστε μπορούμε να προοδεύσουμε ακόμη περισσότερο».