Απόψε το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η έγκριση του τεχνικού προγράμματος του 2022, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ

Από ρεαλιστική σκοπιά ο προγραμματισμός έργων

Απαιτείται επιμονή και επιτάχυνση για τα έργα σε αθλητικές υποδομές και στρατόπεδο για την παραχώρησή του

Τεχνικό πρόγραμμα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ έχει συντάξει για το 2022 ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με τη συντριπτική πλειοψηφία των έργων να είναι συνεχιζόμενα, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να τα εκτελέσει και να τα ολοκληρώσει εντός της επόμενης χρονιάς, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

Βάσει των δηλώσεων του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνά Αληφραγκή η κατάρτισή του έγινε από ρεαλιστική σκοπιά, προκειμένου ο Δήμος να καταφέρει να προβεί και στην αγορά ακινήτων για τη διαμόρφωσή τους σε χώρους στάθμευσης.

Δίνοντας απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη”, ο ίδιος γνωστοποίησε απολογιστικά για την πορεία των τεχνικών έργων πως κατά το 2021, η απορρόφηση έφθασε σε ποσοστό 22%, κάτι που γεννά αισιοδοξία και για την επόμενη χρονιά, τονίζοντας παράλληλα πως, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, η σημερινή Δημοτική Αρχή εκτελεί με γρηγορότερο ρυθμό.

Ωστόσο, ο κ. Αληφραγκής ρωτήθηκε να δώσει απαντήσεις και για μεγάλα και σημαντικά έργα της Σύρου, τα οποία βρίσκονται σχεδόν στο σημείο “μηδέν”, όπως ενδεικτικά οι συντηρήσεις, επισκευές και αποκαταστάσεις μεγάλων αθλητικών υποδομών, καθώς επίσης και οι παρεμβάσεις στο προς οριστική παραχώρηση τμήμα του στρατοπέδου προς τον Δήμο.

Επιπλέον, ρωτήθηκε για τα δημοτικά κτίρια, τα σχολεία και το νέο εμπορικό κρηπίδωμα, καταλήγοντας σαφώς και στα θέματα της καθημερινότητας που συνδέονται με την ασφάλεια στον δημόσιο χώρο και τους δημοτικούς δρόμους.

Διατήρηση έργων που “προχωρούν” και προώθηση έργων που είχαν “λιμνάσει”

Απαντώντας στην εφημερίδα για το σκεπτικό που συνοδεύει τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος του 2022, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος θέλησε να σημειώσει εξ αρχής πως αυτό ανέρχεται στο ποσό των 6.422.885,77 ευρώ και έχει συνταχθεί με τρόπο που διατηρούνται στο περιεχόμενό του, όλα τα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν.

“Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτή τη χρονιά είναι να συντάξουμε ένα ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς να μπαίνουν μέσα κωδικοί και πιστώσεις που ενδεχομένως δεν θα πραγματοποιηθούν ή θα σέρνονται για χρόνια χωρίς να γίνει κάτι” σχολίασε σχετικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “το 53% του τεχνικού προγράμματος είναι ήδη σε εξέλιξη”, καθώς η αφετηρία του ακουμπά στο 2021 ή και σε προηγούμενα έτη, ενώ, για την επόμενη χρονιά, δηλαδή για το 2022,
“θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε δημοπρατήσεις νέων έργων όπως η στεγάνωση του Δημαρχιακού Μεγάρου κ.α. ενώ έχουμε έργα έτοιμα προς δημοπράτηση και είμαστε έτοιμοι και για κάποιες μελέτες όπως η αντιπλημμυρική μελέτη για τον Φοίνικα, οι αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων.”.

Ο ίδιος κατέστησε γνωστό πως, χθες, ο Δήμαρχος υπέγραψε τις αναθέσεις για τη μελέτη αποκατάστασης της μουσικής εξέδρας στην πλατεία Μιαούλη, όπως επίσης για τη μελέτη αναφορικά με την αποτύπωση των φρεατίων του Open Mall.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και των ενεργειών εντός του 2021, ο κ. Αληφαγκής εξήγησε πως, “Είχαμε μία καλή απορρόφηση το 2021 που έφτασε στο 1,4 εκατ. ευρώ περίπου” και σύμφωνα με όσα υποστήριξε για το 2022, “αυτό που υπολογίζουμε είναι μέσα στο επόμενο έτος να απορροφηθούν άλλα 2 εκατ. ευρώ”.

Αναφερόμενος στα συνεχιζόμενα έργα, διευκρίνισε πως, “τρέχουν” και “αγγίζουν” τα 3,5 εκατ. ευρώ”, με τον ίδιο να εκτιμά πως, “βρισκόμαστε σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο”.

Σχετικά με τη μέριμνα που έχει αναπτύξει η Δημοτική Αρχή για έργα που βρίσκονταν βαλτωμένα, ο ίδιος σχολίασε παρακάτω πως, “έχουμε ανασύρει από το “συρτάρι” έργα που επί χρόνια λίμναζαν, όπως το Λαογραφικό Μουσείο, τα ταφικά μνημεία κ.α.”.

Την Παρασκευή στο Υπ. Πολιτισμού

Όπως έχει αναφέρει η “Κοινή Γνώμη” σε ρεπορτάζ της, την περασμένη εβδομάδα, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου “έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού για να δούμε πώς θα προχωρήσει το θέμα της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, το Λαζαρέττο (Λοιμοκαθαρτήριο) και τα Πευκάκια, για το οποίο έχει δοθεί παράταση για άλλους έξι μήνες για να προχωρήσουμε και με τις σωστικές εργασίες”.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος υπενθύμισε πως τα ανωτέρω έργα λογικά και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, θα προχωρήσουν εντός του 2022.

Στρατόπεδο, νέο εμπορικό κρηπίδωμα, Βούρλης και ΚΕΦΙΑΠ Σύρου

Απαντήσεις έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και για τη στασιμότητα ή τους αργούς ρυθμούς που συνοδεύουν έργα ιδιαίτερης σημασίας και αξίας για τον τόπο και τις υποδομές του.

Πρώτο εξ αυτών το στρατόπεδο ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου, τμήμα πολλών στρεμμάτων από το οποίο θα πάρει κατά κυριότητα ο Δήμος με σκοπό την ανάπτυξη Πανεπιστημιούπολης.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει ο Δήμος κατόπιν συμφωνίας με το ΤΕΘΑ προκειμένου τμήμα του να δοθεί στον Δήμο, η Τεχνική Υπηρεσία έχει προβλέψει για τεχνικά έργα, το ποσό των 560 χιλ. ευρώ και για το 2022 έχει εκτιμήσει αρχικά ότι θα δαπανήσει το ποσό των 50 χιλ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος πρέπει να φροντίσει για τα εξής: α. Κατασκευή – μεταφορά των θιγόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός του προς αποδέσμευση τμήματος, στο τμήμα που θα παραμείνει ενεργό, β. Κατασκευή νέας περίφραξης ύψους τριών μέτρων (τύπου ΝΑΤΟ), και γ. Εγκατάσταση, εσωτερικά και παράλληλα με την υπόψη περίφραξη, ηλεκτροφωτισμού επί πυλώνων.

Σχετικά με τα παραπάνω κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Μηνάς Αληφραγκής. “Στο τεχνικό πρόγραμμα τα κονδύλια που μπαίνουν δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε κωδικός δεν μπορεί να ενισχυθεί ή ακόμη και να προστεθούν επιπλέον κωδικοί από τη στιγμή που θα προκύψει ένα έργο που μας ενδιαφέρει. Ο στόχος του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής είναι μέχρι τέλος του χρόνου (2022) να έχει ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, γιατί βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την παραχώρηση του στρατοπέδου” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Μετά από όλες τις θετικές αποφάσεις, θα πρέπει να ξεκινήσει το έργο. Από εκεί και μετά, αναλόγως με την πορεία του έργου θα προστεθούν και χρήματα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022”.

Επιπλέον για το εμπορικό κρηπίδωμα και τη διαμόρφωσή του στη θέση “Καρνάγιο”, ο Αντιδήμαρχος υπενθύμισε τα εξής: “Είναι σε συνεννόηση το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και ο Δήμος με τη Διαχειριστική ώστε να προχωρήσουμε με μία νέα συμπληρωματική μελέτη για τη θεμελίωση του έργου”. Άλλωστε όπως είχε αναφερθεί και σε παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας, το έργο θα πρέπει να θεμελιωθεί με ασφάλεια και γι αυτό η σχετική μελέτη για το υπέδαφος, θα πρέπει να αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση.

Σχετικά με το έργο στον Βούρλη, σημείωσε σύντομα πως πραγματοποιεί τις κινήσεις του ο εργολάβος για τις αποτυπώσεις των δικτύων και σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία θα προχωρήσει.

Τέλος, το έργο βελτίωσης και αποκατάστασης του κτιρίου του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου προγραμματίστηκε να προχωρήσει εντός του 2022 με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 200 χιλ. ευρώ. “Το είχαμε γνωστοποιήσει ότι είχε κάποιες ελλείψεις η μελέτη και πως σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και τον μελετητή θα προχωρήσουμε. Θέλουμε να γίνει μέσα στο 2022” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος για το έργο της συγκεκριμένης δομής.

Δημοτικά κτίρια, χώροι πολιτισμού και καθημερινότητα

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το έργο της προσαρμογής των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου στο νέο θεσμικό πλαίσιο (διατάξεις Π.Δ. 99/2017), ασχέτως αν το ποσό των 200 χιλ. ευρώ είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημοπράτηση αυτού, ο κ. Αληφραγκής εξήγησε πως, “Αυτό είναι στην άμεση προτεραιότητά μας για την αρχή του νέου χρόνου. Θέλουμε οπωσδήποτε να το δημοπρατήσουμε μέσα στο 2022”, γνωστοποιώντας ακόμη πως, “Επίσης, έχουμε προβλέψει και τη δημιουργία ραμπών για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.”.

Σχετικά ποσά έχουν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022, όπως επίσης χρήματα και για παρεμβάσεις σε πολιτιστικούς χώρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόβλεψη για την επισκευή, υγρομόνωση και στεγάνωση της στέγης του κτιρίου του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης (50.922,70 ευρώ), αλλά και των μονώσεων στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Στην ατζέντα του Δήμου υπάρχει και η καθημερινότητα του πολίτη, αφού προβλέπονται χρήματα για πλακοστρώσεις και αποκαταστάσεις δρόμων. Με μία απολογιστική χροιά, ο κ. Αληφραγκής για τα παραπάνω, σχολίασε τα εξής: “Φροντίζουμε και για την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή τη διετία έχουν γίνει τουλάχιστον 45 τσιμεντοστρώσεις σε χωριά και σε δρόμους μέσα σε οικισμούς. Δυστυχώς, εν έτει 2021 είχαμε χωματόδρομους”.

Αναμονή για τις αθλητικές υποδομές

Παρακάτω ρωτήθηκε για τον προγραμματισμό σχετικά με τις επισκευές και τις στατικές ενισχύσεις σε αθλητικούς χώρους. “Όσον αφορά την Α΄ Κλειστή Αίθουσα, τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα και το Κολυμβητήριο έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και με το νέο έτος, θα ξεκινήσουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό και με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει με τους αναδόχους” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως αυτά τα έργα “σαφώς και είναι πρώτα στην ατζέντα μας”. Ο ίδιος θέλησε να εξηγήσει μάλιστα, “χωρίς κανέναν δισταγμό” ότι, “όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές και τη δημοτική περιουσία είχαμε παραλάβει ένα χάος. Να θυμίσω το Δημαρχιακό Μέγαρο που έσταζε; Τί να θυμίσω; Την αίθουσα του μπάσκετ;”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα σχολεία, για τις συντηρήσεις των οποίων και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εξήγησε πως δαπανώνται αρκετά ποσά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου αυτά να είναι ασφαλή και κατάλληλα για τα παιδιά. “Έχουν πέσει πάρα πολλά χρήματα στα σχολεία αυτήν τη διετία και γίνεται μία ριζική δουλειά στη συντήρηση των κτιρίων” ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως ο Δήμος έχει προβλέψει και το ποσό των 20 χιλ. ευρώ για μελέτη αποκατάστασης του δημοτικού ακινήτου που κατέρρευσε στο κέντρο της Ερμούπολης (πλησίον Λυκείου Ελληνίδων Σύρου).

Τα εύσημα στους υπαλλήλους και τους εργάτες της Τεχνικής Υπηρεσίας

Σχετικά με το έργο που αναπτύσσει η Τεχνική Υπηρεσία ο ίδιος σημείωσε πως αυτό οφείλεται κυρίως στον καθημερινό αγώνα των υπαλλήλων και των εργατών της. “Αυτή τη στιγμή η Τεχνική Υπηρεσία “τρέχει” 26 συμβάσεις. Είναι ένα νούμερο – για εμένα προσωπικά – εξωπραγματικό καθώς συγχρόνως με τις συμβάσεις, τρέχουν και μελέτες” σχολίασε ο Αντιδήμαρχος, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “Αυτή η επιτυχία είναι καθαρά των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας γιατί όντως υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να υλοποιήσουν το έργο της Δημοτικής Αρχής”.

Ο ίδιος προτού κλείσει τις απαντήσεις του στην εφημερίδα, τοποθετήθηκε γενικότερα για το ποσοστό απορρόφησης που πετυχαίνει σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία και η νυν Δημοτική Αρχή.

“Η απορρόφηση σε σχέση με το παρελθόν είναι υψηλότερη. Παλαιότερα η απορρόφηση έφθανε σε ένα ποσοστό 10 – 12%. Σήμερα προχωράμε καλύτερα και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας, δηλαδή με λιγότερο προσωπικό, με αναστολές και με εργασίας από το σπίτι”.

Καταλήγοντας στις δηλώσεις του, επανέλαβε πως η προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής “σε αυτήν τη φάση είναι η αγορά οικοπέδου στη Λαλακιά, η αγορά οικοπέδου στον Φοίνικα, η υπόθεση του στρατοπέδου. Έχουμε εξασφαλίσει πόρους για τα συγκεκριμένα έργα και γι αυτό δεν ανοιγόμαστε πολύ στο συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα”. Ωστόσο, εξήγησε ολοκληρώνοντας πως, “Υπάρχει και αποθεματικό σε περίπτωση που προκύψει κάποια ανάγκη έκτακτη.”. Ο ίδιος επανέλαβε τέλος, πως, “Η Δημοτική Αρχή κάνει έργα υποδομής για τον δημότη και όχι έργα επικοινωνιακού ύφους.”.