Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και βασικά προϊόντα αποτυπώνεται στην “τσέπη” των καταναλωτών τη φετινή Χριστουγεννιάτικη περίοδο

Αυξήσεις στο εορταστικό τραπέζι και αντοχή για τα εμπορικά

Στοιχεία από το Τμήμα Εμπορίου Κυκλάδων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και έρευνα της ΕΣΕΕ

Με το αυξημένο κόστος σε είδη πρώτης ανάγκης, βασικά προϊόντα, αλλά και σε καύσιμα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας έρχονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά την τρέχουσα εορταστική περίοδο, η οποία είναι ιδιαιτέρως δύσκολη σε καταναλωτικό επίπεδο, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τα εμπορικά καταστήματα.

Η αυξητική τάση που διαπιστώνεται στις τιμές προϊόντων, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης και στη βενζίνη, μοιραία προκαλεί μεγαλύτερα έξοδα στους καταναλωτές, οι οποίοι έρχονται να περιορίσουν άλλες δαπάνες, που σε ένα σημαντικό μέρος συνδέονται όχι μόνον με δώρα, αλλά και με ένδυση και υπόδηση. Αυτονόητο είναι δυστυχώς, πως ακριβότερο είναι φέτος και το εορταστικό τραπέζι.

Σήμερα, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι άλλες χώρες παγκοσμίως βρίσκονται στο μέσον μίας ενεργειακής κρίσης, που προχωρά πλέον παράλληλα με την πανδημία, προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση, ενώ έπεται της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που έχει “γονατίσει” τους πολίτες και κυρίως τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, ενώ έχει πλήξει σε σοβαρό βαθμό και τις επιχειρήσεις. Δεδομένου πως ζούμε σε μία ελεύθερη αγορά, αναμένεται να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η εν λόγω κρίση το επόμενο επίπεδο.

Στο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” παρουσιάζεται η σημερινή εικόνα των τιμών σε πετρέλαιο, βενζίνη και βασικά προϊόντα, ενώ τις συνέπειες που έχει προκαλέσει αυτή η κατάσταση στα εμπορικά την εορταστική περίοδο περιγράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Κυκλάδες: Βενζίνη και πετρέλαιο κατά 10-11% ακριβότερο από την Αθήνα

Ειδικότερα, σε επικοινωνία με το Τμήμα Εμπορίου των Κυκλάδων, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και με βάση τις τιμοληψίες που πραγματοποιεί τόσο για τα καύσιμα, όσο και για τα είδη πρώτης ανάγκης κρεοπωλείου, σούπερ μάρκετ και οπωροπωλείου, αναφέρονται παρακάτω οι σημερινές τιμές και οι αυξήσεις που έχουν προκύψει.

Πρωτίστως, παρουσιάζονται στοιχεία για τα καύσιμα από 30/9/2021 μέχρι και 23/12/2021 για τον νομό Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, στις 30/9/2021 η μέση τιμή αμόλυβδης τιμής ήταν 1,944, το diesel κίνησης 1,622, ενώ το diesel θέρμανσης δεν είχε ξεκινήσει.

Στις 31/10/2021 η μέση τιμή της αμόλυβδης έφθασε 2,003, το diesel κίνησης 1,733 και το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε με 1.291. Έναν μήνα μετά, στις 30/11/2021 η μέση τιμή της αμόλυβδης έφθασε 1,989, 1,701 το diesel κίνησης και 1.299 το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τέλος, στις 23/12/2021 αντιστοίχως η μέση τιμή αμόλυβδης είναι 1,985, το πετρέλαιο κίνησης 1,687 και 1,287 το πετρέλαιο θέρμανσης.

Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται πως το τελευταίο τρίμηνο σταθερά οι τιμές κυμαίνονται σε σχετικά ίδιο επίπεδο, υψηλό και υπάρχει ελάχιστη διακύμανση από μήνα σε μήνα. Συγκριτικά με τα στοιχεία και τα δεδομένα για την Αττική οι Κυκλάδες είναι κατά 10-11% ακριβότερες. Κύρια αιτιολογία των πρατηριούχων για την αύξηση στα καύσιμα είναι η ενεργειακή κρίση και σαφώς το κόστος μεταφοράς από την Αθήνα στα νησιά.

Σύρος: Είδη πρώτης ανάγκης και γιορτινό τραπέζι

Επιπλέον, το Τμήμα Εμπορίου έχει καταγράψει τις τιμές και τα ποσοστά αύξησης σε βασικά προϊόντα αλλά και σε γλυκίσματα της εορταστικής περιόδου.

Ειδικότερα, η Σύρος σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες σε σχέση με πέρυσι βρίσκεται φέτος σε ένα ποσοστό αυξημένο κατά 11%.

Επιπλέον, οι τιμές κρεοπωλείου κινούνται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, ωστόσο υπάρχει αύξηση στο αρνί και στο κατσίκι, γύρω στο 20% συγκριτικά με το 2020.

Όσον αφορά τα είδη οπωροπωλείου (αγγούρια, ντομάτες, πατάτες, σκόρδα, κρεμμύδια, μπρόκολο, κουνουπίδι, μανταρίνια) φέτος είναι όλα ακριβότερα κατά 10% συγκριτικά με τα περυσινά δεδομένα ενώ μεγάλη αύξηση έχει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φέτος, η αύξηση του οποίου έχει φθάσει στο 25% σε σχέση με το 2020. Είναι μία πολύ μεγάλη αύξηση, που ξεκίνησε από τον Μάιο (4,72 το λίτρο) και σήμερα έχει φθάσει στο 5,92 το λίτρο.

Οι ανωτέρω αυξήσεις αθροιστικά φθάνουν και επιβαρύνουν σοβαρά την τσέπη του καταναλωτή.

Εβδομάδα Χριστουγέννων: Ικανοποίηση εμπόρων αν και ξεκάθαρη η συγκράτηση καταναλωτών

Σχετικά με την εμπορική κίνηση κατά το Χριστουγεννιάτικο διάστημα, ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης.

Ο ίδιος τόνισε πως η αυξημένη κίνηση παρατηρήθηκε συγκεκριμένες ημέρες και όχι καθ΄ όλη τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου.

“Το συνεχές ωράριο ξεκίνησε από τις 15 Δεκεμβρίου. Τις πρώτες ημέρες, δηλαδή μέχρι Δευτέρα και Τρίτη ήταν υποτονικά τα πράγματα. Τετάρτη και ιδιαίτερα Πέμπτη η κατάσταση διαμορφώθηκε αρκετά καλύτερα. Υπήρξε αυξημένη κίνηση σε όλα τα καταστήματα όχι μόνον για τρόφιμα, αλλά και για ένδυση, υπόδηση και δώρα. Την Πέμπτη ήταν πολύ ικανοποιητικά τα πράγματα. Ωστόσο, την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων η κατάσταση κινήθηκε λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη ημέρα” ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος, εξηγώντας πως, “Ίσως ο κόσμος είχε κάνει τα ψώνια του και επίσης, την Παρασκευή δεν λειτουργούσαν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία και έτσι δεν υπήρχε αυξημένη κίνηση”.

Πάντως, παρά τη συγκρατημένη εικόνα του καταναλωτικού κοινού, ο ίδιος εξήγησε πως ο εμπορικός κόσμος παραμένει ικανοποιημένος, συνυπολογίζοντας πάντα τις συγκυρίες της εποχής.

“Δεδομένης της κατάστασης, έχει υπάρξει μία αισιόδοξη νότα στους καταστηματάρχες. Μέχρι τώρα είναι ικανοποιητικά τα πράγματα. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και την επόμενη εβδομάδα που θα βαδίζουμε στην Πρωτοχρονιά. Ελπίζουμε να πάμε για λίγες ημέρες ακόμη καλύτερα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θετικά τα μηνύματα για τον στολισμό και το εορταστικό κλίμα

Ερωτηθείς να σχολιάσει το εορταστικό κλίμα της πόλης και κατά πόσον αυτό βοήθησε στο να επισκεφθεί ο κόσμος την Ερμούπολη και τους εμπορικούς δρόμους, υπήρξε σαφής: “Σίγουρα ο στολισμός της πόλης έχει προκαλέσει αισιοδοξία στον κόσμο. Δημιουργεί μία φωτεινή κι ευχάριστη ατμόσφαιρα. Στο κέντρο της Ερμούπολης έχει υπάρξει ένας στολισμός επιθυμητός, που ζωηρεύει τους δρόμους και την πλατεία. Επιτέλους φύγαμε από την εποχή που τα λίγα λαμπάκια ήταν τα μισά σβησμένα. Έχει υπάρξει μία γενικότερη επιμέλεια, που μας χαροποίησε και χαροποίησε ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Άρα, σίγουρα ο κόσμος έρχεται στο κέντρο για βόλτα. Αυτό βοηθά να επισκεφθεί και κάποια μαγαζιά”.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως, “Είχαμε κάνει μία συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και είχαμε συζητήσει το θέμα με τη μουσική. Το είχαμε κανονίσει αρκετό καιρό πριν. Δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να πάρουμε άλλες πρωτοβουλίες στον πεζόδρομο λόγω πανδημίας”.

Ο ίδιος μάλιστα, ακολούθως έθεσε και την παράμετρο των καιρικών συνθηκών. “Παρά το κρύο, ευνόησαν και οι καιρικές συνθήκες τις τελευταίες ημέρες, αφού δεν έβρεξε. Ο κόσμος, ασχέτως των αγορών, έκανε βόλτα στο κέντρο κάποιες ημέρες”.

Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τα δευτερευούσης σημασίας έξοδα

Πιο αναλυτικά για τη συγκρατημένη εικόνα που παρουσιάζουν φέτος τις γιορτές οι καταναλωτές, σχετικά με αγορές δώρων ή προϊόντων ένδυσης και υπόδησης, ο κ. Αλεξανδρίδης ρωτήθηκε, σε συνδυασμό και με την ενεργειακή κρίση, που έφερε αύξηση τιμών σε άλλα είδη βασικά. Ειδικότερα, στην ερώτηση αν η οικονομική και ενεργειακή κρίση που αποτυπώνεται σήμερα, θεωρεί πως έχει μειώσει τις καταναλωτικές κινήσεις των πολιτών, απάντησε ξεκάθαρα: “Σίγουρα. Επηρεάζουν όλα αυτά. Υπάρχει και μία έρευνα που έκανε η ΕΣΕΕ που δείχνει μία αύξηση έως και 18% για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, φέτος. Αυτό από μόνο του, πρέπει να υπολογιστεί. Ο κόσμος σαφώς θα δώσει προτεραιότητα στο φαγητό του. Η ενεργειακή κρίση είναι σε εξέλιξη και δεν έχει κορυφωθεί. Οι λογαριασμοί και τα σχετικά τιμολόγια ακολουθούν αυξητική πορεία και δυστυχώς δεν είναι καλή αυτή η κατάσταση. Η ενεργειακή κρίση σε σχέση με το πετρέλαιο, θα προκαλέσει ένα μεγάλο πρόβλημα τους χειμερινούς μήνες και απ΄ όσο διαβάζω και ενημερώνομαι, δεν θα σταματήσει την άνοιξη, όπως ευελπιστούσαμε. Μάλλον θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό μέσα στο 2022”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η εν λόγω κατάσταση “έχει και θα έχει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες στην αγοραστική δυνατότητα του κόσμου, με αποτέλεσμα, είδη ένδυσης και υπόδησης ή και δώρα, να μπαίνουν σε δεύτερη πλέον γραμμή. Δυστυχώς. Οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και οι συντάξεις χαμηλές. Ο κόσμος περνάει δύσκολα τον μήνα του. Όλα αυτά θα εξελιχθούν άσχημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ο κόσμος θα τα αντιμετωπίσει δύσκολα”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης λέγοντας ακόμη πως, “Είναι μία κατάσταση που παρατηρείται παγκοσμίως. Ανεβαίνει παντού η πρώτη ύλη λόγω πανδημίας. Από εκεί ξεκινούν όλα”, πρόσθεσε πως, σε κάθε περίπτωση, προσεχώς, “τα καταστήματα, θα πρέπει να εξετάσουν μία συντηρητική πολιτική στα έξοδά τους, γιατί μπροστά μας είναι τα δύσκολα. Δεν τα έχουμε περάσει”.

Μέχρι και 18,5% πάνω, το εορταστικό τραπέζι

Σε συνέχεια της αναφοράς του κ. Αλεξανδρίδη για το εορταστικό τραπέζι, ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ που κάνει λόγο για αύξηση του κόστους του μέχρι και 18%.

“Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) προέβη σε εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2021 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 9,3 % έως 18,5 % σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά των Χριστουγέννων 2020 λειτούργησε υπό καθεστώς lock down.”.

Ελπίδες για το καλοκαίρι

Παρακάτω για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μετά την εορταστική περίοδο και σχετικά με το αν διατηρούνται φόβοι για κατακόρυφη πτώση της κίνησης στα μαγαζιά, ο κ. Αλεξανδρίδης υπήρξε συγκεκριμένος. “Είμαστε ένας νομός που λειτουργεί περισσότερο το καλοκαίρι. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αντέξουμε για να συντηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας.

Έχουμε το προνόμιο μετά τις εορταστικές μέρες, να αρχίσουν οι εκπτώσεις. Από τους καταστηματάρχες, θα υπάρξουν σοβαρές εκπτώσεις. Οπότε, περιμένουμε” δήλωσε αρχικά, επισημαίνοντας ωστόσο, πως, “βέβαια, πάντοτε, ο Φεβρουάριος ήταν ένας δύσκολος μήνας. Όμως από τον Μάρτιο και μετά τα πράγματα κυλούσαν καλύτερα”.

Ο ίδιος επανέλαβε σε ξεκάθαρο τόνο πως, “Σίγουρα έχουμε μπροστά μας ένα διάστημα 5 – 6 εβδομάδων δύσκολο. Δηλαδή από το μέσον Ιανουαρίου μέχρι και τον Φεβρουάριο” εκτιμώντας πως, “Η πτώση θα είναι σοβαρή και θα τη διαπιστώσει ο εμπορικός κόσμος. Πιστεύω όμως, ο εμπορικός κόσμος να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση και να ανταπεξέλθει. Από το Πάσχα και μετά, θα είναι όλα καλύτερα.”.

Έκκληση για μη αύξηση ενοικίων

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου θέλησε να κάνει δημόσια έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μην προβούν σε αύξηση μισθωμάτων.

“Νομίζω πως μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις ενοικίων. Και σε αυτό το θέμα, θέλω να κάνω μία δημόσια έκκληση προς τους ιδιοκτήτες. Όσοι μπορούν από την πλευρά τους, να βοηθήσουν τα καταστήματα και να διατηρήσουν ίδια τα ποσά των ενοικίων. Δεν είναι η εποχή κατάλληλη για περαιτέρω έξοδα” ανέφερε, τονίζοντας πως, “Θα είναι σημαντικό να κρατηθούν τα μισθώματα στα επίπεδα του 2021”.

Κλείνοντας, ο ίδιος επανέλαβε πως, “Από την εξέλιξη της κίνησης των καταναλωτών ως σήμερα, είμαστε ικανοποιημένοι ασχέτως αν τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν κυλήσει καλύτερα. Δεδομένης της κατάστασης, είμαστε λοιπόν ικανοποιημένοι. Να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά και αντοχή για το επόμενο διάστημα. Μακάρι να τελειώσουμε σύντομα με την πανδημία.”.