“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Είδος προς εξαφάνιση οι κρατήσεις τουριστών στη Ροδόπη

  • Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021 - 06:24

Κόντρα σε δύο αρνητικά δεδομένα εξελίσσεται μέχρι στιγμής η καλοκαιρινή σεζόν στη Ροδόπη. Το πρώτο είναι διαχρονικό, ότι ο Νομός Ροδόπης παραδοσιακά δεν είναι τουριστικός προορισμός, παρά τις κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια για βελτίωση του τουριστικού προϊόντος που εάν αποδώσουν θα είναι μακροπρόθεσμα. Το δεύτερο είναι ο covid, που έχει περιορίσει μέχρι στιγμής τις ροές τουριστών από το εξωτερικό. Μάλιστα, οι Βαλκάνιοι τουρίστες που εισέρχονται στην ΑΜΘ μέσω Νυμφαίας φαίνεται πως επιλέγουν άλλους τουριστικούς προορισμούς για τις διακοπές τους, με την στάση στη Ροδόπη να είναι στην καλύτερη μονοήμερη.

Στα νησιά οι τουρίστες, άδεια η Ροδόπη

«Καλά είναι σε γενικές γραμμές τα μηνύματα για την φετινή τουριστική χρονιά στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, που μίλησε στην ΕΡΤ. Ωστόσο, όλες οι περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν το ίδιο τουριστικό προφίλ, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα αντιληπτό στη Ροδόπη. Μέχρι στιγμή η κίνηση, από τουρισμό εγχώριο ή εξωτερικού, περιορίζεται στα Σαββατοκύριακα, με Φανάρι και Μαρώνεια είναι κρανίου τόποι μεσημέρια καθημερινών. Εστιάζοντας στον εσωτερικό τουρισμό ο κος Θεοχάρης ισχυρίστηκε ότι αυτός έχει κάνει το «θαύμα του, με την πληθώρα κρατήσεων που σημειώθηκε το περασμένο τριήμερο», βλέποντας στην κίνηση του τριημέρου «ένα δείγμα ότι σταδιακά επανέρχεται η κανονικότητα».

Τα μηνύματα του τριημέρου πράγματι «ήταν θετικά από τα δύο νησιά μας Θάσο και Σαμοθράκη» στην ΑΜΘ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θανάση Τσώνη. «Όσο προχωράμε στον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα έχουμε ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος», εκτίμησε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm κι έθεσε τον στόχο της φετινής σεζόν που είναι μην οδηγηθούν επιχειρήσεις σε λουκέτα. «Χρονιά επιβίωσης» χαρακτήρισε και το 2021 ο αντιπεριφεριεάρχης, ο οποίος περιμένει το «feedback» των Βαλκάνιων τουριστών από τη διαφημιστική καμπάνια που έτρεξε η ΠΑΜΘ.

Προβληματισμός των ξενοδόχων στη Β. Ελλάδα

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων της Βόρειας Ελλάδας, λόγω των προβλημάτων που διαπιστώνονται στις βόρειες εισόδους, από όπου εισρέει ο οδικός τουρισμός από τις βαλκανικές χώρες. Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες πληθαίνουν οι Βαλκάνιοι που στρέφονται συστηματικά στις πτήσεις τσάρτερ προς παραθεριστικούς προορισμούς της νησιωτικής και νότιας Ελλάδας.

«Είχαμε αρκετές ακυρώσεις από τουρίστες που μαθαίνοντας για την ταλαιπωρία και τις ουρές σε Ευζώνους, Προμαχώνα και Νυμφαία αποφασίσουν να αλλάξουν προορισμό, ενώ όσοι φτάνουν τελικά στα ξενοδοχεία μας είναι εξοργισμένοι, ξεσπούν στο προσωπικό των ξενοδοχείων και χρειάζονται δύο μέρες μόνο για να συνέλθουν […]». Την εικόνα αυτή μετέφεραν μιλώντας στο Radio North 98 τόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ανδρέας Μανδρίνος.

Και στη Ροδόπη οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι πολύ χαμηλά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Γιώργο Χρυσοχοΐδη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κομοτηνής, όπου το δίμηνο Μάιος-Ιούνιος παραδοσιακά έβρισκε τα ξενοδοχεία γεμάτα, λόγω εξεταστικής περιόδου, γιορτών Ελευθερίων, εργασιών στη ΒΙΠΕ και μικρής τουριστικής κίνησης. Φέτος, από τα παραπάνω, μόνο τα εργοτάξια κράτησαν όρθια τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον κο Χρυσοχοΐδη: «δεν υπήρξαν τα πανεπιστήμια, τα Ελευθέρια κι ο τουρισμός ποτέ δεν πήρε μπρος». Πάντως, η φετινή είναι καλύτερη από την περσινή κατάσταση, «δυστυχώς όμως καμία σχέση» με τις προ-covid χρονιές. «Ένεση» κινητικότητας πάντως θα προσφέρει το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δικηγορικών συλλόγων.

Επί του παρόντος στην Κομοτηνή «δεν ξεπερνάμε σε πληρότητες το 50-55%» -σε εποχή που άλλοτε θα ήταν σχεδόν στο 100%- ενώ «στα παραλιακά (ξενοδοχεία) είναι ακόμη πιο δύσκολα, ελπίζω να έχουν last minute κρατήσεις», σύμφωνα με τον επιχειρηματία. Κρατήσεις τουριστών «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και δεν έχουμε κάποια αισιοδοξία για κάτι τέτοιο. Περιμένουμε την τελευταία στιγμή, γιατί πιστεύουμε ότι θα υπάρξει (κίνηση) της τελευταίας στιγμής», εκτίμησε.

Διπλή δέσμευση Λαζαρίδη

Διπλή δέσμευση έκανε ο βουλευτής ΝΔ Καβάλας Μάκαριος Λαζαρίδης στο ράδιο Χρόνος 87.5fm για τους κάθετους άξονες Νυμφαίας Ροδόπης και Εξοχής Δράμας. «Η Νυμφαία θα παραμείνει ανοιχτή […]. Ο στόχος -και θα τον πετύχουμε- είναι η Νυμφαία να είναι όσο το δυνατό περισσότερες ώρες ανοιχτή (λειτουργεί 07:00 – 23:00 μέχρι στιγμής)», είπε για τη Νυμφαία, ενώ για την Εξοχή πρόσθεσε: «γίνεται μια προσπάθεια και νομίζω θα τα καταφέρουμε το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα να ανοίξει και η Εξοχή».

Ως προς τις τουριστικές ροές, δεν έκρυψε πως αυτές εξαρτώνται και από τις χώρες προέλευσης των τουριστών, την εκεί πρόοδο των εμβολιασμών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ελπίζοντας σε αύξηση των τουριστικών ροών στην ΑΜΘ Ιούλιο κι Αύγουστο. Όσο για τις υποδομές στα σύνορα Μακάζα-Νυμφαία, σύμφωνα με τον βουλευτή η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για επίλυση χρόνιων προβλημάτων υλικοτεχνικών ελλείψεων, με αφετηρία τα πρώτα βήματα που έγιναν -αναγκαστικά και με την πλάτη στον τοίχο- όταν προ μηνός έκλεισε η Νυμφαία ελλείψει υποδομών.

«Και πέρσι ξεκινήσαμε καλά, αλλά είδατε οι συνθήκες είναι δυναμικές και τα δεδομένα άλλαξαν», είπε από θέσης του ο Θανάσης Τσώνης, που φαίνεται πιο προσγειωμένος από πέρσι στις δηλώσεις του, και πρόσθεσε: «θεωρώ, από τις δεσμεύσεις που έχουμε πάρει από τα αρμόδια Υπουργεία ότι, εάν τυχόν δεν μπορούν να ανταποκριθούν, θα έχουμε ενίσχυση στις συγκεκριμένες δομές, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος».

«Προσπαθούμε ακόμη να λύσουμε τα βασικά…»

Από πλευράς ξενοδόχων κι επαγγελματιών του τουρισμού πάντως, ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης περιμένει ακόμη από την ελληνική πολιτεία να στηρίξει εμπράκτως την ανάπτυξη του κάθετου άξονα Μακάζα-Νυμφαία.

«Όντως δίνουν μια μάχη τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτές -είναι από τα λίγα πράγματα που τους βλέπουμε ενωμένους- και η όποια κεντρική κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι η Νυμφαία είναι ένας τεράστιος κόμβος πλέον. Τα νούμερα δείχνουν μία πολύ διαφορετική πραγματικότητα και η αντιμετώπιση είναι δυσανάλογη σε σχέση με άλλα σημεία εισόδου. Θα έπρεπε πραγματικά να έχουν επενδύσει εδώ, σε μία περιοχή που χρειάζεται την επένδυση», δήλωσε και υπογράμμισε πως «εμείς ακόμη τα βασικά προσπαθούμε να λύσουμε και δεν υπάρχει ουσιαστική βοήθεια από τα κεντρικά».

Διονύσης Βοργιάς