Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ

Χθες το απόγευμα, παρουσία πιστών, πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας προς τιμήν του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ . Ο εορτασμός αυτός είναι μία από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που διεξάγονται και στις 5 ηπείρους από όλα τα μέλη της Παγκόσμιας Λασαλιανής οικογένειας.

Ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ είναι ιδρυτής όλων των λασαλιανών σχολείων στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Γεννήθηκε στη Reims της Γαλλίας το 1651 από οικογένεια ευγενών. Μετά το πέρας των θεολογικών του σπουδών στη Σορβόννη και σε ηλικία 27 ετών χειροτονήθηκε ιερέας. Η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια εκπαίδευση στην εποχή του, τον οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσει σχολεία για τα άπορα παιδιά. Στην τολμηρή του αυτή προσπάθεια αρκετοί είναι αυτοί που τον ακολούθησαν κι έτσι το 1681 ίδρυσε το «Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων» (Frères).

Ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ ανακηρύχτηκε άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στις 24 Μαΐου του 1900. Σήμερα οι συνεχιστές του έργου του αγίου Δελασάλ αριθμούν 5.500 μοναχούς (Frères), με τους οποίους συνεργάζονται πάνω από 80.000 δάσκαλοι και καθηγητές, άντρες και γυναίκες, κάθε θρησκείας και κάθε πολιτιστικής παράδοσης, οι οποίοι είναι στην υπηρεσία εκατομμυρίων παιδιών, εφήβων και νέων, σε συνολικά 82 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και διευθύντρια του Βαμβακάρειου Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Μελπομένη Γαβριήλ, στη χθεσινή ομιλία της, έκανε μια εκτενή αναφορά στο βίο και τα έργα του ιδρυτή του σχολείου:

« Ο Jean Baptiste de la Salle, ως παιδαγωγός και δάσκαλος με ιδιαίτερο ζήλο προς το εκπαιδευτικό του έργο, ενδιαφέρθηκε όχι απλά για την παροχή γνώσεων στα παιδιά αλλά επιπλέον για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Εμπνεύστηκε και εφάρμοσε με τη βοήθεια των υπόλοιπων Φρερ, ένα εκπαιδευτικό μοντέλο το οποίο στόχευε σε μία ουσιαστική προσφορά γνώσεων και εφοδίων που θα εξασφάλιζε την ενσωμάτωση στην κοινωνία ανθρώπων με γερά θεμέλια και βάσεις. Εκτός από τον αποστολικό του ζήλο, ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ αναδεικνύεται ένας μεγάλος παιδαγωγός και πρωτοπόρος για την εποχή του. Από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του ήταν η αντικατάσταση της λατινικής  με τη γαλλική γλώσσα, η ταυτόχρονη διδασκαλία στους μαθητές, ο διαχωρισμός των τάξεων σύμφωνα με τις γνώσεις και την ηλικία των μαθητών και η εκπόνηση κανονισμού λειτουργίας των σχολείων »

Η κα. Γαβριήλ έκλεισε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της με μια συμβουλή του Αγίου προς όλους μας:

«Το δίδαγμα που μας κληροδότησαν ο Ιωάννης Βαπτιστής Δελασάλ και οι Φρερ είναι ότι η εκπαιδευτική αποστολή υλοποιείται χάρη  σ΄ ένα σχέδιο που προσαρμόζεται , διαφοροποιείται, ανανεώνεται αδιάκοπα αλλά και βιώνεται μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς όλοι που έχουμε αυτή την όμορφη αποστολή ας θυμόμαστε πάντα τα λόγια του Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ :  Για να φέρετε αποτελέσματα, πρέπει το παράδειγμα σας να ανταποκρίνεται σε αυτά που λέτε»

Σήμερα, τα σχολεία που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις παιδαγωγικές αρχές του De La Salle ανέρχονται περίπου στα 1.000 σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μονάδες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια μέχρι και πανεπιστήμια. Σε αυτό το δίκτυο εκπαίδευσης ανήκουν και τα Λασαλιανά Σχολεία της Ελλάδας που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο, τον Πειραιά και τον Άλιμο.