Αντίστροφη μέτρηση για το 2ο TEDxUniversityoftheAegean

Η ώρα της μεγάλης απόφασης

Μία εβδομάδα έμεινε μέχρι τη στιγμή που θα κληθούμε να αποφασίσουμε εάν η λύση στα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι η φυγή ή η πάλη.

Το TEDxUniversityoftheAegean επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια στο Θέατρο Απόλλων, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016, για να μας κάνει να αναρωτηθούμε: πότε πρέπει να παλέψουμε και πότε είναι η ώρα να φύγουμε.

Το φετινό θέμα “Fight or Flight” προέρχεται από τον όρο της ψυχολογίας και τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά μπροστά σε κάτι διαφορετικό, παράξενό ή ξένο. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε μια ψυχολογική κατάσταση, σύμφωνα με το χαρακτήρα και το ένστικτο του. Παρ’ όλα αυτά, προκύπτουν βασικά θέματα και παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη.

12 ξεχωριστές ομιλίες

Τους παράγοντες αυτούς θα αναλύσουν 12 ομιλητές από διαφορετικούς χώρους που θα μοιραστούν ιδέες, σκέψεις και εμπειρίες πάνω στο θέμα, αποδεικνύοντας πως τελικά... όλα είναι θέμα οπτικής.

Οι πρώτοι ομιλητές του 2ου TEDxUAegean είναι ο Λαέρτης - Αντώνιος Βασιλείου και ο Παντελής Καμπουρόπουλος, συνιδρυτές του γραφείου OPA “Open Platform for Architecture” με έδρα την πόλη Haarlem στην Ολλανδία. Οι δυο τους θα μιλήσουν για την καινοτομία, την πρωτοπορία και το αναγκαίο ρίσκο που αυτά προϋποθέτουν.

Στο μείζον θέμα των ναρκωτικών, στις πολύπλευρες συνέπειες της αποποινικοποίησης των εθιστικών ουσιών και τη σύνδεση αυτής με προσωπικές αλλά και νομικές αποφάσεις, θα αναφερθεί ο Ψυχίατρος Κωνσταντίνος Κοκκώλης. Από την πλευρά του, ο Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος θα δώσει μία προσέγγιση του “Fight or Flight” με επιστημονικούς όρους, ενώ η Δρ. Βασιλική Καλοδήμου θα περιγράψει τα στάδια της απόδειξης μίας θεωρίας, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες και τι συμβαίνει όταν το αποτέλεσμα δεν είναι τελικά αυτό που περίμενες.

Για το πόσο σημαντικό είναι, δουλεύοντας σε μια εταιρεία, να διατηρείς το προσωπικό σου στοιχείο και τη μετάβαση από μια εταιρεία σε freelancer θα μιλήσει η designer Σοφία Γεωργοπούλου. Το ενδιαφέρον θέμα της ισότητας των φύλων, μέσω της οπτικής ενός φωτογραφικού φακού θα αναπτύξει ο φωτογράφος Γεώργιος Κατσάγγελος, ενώ την αξία του εθελοντισμού ως τρόπου ζωής σε συνδυασμό με προσωπικούς στόχους θα υπογραμμίσει ο Αρχιτέκτων Μηχανικός - με ειδίκευση στην ανθρωπιστική αρχιτεκτονική - ο Τζέι Μέξης. Μεταξύ των ομιλητών και η Μάρω Κουρή, η οποία θα εξηγήσει πόσο δύσκολο είναι να ορθοποδήσει μία χώρα έπειτα από κάποιο πόλεμο. Φωτογραφικά άρθρα της κ. Κουρή οποίας έχουν δημοσιευτεί τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως: το BBC, LFI, Journal du Dimanche, National Geographic, Newsweek, Vice, Days Japan, Der Spiegel, NZZ, Take Part.com, K, Vimagazino, Dagens Nyheter.

Διαδραστικές και βιωματικές δράσεις

Σκοπός των συνεδρίων TEDx είναι η δημιουργία μοναδικών εμπειριών. Για το λόγο αυτό, το συνέδριο επεκτείνεται και στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης όπου θα πραγματοποιηθούν 3 workshops αλλά και 2 εκθέσεις μέσα από τις οποίες οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή διαδραστικά και βιωματικά με το θέμα. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει η εικαστικός και καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Έλσα Χαραλάμπους.

Ένα διαδραστικό παιχνίδι φωτογραφίας και επεξεργασίας, με στόχο την προαγωγή της δημιουργική έκφραση του καθενός θα λάβει χώρα με “μαέστρο” τον web designer, γραφίστα, blogger, illustrator, Κωνσταντίνο Μπελιά.

Επιπλέον, δύο performers θα δώσουν τη δική τους ξεχωριστή νότα στη διοργάνωση. Μία εξ' αυτών, η 20χρονη Σμαράγδα Αλεξανδρή, κατά κόσμον Sma Rag Da, η οποία παίζοντας και συνθέτοντας εξ' ολοκλήρου τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών της, κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό της, μελωδικό, συνήθως αισιόδοξο και άλλες φορές εξομολογητικό κόσμο.

Τη δική της απόδοση του “Fight or Flight” θα δώσει μέσα από ένα έργο της η ομάδα graffiti και τοιχογραφιών “Rea-lly?”. Την ομάδα ίδρυσαν ο Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς και ο Μιχάλης Κοπριτέλης, ενώ νέο μέλος της από τον Δεκέμβριο του 2015 είναι η φοιτήτρια του Τμήματος ΜΣΠΣ, Ιουλία Μακρή

Μηδενίζονται οι αποστάσεις

Στόχος του φετινού TEDxUniveristyoftheAegean, είναι μέσω της διάδοσης ιδεών που αξίζει να ακουστούν να μηδενιστεί η γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στα νησιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Για αυτό το λόγο στις 9 Απριλίου, στη Χίο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη, το συνέδριο θα προβληθεί μέσω live streaming, όπου σε συνδυασμό με σχετικά workshops η εμπειρία του TEDxUniversityoftheAegean θα μπορέσει να ταξιδέψει από τη Σύρο και να έρθει σε επαφή και με τα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Όμως, κανένας από αυτούς τους στόχους δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς την ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και την βοήθεια συμφοιτητών από τα άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου με όραμα για ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, ομαδικό πνεύμα και διάθεση για δημιουργία έρχονται να αποδείξουν πως τελικά.... όλα είναι θέμα οπτικής.

Σημειώνεται ότι, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ομιλιών και δράσεων του 2ου ΤEDxUniveristyoftheAegean θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ετικέτες: