“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ντόμινο ακρίβειας επηρεάζει το πορτοφόλι των Κομοτηναίων

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
  • Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022 - 06:24

Με 223,07€/mWH το ρεύμα, σταθερά πάνω από 2,25€/λίτρο η βενζίνη, με το ντίζελ κίνησης να «φλερτάρει» τα 2€/λίτρο, τα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και την εστίαση να δέχονται τη μία ανατίμηση πίσω από την άλλη, ακόμη και το… τυλιχτό σουβλάκι να έχει «καθιερωθεί» άνω των 3€, το μέσο νοικοκυριό στην Κομοτηνή έχει μειώσει τις δαπάνες του προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει στο ολοένα αυξανόμενο ντόμινο ακρίβειας.

Η αύξηση στις τιμές ενέργειες ξεκίνησε εδώ κι ένα χρόνο, ενώ επιβαρύνθηκε περαιτέρω με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επέτεινε την ακρίβεια και σε είδη διατροφής, αφού η εφοδιαστική αλυσίδα κι η παραγωγή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Την ίδια ώρα, στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των τελευταίων ημερών πανελλαδικά να είναι… το σουβλάκι, η τιμή του οποίου έχει πάρει «φωτιά». Κάποτε θεωρείτο το φθηνό και γρήγορο γεύμα, ενώ τώρα πλέον μόνο γρήγορο.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα, βασικά προϊόντα παραγωγής και στην ενέργεια, αναγκάζουν επαγγελματίες στην εστίαση να κάνουν ανατιμήσεις. «Και να ήθελα, πώς μπορώ να διατηρήσω την τιμή στα 2,5μιση ευρώ, όταν η τιμή στο ηλιέλαιο έχει διπλασιαστεί σε δύο μήνες και δεν ξέρω τι θα δω όταν ανοίξω τον λογαριασμό της ΔΕΗ;», διερωτήθηκε επαγγελματίας της εστίασης, για να χαρακτηρίσει μονόδρομο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του τις ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα, το «ράλι» στις τιμές καυσίμων συνεχίζεται καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων η απλή αμόλυβδη ξεπερνά πλέον τα 2,25€/λίτρο και σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα 2,5€/λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης «κλειδώνει» στο 1,90€/λίτρο.

Αλλάζουν οι αγοραστικές συνήθειες

Αγωνιώντας για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, οι Κομοτηναίοι έχουν αναγκαστικά προσαρμόσει τις αγοραστικές τους συνήθειες, περιορίζοντας αγορές, αναζητώντας προσφορές και επιλέγοντας πιο οικονομική διασκέδαση. Και μπορεί η τοπική οικονομία της πόλης αυτό το διάστημα να κινείται σχετικά καλά, καθώς όπως είχαμε γράψει πρόσφατα «τα ρέστα τους στον Μάιο παίζουν οι Κομοτηναίοι επιχειρηματίες», ωστόσο η «φούσκα» ενδέχεται να σκάσει το καλοκαίρι, όταν οι τζίροι θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι, όχι όμως τα έξοδα, ιδίως στους κλάδους λιανεμπορίου κι εστίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών είναι ξεκάθαρη μία πανελλαδική τάση εξοικονόμησης χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών.

Αναλυτικά:

- 79% των καταναλωτών κυνηγά προσφορές και εκπτώσεις (στο 13% η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στα σουπερμάρκετ).

- 71% αναβάλλει προσωπικές αγορές ή αγοράζει οικονομικότερες εναλλακτικής προϊόντων.

- Για ένα στους δύο (50%) καταναλωτές η χρηματική δαπάνη αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων.

- 41% αποφεύγει να κάνει αγορές για να έχει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

- 61% έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων.

- Μόλις 16% του κοινού έχει αποταμιεύσει χρήματα τον τελευταίο χρόνο.

Διονύσης Βοργιάς