Ο Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος στην ημερίδα της ΕΝΠΕ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό

Η κρίση «τραυμάτισε» τον τουρισμό

  • Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020 - 06:12

Τα ίχνη της κρίση της πανδημίας στον χώρο του τουρισμού ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος στο 1ο Οn Line Event της ΕΝΠΕ «Υγεία - Ασφάλεια, Τουρισμός - Οικονομία, Covid 19: Επιπτώσεις και Επόμενη Ημέρα».

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στους «τέσσερις σκληρούς μήνες» της κρίσης, που έχει «τραυματίσει» όχι μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία και φυσικά «χτύπησε» με σφοδρότητα τον τουρισμό.

Η πανδημία του COVID-19 μας φέρνει αντιμέτωπους με τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα σε καιρό ειρήνης.

Για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντί ανάπτυξης 3,3% προβλέπει για το 2020 μείωση -3,0%. 

Για την Ελλάδα, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ -10,0% έναντι αύξησης 2,4% στην αρχή του έτους.

Οι δε επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού αντανακλούν το μέγεθος των δυσκολιών.

Για τις πέντε σημαντικότερες αγορές μας (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Γαλλία και Ιταλία), που μαζί συνεισφέρουν το 50% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη μεταβολή του ΑΕΠ τους το 2020 κυμαίνονται μεταξύ -6% και -9%. 

Σήμερα, είμαστε στο ξεκίνημα μιας ιδιόμορφης τουριστικής σεζόν. Μέσα στον Ιούλιο!

Για να σας δώσω μια αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης…

Σε επίπεδο ξενοδοχείων, η εικόνα διαφέρει ανά προορισμό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν ανοίξει κάποια ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, μεταξύ 20% και 30% του συνολικού αριθμού και αναμένεται να ανοίξουν και άλλα μέσα στον Ιούλιο, ωστόσο οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές. Και αυτό διότι από τη στιγμή που δεν υπήρχαν πτήσεις μέχρι πρότινος, δε θα μπορούσαν να υπάρχουν και κρατήσεις.

Για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, δεν υπάρχει εικόνα ακόμα για το πόσα θα ανοίξουν. Εκείνο που μπορούμε να πούμε και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σε στενή συνεργασία με την πολιτεία και ειδικά με το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι θα πρέπει να ενημερωθούν όσο γίνεται γρηγορότερα και λεπτομερέστερα οι ξενοδόχοι της χώρας για τα εργαλεία που τους δίνει η νομοθεσία, για να πάρουν τις αποφάσεις τους. Μπροστά μας έχουμε δύο τεράστιες προκλήσεις.

Η μία αφορά στη στάση μας απέναντι στην πανδημία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να δείχνουμε την υπευθυνότητα που δείξαμε την εποχή του lockdown και να διατηρήσουμε την εικόνα της σοβαρής χώρας που μπορεί και διαχειρίζεται τα προβλήματά της, έχοντας πλέον και την παρουσία κόσμου από το εξωτερικό. Αυτό αφορά όλους. Επιχειρηματίες και εργαζόμενους, που οφείλουν να τηρούν τα πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις και τους χώρους εργασίας, αλλά και πολιτεία, που οφείλει να λαμβάνει άμεσες και έγκαιρες αποφάσεις για τη διασφάλιση εισόδου ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Η δεύτερη πρόσκληση, αφορά στο οικονομικό σκέλος. Διαχειριζόμαστε μια σεζόν η οποία έχει κοπεί στη μέση, με το πρώτο μισό να έχει χαθεί στο σύνολό του. Έχουμε το δεύτερο μισό μπροστά μας, στο  οποίο περιλαμβάνεται το ισχυρό τρίμηνο του τουρισμού Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Είμαστε ρεαλιστές.  Γνωρίζουμε ότι και ο Ιούλιος, είναι ένας μήνας σχεδόν χαμένος. 

Άρα, δεν μπορεί κανείς να προσδοκά, με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, περισσότερο από το 20% με 25% των εσόδων που είχαμε πέρυσι από τον τουρισμό. Κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ένα ποσό γύρω στα 4 με 5 δισ. ευρώ. Κάθε 1.9 δισ. ευρώ που χάνεται από τον τουρισμό, αναλογεί σε μια επιπλέον μονάδα ύφεσης.

Πάρα ταύτα και πάντα υπό την προϋπόθεση θετικού σεναρίου, η Ελλάδα έχει πιθανότητες  να ανακτήσει μερίδιο τουριστικής κίνησης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ακόμα και εντός του Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά.

Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα.