Η Σύρος γιόρτασε ξανά τον πολιούχο της και προστάτη των ναυτικών, με λαμπρότητα και τήρηση των μέτρων ενάντια στην Covid-19

Ανάταση στην εορτή του Αγίου Νικολάου μετά από δύο έτη πανδημίας

Τον πολιούχο της, προστάτη των ναυτικών και Μικρασιάτη άγιό της, γιόρτασαν ξανά η Ερμούπολη και η Σύρος, χθες το πρωί, με πάσα λαμπρότητα, μετά από δύο έτη πανδημίας, με τους Συριανούς και όσους συμμετείχαν στον θρησκευτικό εορτασμό να αισθάνθηκαν ανάταση και γαλήνη.

Οι πιστοί τηρώντας τα μέτρα ενάντια στην διασπορά της Covid-19 και φορώντας μάσκες, παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, παρουσία του εκπροσώπου της Καθολικής Εκκλησίας Σύρου, π. Αντώνιου Βουτσίνου, του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, βουλευτών του νομού Κυκλάδων, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα, εκπροσώπων του Α΄ και Β΄ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης, του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Καφτηράνη, αλλά και εκπροσώπων της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής.

Ιδιαιτέρως συγκινητική υπήρξε η ώρα της λιτανείας της ιερής εικόνας και των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της Ερμούπολης, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, για την οποίαν όπως γνωστοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, μερίμνησε ο πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας, ο οποίος συμμετείχε και στον χθεσινό εορτασμό.

Στη λιτανεία συμμετείχαν αντιπροσωπείες του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, της ΑΕΝ Σύρου, των Προσκόπων καθώς και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθηκαν και εντός της Εκκλησίας.

Τον εορτασμό του πολιούχου της Σύρου “αγκάλιασαν” με θέρμη και σεβασμό και σχολεία της Σύρου, μαθητές των οποίων συνόδευσαν την ιερή εικόνα.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και στο λιμάνι της Ερμούπολης, ενώ ο Μητροπολίτης Σύρου ανέπεμψε δέηση στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών.

Αξίζει να αναφερθεί πως ταυτόχρονα με τη δέηση, κατέπλευσε στο λιμάνι και το Blue Star Paros, το οποίο με συριγμούς “συμμετείχε” στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου όπως παρομοίως συμμετείχαν και διάφορα πλοιάρια που με καπνογόνα απέδωσαν τιμές στον προστάτη των ναυτικών.

Ειρηνική συνύπαρξη με τους συνανθρώπους μας

Συγκινητικός στον λόγο του προς τους συμμετέχοντες στον χθεσινό εορτασμό υπήρξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους επισήμους και τους πιστούς, ανέφερε πρωτίστως πως, “Σήμερα γιορτάζει η πόλη μας, το νησί μας, μετά από δύο χρόνια σιωπής και πανδημίας”. Τονίζοντας πως όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας, απηύθυνε μηνύματα προς τους παριστάμενους αναφορικά με τη ζωή και τον βίο του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιώντας μάλιστα και σύντομη αναδρομή στην πορεία “γέννησης” της Ερμούπολης.

“Η Σύρα υπήρξε η πρώτη πόλη της απελευθερωθείσης Ελλάδος μετά την Επανάσταση του 1821 που δημιουργήθηκε μέσα από τις στάχτες του πολέμου” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σύρου, υπενθυμίζοντας τη δημιουργία της πόλης από τους πρόσφυγες που σώθηκαν από τη σφαγή στη Μικρά Ασία και οι οποίοι “ήρθαν σε αυτόν τον τόπο για να οικοδομήσουν αυτό το θαύμα”.

“Ήρθαν εδώ και δημιούργησαν μία πόλη, που για τα δεδομένα της εποχής της ήτο υπόδειγμα (...), μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα” πρόσθεσε παρακάτω, εξηγώντας πως αποτέλεσε την πόλη των τεχνών και των γραμμάτων, του πολιτισμού και του εμπορίου και η οποία γι αυτό, έλαβε το όνομα “Ερμούπολις”.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε πως η Ερμούπολη και το λιμάνι της έγινε το πρώτο εμπορικό λιμάνι της ελεύθερης Ελλάδος, λέγοντας παρακάτω πως, σε αυτήν την πόλη και τον τόπο, οι πατέρες μας, οι πρόσφυγες, δημιούργησαν και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τον οποίον “κατεστόλισαν με ό,τι ωραιότερο είχαν μεριμνήσει με την καρδιά τους”.

Σήμερα ο ναός “φυλάει” την περίλαμπρη εικόνα του Αγίου Νικολάου, που δεν είναι Άγιος του ναού μόνον, αλλά είναι άγιος της πόλης και του νησιού.

Ο Μητροπολίτης Σύρου αμέσως μετά έκανε αναφορά στη ζωή του Αγίου Νικολάου, υπενθυμίζοντας πως αν και γεννήθηκε σε εύπορη οικογένεια, όταν πέθαναν οι γονείς του πούλησε τα πάντα και όταν έγινε Επίσκοπος σε πόλη της Μικράς Ασίας, έχτισε με αυτά τα χρήματα πτωχοκομείο, γηροκομείο και νοσοκομείο για να βρίσκουν φροντίδα, θαλπωρή και αγάπη οι ενδεείς και οι ασθενείς.

Απευθυνόμενος προς τα νέα παιδιά που συμμετείχαν στον εορτασμό, τόνισε την αξία των μηνυμάτων της ζωής του Αγίου Νικολάου, ο οποίος με το παράδειγμά του, έδειξε την αληθινή αγάπη προς τον συνάνθρωπο. “Όπως εκείνος υπήρξε ειρηνικός με τον Θεό ως κανόνας πίστεως, υπήρξε ειρηνικός με τον εαυτόν του και με τους άλλους, έτσι κι εσείς πάντοτε στη ζωή σας να ειρηνεύεται με την καρδιά σας, να ειρηνεύεται με τους συνανθρώπους σας και να έχετε πίστη κι εμπιστοσύνη στον Θεό” ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, πραγματοποιώντας σαφώς και αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

“Οι πατέρες μας ύψωσαν τη σημαία της Επαναστάσεως το 1821 για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι” υπογράμμισε σχετικά, επισημαίνοντας πως, σήμερα όλοι εμείς “αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για όσα έπραξαν για εμάς”.

Ως εκ τούτου, παρακάλεσε όλους, “να μην προσπερνάμε επιδερμικά τις εθνικές επετείους μας”.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά λέγοντας ακόμη πως, “ο Άγιος Νικόλαος σκεπάζει τους ανθρώπους, το νησί μας, την πόλη μας και χαρίζει καλή πρόοδο στους νέους μας”.

Ο Άγιος Νικόλαος παράδειγμα αγάπης και φιλανθρωπίας

Αμέσως μετά, το διάγγελμα της χθεσινής ημέρας απηύθυνε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας εντός του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου. “Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ευλάβεια συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ σήμερα, στον ναό του Αγίου Νικολάου για να εορτάσουμε και να τιμήσουμε τον άγιο προστάτη και φύλακα της πόλεώς μας” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως ο Άγιος Νικόλαος με τη ζωή και το έργο του, αποτέλεσε “παράδειγμα αληθινής αγάπης και φιλανθρωπίας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Λειβαδάρας, ο πολιούχος Άγιος της Σύρου, κατά τη διάρκεια της ζωής του, με τις επιλογές του “αγωνίστηκε για την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης”, αποτελώντας σήμερα για όλους μας, “ένα θετικό παράδειγμα προς μίμηση”.

Παρομοίως με τον Σεβασμιώτατο, έκανε σύντομη αναφορά στη δημιουργία της Ερμούπολης από τους πρόσφυγες, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στο γεγονός της οικοδόμησης του ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι ο τρίτος κατά σειρά ναός της Ερμούπολης, μετά από τον Μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως, αλλά και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. “Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου έχει βαθιά πνευματικό νόημα” σημείωσε παρακάτω ο κ. Λειβαδάρας, τονίζοντας τέλος, πως αυτό το νόημα συμπυκνώνεται στη φράση “να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας”.

Ο Δήμαρχος έκλεισε το διάγγελμα, απευθύνοντας ευχές προς όλους τους κατοίκους του νησιού της Σύρου.