Η Σύρος γιόρτασε τον μητροπολίτη της

Πλήθος πιστών, αλλά και επισήμων έσπευσαν να ευχηθούν στον κ. Δωρόθεο
  • Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023 - 06:17

Την γιορτή της Παναγίας Τριάδος και τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, τίμησαν με επισημότητα και λαμπρότητα η τοπική εκκλησία, ο ιερός κλήρος και οι πιστοί στη Σύρο, οι οποίοι παραβρέθηκαν στον μητροπολιτικό ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος για να ευχηθούν στον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’ για την ονομαστική του εορτή.
Μάλιστα, το απόγευμα της ίδια ημέρας άνοιξαν οι πόρτες της Επισκοπικής κατοικίας, όπου ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β’, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, δέχτηκε τις ευχές από πλήθος πιστών.
Την Κυριακή το απόγευμα, στον ιερό ναό της Παναγίας Τριάδος, στην Άνω Σύρο, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός για την γιορτή της Παναγίας και Ζωαρχικής Τριάδος και τη ιερή μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύρου.

"Η εορτή ενός Επισκόπου είναι εορτή συμαπάσης της Εκκλησίας"

Χθες το πρωί, στον ναό της Μεταμορφώσεως τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β΄, συνιερουργούντων του μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου και του Επισκόπου Ανδρούσης, Κωνσταντίου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, συνεπικουρούμενος από τον επίσκοπο Ανδρούσης Κωνστάντιο. Ο Μητροπολίτης Σερρών υπογράμμισε ότι την Πεντηκοστή γιορτάζουμε την αποκάλυψη δύο Μυστηρίων, "του Μυστηρίου της Θεοφανείας της Αγίας Τριάδος, με την εμφάνιση του Πατρός, υπό την μορφήν του πυρός, του Υιού, υπό την μορφή των γλωσσών, και του Αγίου Πνεύματος, υπό την μορφή της βιαίας πνοής και του Μυστηρίου της Εκκλησίας, την οποία συνέχει η Αγία Τριάδα και η οποία αποτελεί την ταμειούχο των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, είναι το Σώμα του Χριστού, μέλη του οποίου είμαστε όλοι οι πιστοί".

Όπως προσέθεσε, διάκονοι των μυστηρίων της είναι οι κληρικοί, οι οποίοι συνεχίζουν ανά τους αιώνες το απολυτρωτικό έργο των Αποστόλων, διάδοχοι των οποίων είναι οι Επίσκοποι, που αποτελούν το σύνδεσμο των κατά τόπους πιστών με την Οικουμενική Εκκλησία και θυσιάζονται υπέρ της Αληθείας, όπως ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Ιερομάρτυς Δωρόθεος. «Γι’ αυτό ήρθαμε από την Μακεδονία για να τιμήσουμε σήμερα την ονοματική εορτή του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β' , διότι η εορτή ενός Επισκόπου είναι εορτή συμαπάσης της Εκκλησίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β' έτη πολλά και λαμπρά.
Στη συνέχεια, ο κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς, τον ακρίτα, όπως είπε, Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο, με τον οποίο τους συνδέει η μορφή του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τον Επίσκοπο Ανδρούσης, τους ιερείς της Σύρου και από τα υπόλοιπα νησιά και τις περιοχές της Ελλάδας, τους εφημερίους του Ναού, τους ιεροψάλτες και τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ στη συνέχεια δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το πλήθος των πιστών, μεταξύ άλλων στον ναό της Μεταμορφώσεως βρέθηκαν ο καθολικός επίσκοπος Πέτρος Στεφάνου, η βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μονογυιού, ο αντιπεριφερειαρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, ο δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο πρόεδρος της Κοινότητος Άνω Σύρου Πέτρος Ραουζαίος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξης Αθανασίου, καθώς και πλήθος περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.
Επίσης, παραβρέθηκε η πρόεδρος Εφετών Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του διοικητού της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, ο λιμενάρχης Σύρου Γιάννης Βαμβακούσης, καθώς και οι προϊστάμενοι των Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων

Λόγια αγάπης και εγκάρδιες ευχές

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις επισκέψεις των πιστών στην Επισκοπή της Ερμούπολης όπου πλήθος κόσμου έσπευσε να του ευχηθεί και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του για το θεάρεστο έργο του.
Την Κυριακή το απόγευμα, στον ιστορικό ιερό Ναό της Παναγίας Τριάδος, στην Άνω Σύρο, τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός για την γιορτή της Παναγίας και Ζωαρχικής Τριάδος και τη ιερή μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ και τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τουρλιανής Μυκόνου και των Εφημερίων Σύρου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχαρίστησε όλους όσους προσήλθαν στον ιερό ναό για να του ευχηθούν και ευχήθηκε με τη σειρά του στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Ταλάντων, Αρχιμ. Δωρόθεο Γάγγο για την ονοματική του εορτή, ευχαριστώντας τον για την συνεχή και πολύτιμη προσφορά του προς την Ιερά Μητρόπολη.