Το Νεώριο επιλέγει τη διαδικασία εξυγίανσης

Η οριακή οικονομική κατάσταση του ναυπηγείου του Νεωρίου, η οποία ταλανίζει επί μακρό χρονικό διάστημα όχι μόνο την εταιρεία και τους εργαζομένους της, αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Σύρου, υποχρέωσε στην επιλογή την υπαγωγής της επιχείρησης σε συμφωνία εξυγίανσης.

Η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση του ναυπηγείου, προκάλεσε επιπτώσεις με συσσώρευση οφειλών πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που πλέον δεν είναι αντιμετωπίσιμες εκ μέρους της εταιρείας, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια πέραν της υπαγωγής της στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, με ζητούμενο τη διάσωση της και την ικανοποίηση των πιστωτών, είτε δημοσίου είτε εργαζομένων.

Παράλληλα, σε ένταση βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης, κατόπιν της νέας άρνησης εκ μέρους του προέδρου του Νεωρίου, Κωνσταντίνου Κοκάλα, για πληρωμή των οφειλομένων στους εργαζόμενους.

Υπαγωγή σε συμφωνία εξυγίανσης

Κατόπιν των μεταβολών που επήλθαν στην διαδικασία εξυγίανσης του πτωχευτικού κώδικα, η επιχείρηση του Νεωρίου επέλεξε ως έσχατη λύση την υπαγωγής της στο άρθρο 106 για συμφωνία εξυγίανσης, καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων της.

Μία προοπτική που αφήνει τα περιθώρια ωφέλειας τόσο προς τον οφειλέτη, όσο και προς τους πιστωτές, στους οποίους πέραν του δημοσίου, ανήκουν και οι εργαζόμενοι, η συναίνεση των οποίων απαιτείται για την υπαγωγή στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Προς τον σκοπό αυτό, καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα οι νομικοί εκπρόσωποι της εταιρείας από την Αθήνα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη νομική εκπρόσωπο των εργαζομένων του Νεωρίου, προκειμένου να εξετασθούν όλα τα σημεία του παρόντος άρθρου ώστε να επέλθει ή να αποτραπεί η σχετική συναίνεση.

Σύμφωνα με την διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο εξυγίανσης, επί του οποίου θα αποφανθεί σχετικώς η αρμόδια δικαστική αρχή, εκ της οποίας θα ορισθούν και οι προτεραιότητες πληρωμών από τα έσοδα της επιχείρησης και οι όροι αποπληρωμής των πιστωτών.

Σημαντικό στοιχεία της παρούσας διαδικασίας αποτελεί και η αποδέσμευση των λογαριασμών της επιχείρησης, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα ρευστότητας ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις οικονομικές υποχρεώσεις, όπως αυτές θα οριστούν.

Εν αναμονή κρατικού έργου

Την ώρα που η εταιρεία προσανατολίζεται στη συγκεκριμένη λύση, στη Σύρο μετέβη ο πρόεδρος του Νεωρίου, Κωνσταντίνος Κοκάλας, προκειμένου να έλθει σε μία συνεννόηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι από την πλευρά τους απαίτησαν καταβολή μέρους των οφειλομένων.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι από τις 28 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα έχουν λάβει μόνο 200 ευρώ από την επιχείρηση, ζήτησαν από τον πρόεδρο να τους προσδιορίσει την ημερομηνία πληρωμής τους.

Από την πλευρά του ο κ. Κοκάλας, αφού εξήγησε στους εργαζόμενους τη διαδικασία υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 και το τι πρακτικά θα σημαίνει αυτό, σε ότι αφορά στην πληρωμή δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για εξόφληση τους, παρά μόνο για καταβολή 500 ευρώ στις 15 Μαρτίου.

Για ακόμα μία φορά δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο της διοίκησης μέχρι αργά εχθές το βράδυ.

Ενισχυτικά πάντως προς το Νεώριο προσανατολίζεται να κινηθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον υπουργό Πάνο Καμμένο να φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ανάθεση νέου έργου δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού.

Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και σχετική επιστολή που εστάλη εκ μέρους του Εργοστασιακού Σωματείου προς τον υπουργό.

Σε κάθε περίπτωση άμεση αναμένεται η έλευση του υπουργού στη Σύρο, κατά την οποία εκτός των άλλων θα υπάρξουν και ανακοινώσεις εκ μέρους του για το θέμα του Νεωρίου.

 

 

Ετικέτες: