Προκαλούν τα οικονομικά στοιχεία του Νεωρίου

Οικονομική ασυμβατότητα σε φόντο απεργίας

Οι οικονομικές υποχρεώσεις και η ρυθμιστική διαδικασία των οφειλών του Νεωρίου χρησιμοποιήθηκαν προσχηματικά για ακόμα μία φορά εκ μέρους της διοίκησης ως στοιχείο εμπαιγμού έναντι των εργαζομένων, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, σε μία προσπάθεια διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους, την στιγμή μάλιστα που η συνεχής ροή εργασιών, άρα και χρήματος, του ναυπηγείου, δεν αιτιολογούν την οικονομική του ασυνέπεια.

Αμετακίνητη από τις πρακτικές της ασυνέπειας έναντι των οικονομικών της υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους συνεχίζει η διοίκηση του Νεωρίου, με τα οικονομικά της δεδομένα να χρήζουν διερεύνησης, από τους καθ' ύλην αρμόδιους, προκειμένου να πάψει πλέον ο κατάφωρος και συνεχής εμπαιγμός.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, με τα όρια της ανοχής αλλά και της αντοχής τους να έχουν ξεπεραστεί, αποφάσισαν να λειτουργήσουν πιο διεκδικητικά, προχωρώντας από σήμερα σε απεργία.

Μία κίνηση που ενδεχομένως να βληθεί από υπόγειες ενέργειες με σκοπό όχι απλά την ματαίωση της αλλά κυρίως για να πληγεί η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Οικονομικά στοιχεία άξια διερεύνησης

Κατόπιν των συνεχών πολιτικών πιέσεων που επιχείρησε να ασκήσει η διοίκηση προκειμένου να υπάρξει εκ νέου διευκόλυνση της επιχείρησης όσον αφορά στα οικονομικά της αδιέξοδα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις εκκρεμότητες που δεν της επιτρέπουν την τυπική της συνέπεια έναντι των υποχρεώσεων της, προκαλείται η ανάγκη εξέτασης των οικονομικών της στοιχείων.

Καθώς ζητήθηκε για ακόμα μία φορά η παρέμβαση πολιτικών προσώπων, σε αυτά εναποτίθεται πλέον και η ευθύνη ελέγχου όλων των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας ώστε να διαπιστωθεί εάν η εργασιακή πληρότητα που παρουσιάζει συνάδει με διατεινόμενη εκ μέρους της οικονομική δυσχέρεια.

Απορίες γεννώνται από την οικονομική ανεπάρκεια την οποία δηλώνει η επιχείρηση, παρά την μεγάλη εμπορική δραστηριότητα που παρουσίασε το ναυπηγείο εντός του 2014, η οποία συνεχίζεται και εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Εξετάζοντας κάποια αριθμητικά στοιχεία κατά προσέγγιση, διαπιστώνεται πως μόνο κατά την περσινή χρονιά μπήκαν στο ναυπηγείο για επισκευή περίπου 80 πλοία και περί τα 30 πλοία κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015.

Με μέσο όρο οικονομική απόδοση έκαστου πλοίου στις 200.000 ευρώ και κατά την ελάχιστη εκτίμηση των τιμών, όταν οι πραγματικές ανέρχονται σε υπερπολλαπλάσια ποσά, τα έσοδα του Νεωρίου μόνο για το 2014 θα έπρεπε να ανέρχονται σε 16 εκ. ευρώ και σε τουλάχιστον άλλα 6 εκ. ευρώ για το πρώτο 4μηνο του 2015.

Όταν οι εργοδοτικές υποχρεώσεις μισθοδοσίας και εισφορών ανέρχονται κατ' έτος στα 9 εκ. ευρώ, προκαλούνται ερωτηματικά για το πως δεν υπήρξε η δυνατότητα συνέπειας έναντι των λοιπών υποχρεώσεων της προς το Δημόσιο και προς τρίτους.

Όσο για το κόστος των υλικών επισκευής που απαιτούνται, το οποίο μπορεί να επικαλεστεί, αυτό είναι σε τέτοιο βαθμό διαχειρίσιμο που καταρρίπτεται αυτομάτως ως επιχείρημα.

Άλλωστε να υπενθυμιστεί πως οι απολαβές των εργαζομένων κατά το προηγούμενο έτος προήλθαν εξ ολοκλήρου από τα κρατικά χρήματα των εσόδων των δύο δεξαμενών του Π.Ν. Και σε καμία περίπτωση από τα έσοδα του εμπορικού τμήματος.

Επειδή δε, είναι βέβαιη η αμφισβήτηση των ποσών που αναφέρονται, ενημερώνουμε ότι τα πλήρη στοιχεία των πλοίων που μπήκαν στο ναυπηγείο, όπως και του ύψους του κόστους επισκευής τους βρίσκονται στην κατοχή της εφημερίδας.

Ως παράδειγμα παραλληλισμού ανάλογων καταστάσεων να αναφέρουμε ότι στο ναυπηγείο της Ελευσίνας, που ανήκει στον Όμιλο του Νεωρίου, το οποίο υπολειτουργεί, με ενεργή μόνο την μικρή του δεξαμενή, καθώς η μεγάλη έχει βουλιάξει, με ελάχιστες εισόδους πλοίων από την αρχή του χρόνου που ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες του, κατέβαλε προς τους εργαζομένους του πολύ περισσότερα από ότι η επιχείρηση της Σύρου.

Λίγο πριν το Πάσχα κατεβλήθη στους εργαζόμενους της Ελευσίνας – και πολύ καλώς – η εξόφληση του τρέχοντος μήνα, το Δώρο του Πάσχα όπως και ένας μισθός από τα οφειλόμενα των μηνών που το ναυπηγείο ήταν κλειστό.

Αλήθεια πως εξηγείται η Ελευσίνα με τα χρέη που έχει συσσωρεύσει, με κλειστό το ναυπηγείο καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα και με ελάχιστη εμπορική κίνηση, να έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει αυτά τα ποσά στους εργαζομένους, σε αντίθεση με το Νεώριο που παρουσιάζει εργασιακό φόρτο και παρ' όλα αυτά οφείλει μισθούς τεσσάρων περίπου μηνών.

Πρόκληση και αντίδραση

Με συνεχιζόμενη την εμπορική δραστηριότητα του ναυπηγείου, άρα και την συνεχή εισροή εσόδων, η διοίκηση της επιχείρησης συνεχίζει να αρνείται την πληρωμή των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας αυτή την φορά ως πρόσχημα την ανάγκη κάλυψης των ποσών που απαιτούνται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων στην οποία έχει υπαχθεί.

Στις 17 Απριλίου με ανακοίνωση της προς τους εργαζόμενους, γνωστοποιεί ότι ”Μετά την εξόφληση του υπολοίπου μισθοδοσίας Δεκεμβρίου '14, καταβολή Δώρου Πάσχα'15 και την επιτυχή ένταξη μας στην ρύθμιση ασφαλιστικών ταμείων κτλ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εφόσον η ολοκλήρωση των εργασιών στα πλοία εξελιχθεί κανονικά θα μπορέσουμε να καταβάλουμε τα των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών ταμείων, ΔΟΥ, ΔΕΗ κτλ έως 29 Απριλίου '15 προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία του ναυπηγείου. Επιπλέον εισπράξεις πέρα των παραπάνω ανελαστικών υποχρεώσεων θα καταβληθούν στους εργαζόμενους για λογαριασμό της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου '15 μέχρι 05 Μαΐου 2015”.

Ουσιαστικά, προβάλλονται για ακόμα μία φορά οι οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης, ζητώντας από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν για να ικανοποιηθούν αυτές οι υποχρεώσεις, με πιθανότητα, εάν υπάρξει οικονομικό περίσσευμα, να λάβουν ένα μέρος του μισθού του Ιανουαρίου.

Έναντι αυτής της νέας προκλητικότατης πρότασης της διοίκησης, συγκλήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων, κατά την οποία υπήρξε ψηφοφορία για το εάν αποδέχονται την συγκεκριμένη πρόταση ή εάν θα προχωρήσουν σε απεργία διεκδικώντας τουλάχιστον τα μισά του συνόλου των οφειλόμενων μισθών.

Κατά την ψηφοφορία 178 άτομα ψήφισαν υπέρ της απεργίας και 39 άτομα ψήφισαν κατά, ενώ οι λοιποί εκ των εργαζομένων ήταν απόντες.

Καθώς εντός του Σαββατοκύριακου οι εργαζόμενοι απέχουν των υπερωριακών απασχολήσεων, από σήμερα ξεκινούν απεργία κατόπιν του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, με την συμπαράσταση και των κλαδικών σωματείων, με τα όποια ήδη έχει υπάρξει σχετική συμφωνία.

Με την εξέλιξη αυτή, επειδή πρόκειται να θίξει άμεσα τα συμφέροντα της επιχείρησης, αναμένεται να υπάρξουν μεθοδεύσεις τέτοιες ώστε να κατασταλεί η όποια διεκδίκηση των εργαζομένων.

Το πόσο “αθώες” μπορεί να χαρακτηριστούν κάποιες παραιτήσεις που φημολογούνται, αναμένεται να αποδειχτεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ετικέτες: