Απαντητική επιστολή του Ν. Ταβουλάρη στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων για το θέμα του Νεωρίου

«Συνεχές και ανεύθυνο κουτσομπολιό»

  • Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 27 Ιουλ. 2016 - 21:30
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Άμεση απάντηση του προέδρου του ομίλου Νεωρίου, Νίκου Ταβουλάρη, στην επιθετική επιστολή που του εστάλη από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, διατηρώντας αποστάσεις από τη φημολογία, που χαρακτηρίζει ως «κουτσομπολιό», σχετικά με τις μεταβολές χρήσης της επιχείρησης.

Υπενθυμίζοντας την επιχειρηματική πορεία της εταιρείας, στα 22 χρόνια από την εξαγορά του ναυπηγείου μέχρι σήμερα, ο Ν. Ταβουλάρης, περιγράφει συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους δεν του αξίζει να εισπράττει τις κατηγορίες που του εξαπολύθηκαν.

Παράλληλα, αφήνει σαφείς αιχμές για την άγνοια που διακρίνει τον αποστολέα της επιστολής ως προς την κατανόηση της σοβαρότητας των συζητήσεων που διενεργούνται κατά την τρέχουσα περίοδο, σχετικά με το ενδιαφέρον εξαγοράς της επιχείρησης, το οποίο έχει εκδηλωθεί.

Από τα λεγόμενα του γίνεται αντιληπτό πως επιχειρεί να κλείσει κάθε είδους συζήτηση που αναπτύσσεται αβίαστα και προς εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων, από πολλές διαφορετικές πλευρές, που εμπλέκονται με το ναυπηγείο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε ικανοποιεί είτε όχι, η απάντηση του ισχυρού άνδρα των ναυπηγείων, δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις, αλλά και ούτε εμφανίζεται διατεθειμένος να παράσχει επιπλέον πληροφόρηση για την έκβαση τους, πολύ δε περισσότερο να αναγνωρίσει ως συνομιλητές στις επιχειρηματικές συζητήσεις τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου.

Υπενθυμίζοντας την ιστορία

Εκφράζοντας την έκπληξη του για τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου, ότι απεργάζεται «βλαβερές λύσεις για το Νεώριο σε συνεργασία με άλλους «εχθρούς» του Νεωρίου και των εργαζομένων», εκφράζει στην απάντηση της ο Ν. Ταβουλάρης.

Σε απάντηση των «κατηγοριών» που διατυπώνονται στην επιστολή κρίνει «χρήσιμο» να υπενθυμίσει τον δικό του ρόλο από την προ 22ετίας εξαγορά του ναυπηγείου.

Όπως αναφέρει «Πριν από 22 χρόνια προχωρήσαμε μαζί με ομάδα συνεργατών στην εξαγορά του ναυπηγείου μετά από έγκυρο διεθνή διαγωνισμό. Υπενθυμίζω ότι όλες οι απαιτούμενες εγγυήσεις για το διαγωνισμό και την εξαγορά είχαν καλυφθεί από εμένα».

Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει επίσης και την εκσυγχρονιστική πορεία του ναυπηγείου, αλλά και το δυσχερές περιβάλλον, λόγω οικονομικής κρίσης, στο οποίο κλήθηκε να υπάρξει ως επιχείρηση.

Συγκεκριμένα αναφέρει σχετικά πως «Στα 22 χρόνια που πέρασαν, το Νεώριο εκσυγχρονίστηκε και λειτούργησε (τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της διεθνούς και εθνικής οικονομικής κρίσης) με επιτυχία. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και στην διεθνή αγορά και στην ελληνική, μέσα σε ύφεση, κλειστές τράπεζες, συνδικαλιστικές ακρότητες και παρ’ όλα αυτά καταφέραμε μέχρι σήμερα να υπάρχουμε σαν ναυπηγείο.

Επιχειρηματικές συζητήσεις

Χρησιμοποιώντας πολύ συγκεκριμένες λέξεις για να περιγράψει την υπάρχουσα κατάσταση, ο πρόεδρος του ομίλου, δεν κάνει πλέον καμία αναφορά σε εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά μιλά καθαρά για «ουσιαστική συμμετοχή» και «εξαγορά» του ναυπηγείου, γεγονός που αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα.

Όπως ενημερώνει σχετικά στην επιστολή ο Ν. Ταβουλάρης «Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένας σοβαρός όμιλος που εξεδήλωσε ενδιαφέρον για ουσιαστική συμμετοχή μέχρι και εξαγορά του ναυπηγείου, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Προχωρήσαμε σε συζητήσεις με τον όμιλο αυτό αφού ελέγξαμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν και τη σοβαρότητα του και τις δυνατότητες που έχει». Μία επιχειρηματική φρασεολογία που κωδικοποιεί τον δικό της λόγο, σκιαγραφώντας την προοπτική της διαπραγμάτευσης, προς την οποία δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει περισσότερες πληροφορίες, αλλά ούτε και να προδικάσει το αποτέλεσμα, περιορίζοντας παράλληλα και τη σεναριολογία που αναπτύσσεται επί του θέματος από κάθε εμπελκόμενη πλευρά.

Αυτό καθίσταται σαφές από την αναφορά του ότι «Οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει την κατάληξη τους. Και αυτό το καταλαβαίνουν τουλάχιστον όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει σε παρόμοιες διαδικασίες».

Χωρίς να αναιρεί την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου για το μέλλον των εργαζομένων, θέτει αδιαμφισβήτητα και θέμα εμπιστοσύνης προς το άτομο του, την οποία υπερασπίζεται η προσωπική του σχέση με το ναυπηγείο, όταν αναφέρει πως «Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις ευαισθησίες σας για τους εργαζόμενους της Σύρου, πιστεύω όμως ότι και από πλευράς μου δικαιούμαι να έχω την εμπιστοσύνη σας μετά από 22 χρόνια λειτουργίας του ναυπηγείου».

Κρίνοντας πως τα όσα διαρρέονται ως σενάρια για το μέλλον της ναυπηγικής μονάδας ανάγονται στη σφαίρα του «κουτσομπολιού», στη λογική του οποίου δεν μπορεί να συναινέσει, επιχειρεί να κλείσει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με κατευναστικό τρόπο το θέμα.

Όπως καταλήγει «Δεν είμαι όμως σε καμία περίπτωση διαθέσιμος να ακολουθήσω ένα συνεχές και ανεύθυνο «κουτσομπολιό». Τώρα δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες».