Άσκηση ετοιμότητας - πυρκαγιάς - διάσωσης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σύρο

Καθόλα έτοιμοι

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Παρασκευής στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σύρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης άσκησης ετοιμότητας - πυρκαγιάς - διάσωσης, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, επιδεικνύοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις της για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, υψηλής επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με το σενάριο, τρία πυροσβεστικά οχήματα κατέφθασαν εσπευσμένα στην περιοχή των Λαζαρέττων για την κατάσβεση φωτιάς, αλλά και τον εγκλωβισμό ενός ατόμου που προκλήθηκαν στη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, έπειτα από σεισμική δόνηση 5,6 R με επίκεντρο 10 χμ. Ν.Α της Σύρου.

Αποτέλεσμα του σεισμού ήταν η κατάρρευση τμήματος του κτιρίου του μηχανοστασίου μηχανής Η/Ζ SULZER, εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου. Εκτός από την πυρκαγιά, σημειώθηκε ρήγμα σε μία δεξαμενή πετρελαίου Μαζούτ καθώς και στο τοιχίο του χώρου περισυλλογής καυσίμου (λεκάνη ασφαλείας), με αποτέλεσμα την πρόκληση διαρροής. Οι πυροσβέστες κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν τον εργαζόμενο, να σβήσουν τη φωτιά, καθώς και να τοποθετήσουν σακίδια και ειδικές σωλήνες που διέθεσε η ΔΕΗ μαζί με το προσωπικό της για τον περιορισμό της διαρροής.

Εξοικείωση και απόκτηση εμπειρίας

Σκοπός της άσκησης ήταν η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των εργαζομένων της ΔΕΗ, η βελτίωση του συντονισμού και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, η ετοιμότητα, η εξοικείωση καθώς και η απόκτηση εμπειρίας των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων σε συμβάντα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς την φύση τους. Παράλληλα, μέσα από τις δράσεις αυτές διαπιστώνεται η καλή λειτουργία και επάρκεια των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού, όπως επίσης και ο συντονισμός της χρήσης των οποίων συνιστά την αποτελεσματική επέμβαση. Τέλος, αναδεικνύονται η αξιοποίηση με το βέλτιστο δυνατό τρόπο του ανθρώπινου παράγοντα και του υπάρχοντος εξοπλισμού και διασωστικών υλικών, ο εντοπισμός αδυναμιών και ελλείψεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων προς εξάλειψη αυτών.

Στην άσκηση συμμετείχε το μεγαλύτερος μέρος των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων της Π.Υ Ερμούπολης, όλο το προσωπικό των εργαζομένων της ΔΕΗ, καθώς και διάφοροι φορείς του νησιού (Ένωση ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Δήμος Σύρου Ερμούπολης, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

Σύμπραξη δυνάμεων

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η άσκηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ενώ κάθε χρόνο επιλέγεται νέο πεδίο δράσης. Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας ότι η Σύρος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος. “Η πυροσβεστική υπηρεσία είναι έτοιμη και η ΔΕΗ έχει προσωπικό το οποίο με την ευκαιρία της άσκησης εκπαιδεύτηκε και θα συνεχίσει να εκπαιδεύεται. Επιπλέον, άμεση ήταν και η αντίδραση της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και του δήμου, ο οποίος συνέβαλε στην άρτια πραγματοποίηση της δράσης, διαθέτοντας άμμο, τσουβαλάκια και υλικά για να περιορίσουμε τη διαρροή” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “μέσα από αυτή την άσκηση κάποια πράγματα θα τα διορθώσουμε, για να είμαστε ακόμα καλύτεροι”.

Ετικέτες: