Θετικές εξελίξεις κι αισιόδοξα μηνύματα από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλα για το Νεώριο

Ανέλκυση της ιστορικής δεξαμενής “Βιολαντώ”

Εντός Ιουνίου η κατάθεση στο Πρωτοδικείο του σχεδίου εξυγίανσης του ναυπηγείου

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του Νεωρίου από τον νέο επενδυτή Πάνο Ξενοκώστα, έχει σημάνει η συμφωνία των εμπλεκομένων μερών για το σχέδιο εξυγίανσης του ναυπηγείου της Σύρου, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε χθες, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων την ίδια ημέρα με την ανέλκυση της ιστορικής δεξαμενής “Βιολαντώ Ν. Γουλανδρή”.

Με εμφανή την ικανοποίηση και την ανακούφιση των εργαζομένων του Νεωρίου για τις θετικές εξελίξεις, αναφορικά με τις οποίες προέβησαν και στην ανάρτηση πανό χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, οι ίδιοι υποδέχθηκαν τον κ. Πιτσιόρλα, ο οποίος τους ενημέρωσε σχετικά με τις διαδικασίες που απομένουν για να κατατεθεί το σχέδιο εξυγίανσης στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος υπογράμμισε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πάνο Ξενοκώστα, τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνη Χατζαντώνη και Μάρκο Ρηγούτσο αντίστοιχα, καθώς και τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές, κκ. Συρμαλένιο, Συρίγο και Μανιό, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν πλέον συμφωνήσει στο σχέδιο εξυγίανσης, με το στάδιο των υπογραφών του περιεχομένου του, να είναι από σήμερα σε εξέλιξη.

Στόχος, όπως ξεκάθαρα σημείωσε, αποτελεί η κατάθεσή του σχετικού φακέλου στο Πρωτοδικείο εντός του Ιουνίου, ώστε άμεσα να μπορέσει να δρομολογηθεί η επόμενη μέρα για το Νεώριο με νέο ιδιοκτήτη την ONEX.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο ναυπηγείο χθες, στη συνάντηση με τον κ. Πιτσιόρλα συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός καθώς επίσης, ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης και ο διοικητής της 6ης ΠΕΔΙΛΣ, Ιάκωβος Γκύζης.

Πανηγυρισμοί για την “επιστροφή” της δεξαμενής “Βιολαντώ”

Ειδικότερα, από χθες νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι του νησιού αντίκρισαν τα μεγάλα πανό που είχαν αναρτήσει οι εργαζόμενοι του Νεωρίου με τα οποία ενημέρωναν και γνωστοποιούσαν πως η δεξαμενή “Βιολαντώ” επανήλθε στα ορθά επίπεδα για την υποδοχή πλοίων, μετά από το γεγονός της επικάθισής της προ λίγων εβδομάδων.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους, τα μέλη του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου εξέδωσαν ανακοίνωση μάλιστα, στο περιεχόμενο της οποίας ανέφεραν με πάσα λεπτομέρεια τα βήματα και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανέλκυσή της.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν τα παρακάτω: “Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αξιότιμους πελάτες μας και τους απανταχού φίλους του Νεωρίου μας ότι: Σήμερα και ώρα 10:47 π.μ. ανελκύθηκε η δεξαμενή μας Βιολαντώ. Η ανέλκυση διήρκησε 3 ώρες και 14 λεπτά. Η προετοιμασία ανέλκυσης διήρκησε 12 ημέρες. Η ανέλκυση πραγματοποιήθηκε από το εξειδικευμένο τμήμα μελετών του Νεωρίου, τους έμπειρους εργαζόμενους του Νεωρίου, τις εταιρείες δυτών Νικ. Σεγρεδάκης Καταδυτική ΕΠΕ και Λιακαυγερή Στυλιανή και με την οικονομική συνδρομή του κ. Πάνου Ξενοκώστα. Ευχαριστούμε τους Έλληνες πλοιοκτήτες για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν στην επαναλειτουργία μας. Ευχαριστούμε το λιμεναρχείο Σύρου για την αμέριστη συμπαράσταση. Ευχαριστούμε τους φορείς του νησιού μας που πάντα είναι στο πλευρό μας. Η επαναλειτουργία της δεξαμενής μας Βιολαντώ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σύντομα και θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ημέρες”.

Στην ίδια ανακοίνωση δε, ενημέρωσαν για το ενδιάμεσο διάστημα επαναλειτουργίας του Νεωρίου, στη διάρκεια του οποίου έχουν επισκευαστεί 17 πλοία.

“Κύριοι, τα 17 πλοία που επισκευάστηκαν στο ναυπηγείο μας στις 70 ημέρες της επαναλειτουργίας μας με απόλυτη επιτυχία και η ανέλκυση της Νο. 1 πλωτής δεξαμενής Βιολαντώ, μας γεμίζει με πίστη ότι η ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία μπορεί να ζει και να είναι ψηλά εκεί που της αξίζει. Και εμείς ως εργαζόμενοι, να μπορούμε να ελπίζουμε και να λέμε: Ποτέ ξανά άνεργοι. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι εδώ. Η δεξαμενή μας Βιολαντώ είναι εδώ. Το Νεώριο και η Σύρος ζει”.

Στ. Πιτσιόρλας: Η ανέλκυσή της συμβολίζει την ανάδυση της χώρας

Αμέσως μετά την ξενάγηση του κ. Πιτσιόρλα στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου και ειδικότερα στο σημείο της ιστορικής πλωτής δεξαμενής “Βιολαντώ”, ο ίδιος ο Υφυπουργός προέβη σε δήλωση προς την “Κοινή Γνώμη”, αναφορικά με τη σημασία της ανέλκυσης της εν λόγω δεξαμενής, προχωρώντας μάλιστα και σε ένα συμβολισμό.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, “Αυτή η εικόνα είναι πολύ συμβολική εικόνα. Η ανάδυση, η ανέλκυση της δεξαμενής που δίνει ζωή στο ναυπηγείο, νομίζω ότι μπορεί να συμβολίσει ακριβώς την ανάδυση όλης της χώρας. Από την μεγάλη κρίση την οποία ζούμε οκτώ χρόνια τώρα, στην έξοδο από τα μνημόνια”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, η ανέλκυση “συμβολίζει ακριβώς ότι βγαίνουμε στην επιφάνεια ξανά και μπορούμε να έχουμε μία λαμπρή προοπτική”.

Άλλωστε όπως ο ίδιος δήλωσε, “Η Ελλάδα πάντα ήταν συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Στήριζε την ανάπτυξή της στα θάλασσα”. Ως εκ τούτου, έκλεισε τον σχολιασμό του, υποστηρίζοντας πως, “Θεωρώ πραγματικά ότι αυτό το ναυπηγείο όπως το βλέπουμε σήμερα έχει ένα νόημα συμβολικό”.

Έχουμε τεράστια προοπτική. Τα ναυπηγεία έπρεπε να αλλάξουν χέρια”

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ενημέρωσε αναλυτικά τους εργαζόμενους του ναυπηγείου για το στάδιο της προώθησης του σχεδίου εξυγίανσης, αναφέροντας όμως πρωτίστως την ουσία της αξιοποίησης εκ μέρους της Ελλάδας, της “ευκαιρίας που προσφέρει η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία”.

“Πλησιάζουμε στο τέλος” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζάντωνης καλώντας στο βήμα τον κ. Πιτσιόρλα.

“Όντως είναι μία καλή μέρα σήμερα. Θέλω να σας πω ότι όντως έχουμε φτάσει στο τέλος” επανέλαβε με τη σειρά του ο Υφυπουργός, τονίζοντας μάλιστα πως, “Χρειάστηκε μία μακρά πορεία για να φτάσουμε στο στόχο”.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε δε, “Ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή, από μία αφετηρία: Ότι το ναυπηγείο θα πρέπει να σωθεί”, αφού όπως διευκρίνισε κατηγορηματικά, “Δεν συμφωνούμε με απόψεις γενικώς είτε στη Σύρο, είτε αλλού που λένε ότι πρέπει να ασχολούμαστε στα νησιά μόνο με τον τουρισμό”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως σαφώς ο τουρισμός έχει ιδιαίτερη σημασία, όμως, όπως υποστήριξε, “η Ελλάδα πρέπει να είναι και μία χώρα παραγωγική, να είναι μία χώρα που θα έχει παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα και στην βιομηχανία. Γι αυτό μιλάμε για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας”.

Αναφερόμενος στην “αφετηρία” της οικονομικής κρίσης της χώρας, ο ίδιος σχολίασε πως, “Εάν φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση το 2010, φτάσαμε γιατί τις τελευταίες δεκαετίες φύγαμε από την παραγωγή και διαμορφώσαμε έναν τρόπο ζωής μακριά από τις παραδόσεις μας και από τον τρόπο ζωής που είχαμε παλαιότερα”. Με φόντο τα παραπάνω, υποστήριξε σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Η Ελλάδα πρέπει να παράγει προϊόντα, να έχει βιομηχανία, να κάνει εξαγωγές και δεν πρέπει να περιμένουμε μόνον από τον τουρισμό ή μόνον από το συνάλλαγμα της ναυτιλίας και δεν πρέπει να στηριζόμαστε στα δάνεια και στις εισαγωγές. Αξίζουμε καλύτερη μοίρα”.

Κατά συνέπεια, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης πως, “τα ναυπηγεία πρέπει να σωθούν κι εδώ και στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά” καθώς όπως πρόσθεσε, “η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει μία μεγάλη ευκαιρία στη ναυπηγοεπισκευή κι έχει μία μεγάλη ευκαιρία να ξαναγίνει μία χώρα που θα μπορεί να κατασκευάσει καράβια”.

Σημειώνοντας δε, πως, σταδιακά “Ο Πειραιάς γίνεται το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη και η κίνηση των καραβιών στην Ελλάδα, αυξάνει πάρα πολύ” υποστήριξε πως, “είναι ντροπή μας οι Έλληνες εφοπλιστές να έχουμε τον μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο κι αυτός ο στόλος να επισκευάζεται στην Τουρκία”.

Κατόπιν των ανωτέρω, επεσήμανε δε, πως, “Για να σωθούν τα ναυπηγεία έπρεπε να αλλάξουν χέρια” προκειμένου όπως δήλωσε, “να μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά και για τους εργαζόμενους και για τη Σύρο, αλλά όμως να αλλάξει γενικώς η αντίληψη λειτουργίας του ναυπηγείου”.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους και τον κ. Ξενοκώστα, πρόσθεσε πως, “νομίζω πως γι αυτό πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και νομίζω πως κι εσείς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμβάλετε για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του ναυπηγείου και της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα”.

Προτού μιλήσει αναλυτικά για το επόμενο βήμα κατάθεσης του φακέλου εξυγίανσης στο Δικαστήριο, επανέλαβε πως, “Έχουμε τεράστια προοπτική. Έχουμε τεράστια ζήτηση. Θα κάνουμε λάθος αν την κάψουμε αυτήν την προοπτική”.

Συμφωνία των εμπλεκομένων. Απομένουν οι υπογραφές

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου για την επίτευξη συμφωνίας με όλες τις πλευρές αναφορικά με τη διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης προκειμένου να περάσει σε νέα εποχή το Νεώριο και στο νέο επενδυτή Πάνο Ξενοκώστα, ο κ. Πιτσιόρλας υπήρξε σαφής. “Ξεκινήσαμε λοιπόν ένα σχέδιο εξυγίανσης. Το προβλέπει ο πτωχευτικός κώδικας της χώρας. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει συμφωνία της εταιρείας, του νέου επενδυτή και συμφωνία του 60% των δανειστών της εταιρείας” ανέφερε αρχικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Ο επενδυτής βρέθηκε είναι μπροστά σας κι έχει δώσει και δείγματα γραφής, αναλαμβάνοντας κι ένα ρίσκο που για εμένα είναι υπερβολικό. Οι δανειστές, το 60% των δανειστών φτιάχνεται με τη συμμετοχή της Τράπεζας και του ΕΦΚΑ. Τα χρέη είναι πολλά είναι 67 εκ. Ευρώ και από τα 67 εκ. Ευρώ ο επενδυτής αναλαμβάνει με βάση το σχέδιο εξυγίανσης να καλύψει τα 40 εκ. Ευρώ”. Στα παραπάνω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, ο επενδυτής “πρέπει να δώσει μία σημαντική προκαταβολή άμεσα και τα υπόλοιπα να ρυθμιστούν σε δόσεις”, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “η ρύθμιση που κάναμε σέβεται ότι αυτά που θα “κουρευτούν” ουσιαστικά είναι πρόστιμα, προσαυξήσεις και είναι τόκοι”.

Από την πλευρά του, κατέστησε σαφές πως, “στην ουσία κανείς δεν χάνει από αυτό το “κούρεμα” πραγματικά λεφτά”, αναγνωρίζοντας μάλιστα το “ρίσκο” που αναλαμβάνει ο Πάνος Ξενοκώστας με φόντο το μεγάλο ποσό των 40 εκ. Ευρώ.

“Το ποσό των 40 εκ. Ευρώ είναι ένα μεγάλο ποσό, αλλά όμως ήταν ο μόνος επενδυτής που έδωσε αυτό το ποσό, διότι όλοι οι άλλοι που εμφανίστηκαν, μιλούσαν για ποσά πάρα πολύ χαμηλά” πρόσθεσε ο Υφυπουργός Οικονομίας, τονίζοντας πως στη συνέχεια, “χρειάστηκε να λύσουμε ένα δύσκολο θέμα που έχει να κάνει με το πόσο χρόνο θα πρέπει να υπολογίσουμε για τον ΕΦΚΑ και πόσον χρόνο θα πρέπει να θεωρήσουμε ως υποχρεωτικό για την ολοκλήρωση του κύκλου των συμβάσεων που έχετε όλοι μέχρι την υπογραφή της καινούργιας”.

Γνωστοποιώντας πως ήδη η υπόθεση της εξυγίανσης προχωρά σημαντικά, ανέφερε πως, “Χθες ολοκληρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης, συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές, συμφώνησε δηλαδή το Υπουργείο, ο επενδυτής, η εταιρεία, όλοι και επεξεργαστήκαμε το σχέδιο με όλα τα στοιχεία”. Γνωστοποιώντας μάλιστα πως, δεν ήταν εύκολη προσπάθεια η συμφωνία όλων των πλευρών, δήλωσε σχετικά πως, “Χρειάστηκε πολλή δουλειά για να τακτοποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία και να μπουν σε τάξη. Για να υπάρξει ένα business plan σοβαρό”.

Εντός Ιουνίου ο φάκελος στο Δικαστήριο

Ο κ. Πιτσιόρλας έκανε σαφές πως πλέον η υπόθεση της νέας λειτουργίας του Νεωρίου από τη ONEX είναι θέμα χρόνου, εκτιμώντας παράλληλα πως εντός του τρέχοντος μήνα, ο φάκελος θα “περάσει” στο αρμόδιο Δικαστήριο.

“Από σήμερα μπαίνουμε στη διαδικασία, αυτό το τελικό σχέδιο να υπογραφεί από το 60% των πιστωτών που σας είπα, να υπογραφεί από την εταιρεία την καινούργια, να υπογραφεί από την παλαιά εταιρεία. Θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες, σε κάθε περίπτωση εντός του μήνα, νομίζω πως θα έχουμε ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία για να υπογραφεί και να κατατεθεί στο δικαστήριο”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Το δικαστήριο σύμφωνα με τον νόμο είναι το Πρωτοδικείο”, υπογραμμίζοντας πως, “Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί από την εμπειρία που έχουμε κι από άλλες περιπτώσεις διότι είναι πλήρες (σσ. σχέδιο) και σε κάθε περίπτωση συμφέρει απολύτως και τα Ταμεία και το Δημόσιο και τους εργαζόμενους, εσάς. Επομένως, νομίζω ότι το σχέδιο θα εγκριθεί”.

Ολοκλήρωσε την ενημέρωσή του για το συγκεκριμένο θέμα προς τους εργαζόμενους, λέγοντας τέλος πως, “το πόσο ακριβώς θα κάνει το Πρωτοδικείο να βγάλει την απόφαση..., τυπικά ο νόμος προβλέπει μία προθεσμία σύντομη. Στην πράξη αυτό πάντα δεν τηρείται. Όμως από την ώρα που θα κατατεθεί θεωρούμε ότι το θέμα για όλους μας θα έχει λήξει”.

Ανταγωνιστικό Νεώριο

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε πως η νέα εποχή για το ναυπηγείο της Σύρου θα σημάνει με τη συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού κι ανταγωνιστικού κλίματος που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πλοιοκτητών για συνεργασία με το Νεώριο.

“Πρέπει να έχουμε καράβια που θα έρχονται, θα φεύγουν στην ώρα τους και πρέπει να έχουν κι ένα τιμολόγιο ανταγωνιστικό για να μπορούν να έρχονται κι άλλα. Βεβαίως δεν θα γίνουμε Τουρκία. Προφανώς. Όμως αυτοί που θα φέρουν τα καράβια τους θα ξέρουν ότι θα πληρώσουν πιο πολλά από την Τουρκία όμως θα έχουν καλύτερη δουλειά, αφού η δική σας τεχνογνωσία είναι καλύτερη” σχολίασε κατηγορηματικά ο Υφυπουργός, καταλήγοντας τέλος πως, “Είναι θέμα όλων μας να λειτουργήσουμε θετικά και να ωφεληθούμε όλοι. Πάνω από όλα να ωφεληθεί η οικονομία της χώρας γιατί είμαστε σε μία πάρα πολύ σκληρή περίοδο. Το καλοκαίρι βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν”.

Π. Ξενοκώστας: Εμπιστοσύνη στο ναυπηγείο και τους ανθρώπους του

Την ανοικτή συνάντηση με τους εργαζόμενους “έκλεισε” με λιτές αναφορές για τα ζητήματα που απασχολούν, ο νέος επενδυτής κι εκπρόσωπος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον κ. Πιτσιόρλα για τη συνεργασία τους μέχρι σήμερα με κύριο ζήτημα την προώθηση της υπόθεσης εξυγίανσης, ευχαριστώντας τέλος και την πλευρά των εργαζομένων για την αγάπη τους προς το Νεώριο και την υποστήριξή τους για να γυρίσουν από κοινού “σελίδα”.

“Ευχαριστώ προσωπικά τον Υφυπουργό και την κυβέρνηση γιατί η αλήθεια είναι πως όλοι μαζί κληθήκαμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και όταν λέω “εαυτό” εννοώ εκείνον του κράτους. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που είναι πολυδαίδαλο” σχολίασε σχετικά, υπογραμμίζοντας αναφορικά με τη συμφωνία όλων των πλευρών, πως “Έπρεπε να γίνει ένα βήμα κι έγινε το βήμα αυτό. Τελικά έχει επιτευχθεί η συμφωνία και έχουμε μία πολύ επικερδή για το Δημόσιο συμφωνία”.

Ο ίδιος εν αναμονή των εξελίξεων από σήμερα και στο εξής, θέλησε να προσθέσει μόνον πως διατηρεί ένα “όραμα για το Νεώριο”, στο οποίο σημαντικό ρόλο δεν “διαδραματίζουν” μόνον οι εγκαταστάσεις και η θέση του Νεωρίου, αλλά κυρίως οι εργαζόμενοί του. “Έχω πιστέψει σε όλους εσάς” δήλωσε, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

“Ήδη έχετε ξεκινήσει την εργασία, ήδη τα αποτελέσματα φαίνονται. Όσοι έχουν περάσει από εδώ είναι πλήρως ικανοποιημένοι. Μιλούν για μία αλλαγή στο “τοπίο” κι αυτό με κάνει περήφανο και μου δίνει την εμπιστοσύνη να συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις το έργο που έχουμε ξεκινήσει”.