Σίφνος: Ακριβό το τίμημα για τις δωρεάν στειρώσεις

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε το πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων που είχε προγραμματιστεί να γίνει 3 – 7 Οκτωβρίου στο νησί της Σίφνου. Οι στειρώσεις θα γίνονταν από τη ΜΚΟ “Vets in Action” την οποία είχε καλέσει στο νησί ο Δήμος Σερίφου. Λίγο πριν την έναρξη των επεμβάσεων και αφού εθελοντές και πολίτες είχαν συγκεντρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό ζώων στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου - Μαριάνθη Σίμου στον Αρτεμώνα, κάποιοι εθελοντές αντιλήφθηκαν πως οι στειρώσεις θα γίνονταν με μία “τεχνική” η οποία δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ακολούθησαν αντιδράσεις και τελικώς η δράση ακυρώθηκε, με τα μέλη της “Vets for Action” να φεύγουν για το νησί της Σερίφου στο οποίο είχαν πραγματοποιήσει αντίστοιχη δράση πριν λίγα χρόνια, στειρώνοντας έναν αρκετά μεγάλο αριθμό αδέσποτων γατιών.

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη" για το περιστατικό: “Εμείς καλέσαμε τη συγκεκριμένη οργάνωση γιατί είχαμε πάρει καλές πληροφορίες για το έργο τους και από όσο γνωρίζω, ο τρόπος αυτός που θα χρησιμοποιούσαν για τις στειρώσεις είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται στο εξωτερικό χρόνια. Εγώ δεν έχω ούτε τις γνώσεις, ούτε την αρμοδιότητα για να το κρίνω αυτό αλλά από τη στιγμή που δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του φιλοζωικού σωματείου του νησιού, το οποίο είναι πάντα σε συνεργασία με το Δήμο και με όποιο άλλο όργανο έχει έρθει στο νησί για ανάλογες ενέργειες, δεν μπορούσε να συνεχιστεί η δράση". Το φιλοζωικό σωματείο Σίφνου, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για το θέμα, ανακοίνωσε την ακύρωση της δράσης, μέσω της σελίδας του σε κοινωνικό δίκτυο: “Οι στειρώσεις δυστυχώς ακυρώθηκαν, λόγω των «καινοτόμων» μεθόδων και πρακτικών στειρώσεων της οργάνωσης που δεν μας βρήκαν καθόλου σύμφωνους”

Κτηνίατρος που ασχολείται εδώ και χρόνια με τη στείρωση αδέσποτων, εξήγησε στην ¨Κοινή Γνώμη” πως η τεχνική αυτή που εφαρμόζεται από κτηνιάτρους σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, δεν περιγράφεται σε κανένα έγκυρο βιβλίο κτηνιατρικής χειρουργικής και χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτήν την τακτική. Πρέπει να ακολουθούνται κάποιες αρχές, συμπλήρωσε, τονίζοντας πως δεν έχουν σημασία μόνο οι αριθμοί των στειρώσεων αλλά και η ποιότητα.

Ωστόσο, η πρόεδρος της οργάνωσης “Vets in Action” στην Ελλάδα, Ζωή Κόντου, με ανακοίνωσή της δήλωσε πως η δράση ναυάγησε ¨λόγω της άγνοιας και των στερεοτύπων δύο ανειδίκευτων γυναικών που πήραν στο λαιμό τους όλο το νησί” και χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως ανυπόστατες, συκοφαντικές, ρατσιστικές και άκρως μηνύσιμες ιστορίες για “αρκούδες και αγρίους”, παραθέτοντας ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις που παρουσιάζουν το έργο της ΜΚΟ τα τελευταία χρόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ευχαρίστησε δε την κα. Ναδάλη και τον κ. Πιττή που τους κάλεσαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στα ζώα.