Ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου “παρασύρθηκε” στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες

Η αγάπη “ταξίδεψε” στη Δονούσα

Με τις “αποσκευές” τους γεμάτες αγάπη, φιλιά και θερμές ευχές από τα χείλη των μικρών θαυμαστών τους, τα μέλη του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου επέστρεψαν χθες το απόγευμα από το νησί της Δονούσας, όπου ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία την πρώτη τους αποστολή στα νησιά του Αιγαίου.

Με “σημαία” της την ευαισθησία και την κοινωνική προσφορά, η δραστήρια ομάδα του συλλόγου, απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι η θάλασσα δεν είναι εμπόδιο ανάμεσα στους ανθρώπους, αρκεί να έχεις τον τρόπο να τη δαμάσεις. Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ξαφνικά, υποχρεώνοντας τη Συριανή αποστολή να μειώσει τη δύναμη της κατά ένα σκάφος δεν πτόησαν τα μέλη της, τα οποία συνέχισαν με χαμόγελο το ταξίδι τους, έτοιμα να σκορπίσουν χαρά και γνώση στα παιδιά του μικρού νησιού των Κυκλάδων μέσα από θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά παιχνίδια και δωρεές βιβλίων.

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας Μιχάλης Πράσινος, τα μέλη του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δονούσας “Ο Ποσειδών”, αλλά και κάτοικοι του νησιού υποδέχτηκαν το πρωί του Σαββάτου τα τέσσερα σκάφη της ομάδας, τα οποία έδωσαν “ζωή” στο μικρό λιμανάκι.

Η παράσταση που έγινε λατρεία

Η πρώτη αποστολή του Ομίλου στο μικρό νησάκι των νοτιοανατολικών Κυκλάδων, όπου βρέθηκε μεταξύ άλλων και η «Κοινή Γνώμη», εγκαινίασε μία σειρά δράσεων, οι οποίες θα επεκταθούν μελλοντικά και σε άλλα νησιά, με στόχο να φέρουν τον πολιτισμό πιο κοντά στους κατοίκους τους και να δώσουν το έναυσμα για δημιουργικότητα, φαντασία και κοινωνικό προβληματισμό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Φώτης, η Τέτα, η Κίτσα, ο Σέρλοκ και η παρέα τους έγιναν τα “πρόσωπα” του σαββατοκύριακου, κατακτώντας από την πρώτη κιόλας στιγμή τις καρδιές των παιδιών, που κατέκλυσαν το ίδιο απόγευμα την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Δονούσας.

Το θεατρικό έργο “Χάθηκε ο Φώτης. ΣΤΟΠ.” με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Γεωργίας Ματσούκα απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, το οποίο είχε την ευκαιρία να μάθει για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις νησιωτικές περιοχές μας, όπως η υπεραλίευση, η παράνομη αλιεία, η θαλάσσια μόλυνση και η καταστροφή των ακτών από τον υπερβολικό τουρισμό.

“Το περιβάλλον είναι η μοναδική πηγή ανάπτυξης”

“Δράσεις όπως αυτή, είναι πολύ σημαντικές για το νησί μας το οποίο σήμερα αριθμεί γύρω στους 130 μόνιμους κατοίκους. Πέρα από τον επιμορφωτικό χαρακτήρα τους, βοηθούν τόσο στην προβολή της Δονούσας, όπως και στη συνεργασία με περισσότερους φορείς”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Δημήτρης Μισσίρης, υπογραμμίζοντας ότι στόχων των τοπικών φορέων είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Αναφερόμενος στη σημασία των περιβαλλοντικών δράσεων, ο γραμματέας του Συλλόγου Ηλίας Πράσινος εξήγησε ότι οι κάτοικοι του νησιού αισθάνονται πολύ τυχεροί, γιατί έχουν τη χαρά να ζουν κοντά στη φύση. “Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ερχόμαστε σε επαφή με το περιβάλλον για να το γνωρίσουμε και να δούμε τα θετικά που έχει τόσο στην προσωπική μας ζωή, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία του νησιού” σημείωσε, καταλήγοντας πως “το περιβάλλον είναι η μοναδική πηγή ανάπτυξης για τα μικρά νησιά, επομένως θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευτεί”.

“Το περιβάλλον παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Δονούσα, όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη οικιστική ανάπτυξη” δήλωσε με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας, Μιχάλης Πράσινος. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως “είναι καλό τόσο οι μεγάλοι, όσο και οι νεότερες γενιές να μπαίνουν σε μια λογική προστασίας του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης με στόχο την καλύτερη ανάδειξη του τόπου”.

Δίκτυο μονοπατιών Δονούσας

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δονούσας “Ποσειδών” συνέλεξε στο παρελθόν γύρω στους 10 τόνους μετάλλου, ενώ σε συνεργασία και με τα σχολεία του νησιού γίνεται ανακύκλωση μπαταριών και ληγμένων φαρμάκων. Τέλος, μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Συλλόγου ήταν η αναβάθμιση των μονοπατιών του νησιού με τη βοήθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του αρμόδιου υπαλλήλου Τάσου Αναστασίου. “Μέχρι τώρα υπάρχουν 5 χαρακτηρισμένες διαδρομές, ενώ υπάρχει και σχετικό φυλλάδιο για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν για τις χιλιομετρικές αποστάσεις και τα αξιοθέατα που υπάρχουν σε κάθε μονοπάτι”, εξήγησε ο κ. Μισσίρης. Όπως τόνισε, το δίκτυο θα ολοκληρωθεί με τον χαρακτηρισμό μίας ακόμη διαδρομής από τη Μεσαριά μέχρι τη Μερσίνη, απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μονοπατιών.

Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Στο πλαίσιο της αποστολής του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Δονούσας εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά, τα οποία είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν με την καθοδήγηση της Χριστίνας Πρίντεζη κατασκευές με θέμα τη θεατρική παράσταση που λάτρεψαν, αλλά και να φτιάξουν το δικό τους οικολογικό πανό με το σύνθημα “Ας κρατήσουμε το βυθό καθαρό”, Σύρος – Δονούσα. Περισσότερο χρώμα έδωσε με τη σειρά της και η Αγνή Θαλασσινού, η οποία έκανε face painting στα παιδιά, με θέμα τη θάλασσα, το βυθό, γοργόνες, φώκιες, σαργούς και τα υπόλοιπα πλάσματα του έργου.

Η αποστολή ολοκληρώθηκε με τη δωρεά βιβλίων στις σχολικές μονάδες του νησιού, τα οποία χάρισε στον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών η Νάνσυ Χάλαρη στη μνήμη του πατέρα της, δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Χάλαρη. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή φοιτούν 12 παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο της Δονούσας, 4 παιδιά στο Γυμνάσιο και μία μαθήτρια στην Γ' Λυκείου.

Οι φορείς του νησιού ευχαρίστησαν τα μέλη του Ομίλου και τους ευχήθηκαν από καρδιάς καλή επιτυχία στο αξιέπαινο έργο τους.