Εβδομάδα Σημαντικών Δράσεων από την ΑΡΩΓΗ από τις 25 έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 στη Σύρο

Η ΑΡΩΓΗ έμπρακτα δίπλα στα παιδιά

  • Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, 2022 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 11 Νοε. 2022 - 18:00

Μεγάλη χαρά και αξέχαστες στιγμές δημιούργησε η παρουσία του μαθητή από τη Ρόδο, της B’ Τάξης Γυμνασίου, Κυριάκου Πιτροπάκη, ο οποίος συνοδευόμενος από τη μητέρα του μετέβη στη Σύρο, ύστερα από πρόσκληση της ΑΡΩΓΗΣ, προκειμένου να λάβει μέρος στη Β’ Φάση της Εβδομάδας Εκπαίδευσης Λευκού Μπαστουνιού που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά μέσα στο έτος για τα μέλη του Σωματείου.

Ο σχεδόν 14χρόνος Κυριάκος, ο οποίος πρόσφατα, κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία Παίδων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών και μερικώς βλεπόντων που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, συμμετείχε ενεργά και στις ενημερωτικές επισκέψεις που πραγματοποίησε η ομάδα της “Αρωγής” στο Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας και στο 2ο Γυμνάσιο Ερμούπολης.

Παίζοντας σκάκι με τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, σε μια από τις ειδικές σκακιέρες που έχει κατασκευάσει η Αρωγή σε συνεργασία με το Fabrika Creative Workshop, ο Κυριάκος απέδειξε πως η ισχυρή θέληση για μάθηση και ζωή, υπερνικά κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Βαγγέλης Γιαννακόπουλος, προσέφερε συμβολικά δωράκια καθώς και δήλωση του Συλλόγου, την οποία διάβασε η Διευθύντρια του Σχολείου κα. Κωνσταντίνα Τσοπάνη:

«Αγαπητέ Κυριάκο, με αφορμή την επίσκεψη στο Σχολείο μας, θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων όσο και οι Δάσκαλοι και τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας Σύρου για το μήνυμα που πέρασες σε όλους μας ότι η θέληση για τη γνώση δεν μπορεί να περιοριστεί από καμία δυσκολία. Ένα μεγάλο μπράβο από όλους μας!».

Κυριάκος Πιτροπάκης: Νιώθω πιο χαρούμενος

Επιστρέφοντας στη Ρόδο, τον τόπο μόνιμης διαμονής του, ο Κυριάκος μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του λέγοντας: «Πριν από λίγες ημέρες καταφέραμε και ήρθαμε στη Σύρο, μετά από πρόταση της Άννας Μαρίας, την οποία γνωρίσαμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών και μερικώς βλεπόντων που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

Συμμετείχα και εγώ στην Εκπαίδευση Κινητικότητας και Προσανατολισμού. Αυτή η εκπαίδευση με βοήθησε πάρα πολύ, γιατί ενώ την ημέρα κινούμαι κανονικά, από το απόγευμα και μετά δεν μπορούσα να κάνω βήμα.

Τώρα πλέον, με το λευκό μπαστούνι είμαι πιο άνετος και πιο ανεξάρτητος και νιώθω πιο χαρούμενος. Ευχαριστώ πολύ την “Αρωγή” για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που μας έδωσε να πάρω μέρος στην εκπαίδευση λευκού μπαστουνιού.»

Η μητέρα του Κυριάκου, κα. Μαρία Κωτάκη- Πιτροπάκη εξέφρασε επίσης: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την “Αρωγή” που ήταν και είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για μας. Μας βοήθησε να συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινητικότητας και να καταφέρει το παιδί μας να γίνει ανεξάρτητο και να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του λόγω της μειωμένης όρασης.

Μας προσφέρθηκε μια πραγματικά πολύτιμη ευκαιρία, καθώς για πολλά χρόνια αναζητούσαμε αυτή τη δυνατότητα εκπαίδευσης για τον Κυριάκο αλλά μόνο εύκολο δεν ήταν να το καταφέρουμε, εξαιτίας και του περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτριών στη χώρα μας αλλά και των δυσκολιών μετακίνησης από τη Ρόδο.

Σωματεία δραστήρια όπως είναι η “ΑΡΩΓΗ” αξίζει να υποστηρίζονται από όλους μας! Ως οικογένεια ευχαριστούμε επίσης θερμά και τις δύο αγαπητές Εκπαιδεύτριες.»

Το Διοικητικό Συμβούλιο, τα Μέλη και όλα τα Aρωγά Mέλη του Σωματείου ευχαριστούν εγκάρδια: Τις Εκπαιδεύτριες κα. Λεία Αβραάμ και κα. Φωτεινή Μπαξεβάνου, για την εξαιρετική συνεργασία, τη σπουδαία προσφορά τους αλλά και τη σχέση αμοιβαίας εκτίμησης που έχουν αναπτύξει με όλα τα μέλη της Αρωγής, όπως επίσης και με τον νεαρό μαθητή Κυριάκο.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων, τους Δασκάλους και τις Δασκάλες, τους Καθηγητές και τις Καθηγήτριες τους για την ενεργό συμμετοχή και την ευγενική υποδοχή της ομάδας της “Αρωγής” στα Σχολεία τους.

Οι Δράσεις της ΑΡΩΓΗΣ, πραγματοποιήθηκαν σε Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης. Επιμέλεια Δελτίου Τύπου: Δονδώρου Δήμητρα, Αρωγό Μέλος & Υπεύθυνη Επικοινωνίας “Αρωγής”.

Άννα – Μαρία Φωσκόλου: Να φέρουμε κοντά μας κι άλλα παιδιά

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος, Άννα Μαρία Φωσκόλου δήλωσε τα εξής. “Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε τη Β’ Φάση Εκπαίδευσης των μελών μας,  στην κινητικότητα και στον προσανατολισμό με το Λευκό Μπαστούνι. Είχαμε τη μεγάλη χαρά να είναι μαζί μας ο μικρός Κυριάκος με τη μητέρα του Μαρία από την Ρόδο.

Μέσα από την συμμετοχή του στις δράσεις που  πραγματοποιήσαμε στα σχολεία, δόθηκε το μήνυμα της αποδοχής  της αναπηρίας, αρχικά  από το ίδιο το παιδί. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι η  αποδοχή  των γονιών προς το παιδί τους.

Tα παιδιά είναι απαραίτητο να στηρίζονται. Στην “Αρωγή”, αποτελεί βασικό μας στόχο και επιθυμία να φέρουμε κοντά μας, παιδιά αλλά και ενήλικες που ζουν στα νησιά μας και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους.

Μπορούμε να τους ενημερώσουμε και να τους προσφέρουμε τα εφόδια για μια καλύτερη διαβίωση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρξει η αντίστοιχη στήριξη, από ανθρώπους που γνωρίζουν ίσως κάποιον.

Είναι επιτακτική η ανάγκη και ηθική υποχρέωση κάθε κοινωνίας να συμβάλει στο να καταφέρουν οι άνθρωποι αυτοί να βγουν από το σπίτι τους και να ενταχθούν με αξιοπρέπεια στην ευρύτερη κοινωνία όπου ανήκουν. Μόνο με αγάπη και τη συνεργασία όλων,  φορείς όπως η “ΑΡΩΓΗ” μπορoύν να συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο και την προσφορά προς το συνάνθρωπο”.

 

 

Ετικέτες: