Εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Θέατρο Απόλλων για τους νέους της Σύρου

Νεολαία σε Κίνηση

Τα πολύτιμα εφόδια που προσφέρει η Ευρώπη στους νέους για την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών, με στόχο τόσο την αύξηση της απασχολησιμότητάς τους, όσο και την πρόσβασή τους στη σημερινή αγορά εργασίας, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του aniμαsyros #tour15_16.

Η ενημερωτική εκδήλωση «Νεολαία σε Κίνηση» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαχειριστικών φορέων των ευρωπαϊκών εργαλείων στην Ελλάδα.

Υποστήριξη της νεανικής δημιουργικότητας και κινητικότητας

Τις εργασίες του animasyros στην ανοιξιάτικη Ερμούπολη χαιρέτισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, υπογραμμίζοντας τη σημασία δράσεων, που ενθαρρύνουν και καθοδηγούν τους νέους στο να αναπτύξουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε μια εποχή που κυριαρχεί η ρευστότητα και η αβεβαιότητα για το επαγγελματικό μέλλον τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Αργύρη Περουλάκη, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό, επισημαίνοντας πως η Ευρώπη, εκτός από αφετηρία για δυσκολίες και κανόνες, αποτελεί αφετηρία και για πολλά προγράμματα που υποστηρίζουν τη νεανική δημιουργικότητα και την κινητικότητα.

Σημειώνεται ότι μέσω της κινητικότητας οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία σε επιχείρηση/οργανισμό του εξωτερικού, να δημιουργήσουν νέες προοπτικές για τη συνέχεια των σπουδών τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και προσόντα, να βελτιώσουν τις γλωσσικές ικανότητές τους σε μία ξένη γλώσσα, να εξελιχθούν σε Πολίτες της Ευρώπης και να αναπτύξουν νέες φιλίες.

«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την κινητικότητα με τη μετανάστευση»

Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο κ. Περουλάκης κατέστησε σαφές ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν αποτελούν τη μαγική λύση για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Όπως τόνισε, βασικές προϋποθέσεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας είναι η δημιουργία ενός καινούριου περιβάλλοντος, ευνοϊκού για την επιχειρηματικότητα, αλλά και η ανάπτυξη δεξιοτήτων. Σημείωσε μάλιστα πως το μεγάλο χάσμα δεξιοτήτων στην Ευρώπη αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 50% των θέσεων παραμένουν ακάλυπτες, καθώς δεν έχουν βρεθεί υπάλληλοι με τα απαραίτητα προσόντα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο εκπαίδευσης των νέων, οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί συχνά στην ομαδική εργασία και δεν έχουν αναπτύξει επικοινωνιακό ταπεραμέντο. Τα κενά αυτά έρχεται να καλύψει η Ευρώπη με ποικίλα προγράμματα κινητικότητας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους νέους να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα, να διαμείνουν σε αυτή έξι μήνες, να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, γνωστικά πιο πλούσιοι.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων: σημαντικά προνόμια σε 36 χώρες

Για το πρόγραμμα "Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων” μίλησε στη συνέχεια η Κατερίνα Σύρρου από το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιεί δράσεις και προγράμματα για τη δια βίου μάθηση και τη νέα γενιά. Όπως εξήγησε, η εύχρηστη αυτή κάρτα προσφέρει στους νέους σημαντικά προνόμια και εκπτώσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 35 ακόμα χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, αποτελεί ένα εργαλείο συνεργασίας των χωρών της Ευρώπης το οποίο προάγει την κινητικότητα, την ενεργοποίηση και την αυτονόμησή τους. Η Κάρτα συντονίζεται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EYCA (European Youth Card Association) με έδρα τις Βρυξέλλες και δεδομένου του διαπολιτισμικού αλλά κυρίως του κοινωνικού χαρακτήρα του έχει την υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων απευθύνεται σε νέους ηλικίας 13 - 30 ετών και προσφέρει στους κατόχους της εκπτώσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 36 ακόμα χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, τα ενεργά μέλη της ξεπερνούν τα 16.000 και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς τους 600. Σημειώνεται ότι σήμερα, η Κάρτα είναι διαθέσιμη και σε εφαρμογή για «έξυπνα» τηλέφωνα και tablets.

ΕΟΠΠΕΠ: Συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός

Τα Ευρωπαϊκά δίκτυα για τη διαφάνεια προσόντων, την κινητικότητα και την ανάπτυξη σταδιοδρομίας σε Ευρώπη χωρίς σύνορα, παρουσίασε η σύμβουλος Σταυρούλα Τετραδάκου, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Η ίδια χαρακτήρισε την κινητικότητα ως μία επιλογή επαγγελματική, στην οποία ένας νέος θα καταλήξει, έχοντας περάσει από τη γνωστή διαδικασία της αυτογνωσίας, της αυτοαντίληψης, της πληροφόρησης, της λήψης απόφασης και της μετάβασης. Όπως τόνισε, ο ΕΟΠΠΕΠ, αποτελεί μέρος δικτύων που έχουν σκοπό να διευκολύνουν αυτή την εργασία της κινητικότητας είτε μέσα από τη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό είτε μέσα από το εθνικό πλαίσιο προσόντων είτε μέσω του Europass. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, επιχειρώντας το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, να αναδείξουν τα επιτεύγματά τους, συμπληρώνοντας τον ατομικό φάκελο δεξιοτήτων, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της εργασίας και να οραματιστούν το μέλλον, παίζοντας το real game.

Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες

Το τελευταίο από τα προγράμματα κινητικότητας της γενιάς Erasmus και συγκεκριμένα το «Erasmus για Νέους Επιχειρηματίες», παρουσίασε ο κ. Μάνος Ανδρεάδης από την ASEET Τεχνολογική. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής το οποίο προσφέρει σε νέους ή φιλόδοξους επιχειρηματίες την ευκαιρία να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις σε κάποια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Η ανταλλαγή εμπειριών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της παραμονής κοντά στον έμπειρο επιχειρηματία, γεγονός που βοηθά το νέο επιχειρηματία να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διοίκησης μίας μικρής επιχείρησης. Ο επιχειρηματίας υποδοχής ωφελείται από τις νέες προοπτικές που παρέχονται για την επιχείρησή του/ της και αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί με εταίρους από άλλες χώρες ή να ενημερωθεί για νέες αγορές. Η διαμονή χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η Ελένη Φουλιρά, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πύλης για την Επαγγελματική Κινητικότητα «ΕURES». Το EURES είναι ένα Δίκτυο συνεργασίας που δημιουργήθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδιασμένο να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ). Κύριοι στόχοι του είναι να ενημερώνει, να καθοδηγεί και να παρέχει συμβουλές σε εργαζόμενους που ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον σκοπός του είναι να βοηθά τους εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες του Ε.Ο.Χ.

Erasmus Placement: Μεγάλη ζήτηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίο

Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Παναγιώτη Κυριακουλάκο, Υπεύθυνο για το Πρόγραμμα Erasmus Placement. Όπως εξήγησε, στα πέντε χρόνια υλοποίησής του στην Ελλάδα, έχει σημειωθεί μεγάλη ζήτηση από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίο φεύγουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό πέντε φοιτητές για πρακτική εξάσκηση πάνω στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Το πρόγραμμα ERASMUS+ επιχορηγεί την κινητικότητα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου με σκοπό να πραγματοποιήσουν μία περίοδο πρακτικής άσκησης σε Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρήσεις και Οργανισμούς σε χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν και δύο νέοι από την Πορτογαλία που μαζί με τρεις ακόμη συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus + διαμένουν τους τελευταίους πέντε μήνες στη Σύρο. Οι ίδιοι μίλησαν για τις εντυπώσεις τους, αλλά και για τα οφέλη των προγραμμάτων ανταλλαγής στους νέους που επιλέγουν να αρπάξουν την ευκαιρία και να αποκτήσουν καινούριες εμπειρίες, επαγγελματικές και μη, μακριά από τη χώρα τους. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης.