Το πλύσιμο των ποδιών τη Μ. Πέμπτη στην Καθολική Εκκλησία

  • Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2023 - 08:33

Τους συμβολισμούς που “κρύβει” το πλύσιμο των ποδιών σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, για την Καθολική Εκκλησία, αναλύει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, στο πλαίσιο της σημερινής διαδικτυακής εκπομπής του.

“Η έξοδος από τον εγωκεντρισμό και η προσφορά και η υπηρεσία στους άλλους”, αποτελεί τη βασική ερμηνεία της διαδικασίας.

Προλογικά σημειώνει τα ακόλουθα.

“Σήμερα κάνουμε ανάμνηση και εορτάζουμε την ίδρυση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Μελετώντας το επεισόδιο εκείνο από το ευαγγέλιο κατά Ιωάννη που ενώ δεν μιλάει για την ίδρυση της Θείας Ευχαριστίας, θα λέγαμε ότι είναι μια προϋπόθεση για να υπάρξει αυτό το Μυστήριο: Το πλύσιμο των ποδιών, εκ μέρους του Ιησού, προς τους αποστόλους.

Το Ευαγγέλιο κατά Ιωάννη μας παρουσιάζει τον Ιησού Χριστό σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να αναπτύσσεται θα λέγαμε προς την κατανόηση της ταυτότητάς του και του ρόλου του, του έργου που πρέπει να εκπληρώσει μέσα στη διάρκεια αυτής της ζωής του. Αποκορύφωμα αυτής της σταδιακής αποκάλυψης είναι το λεγόμενο Πασχαλινό τριήμερο. Δηλαδή πρώτα η Μεγάλη Πέμπτη. Ο Ιησούς παραδίδει στους μαθητές του, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Το Μυστήριο της αγάπης του για τους μαθητές κι όλον τον κόσμο.”.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο.