Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση εργαζομένων, διοίκησης και εκπροσώπων φορέων για το μέλλον του Νεωρίου

Αποτέλεσμα μηδέν

  • Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 30 Σεπ. 2016 - 23:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Μία νέα παράσταση συνδικαλιστικού και πολιτικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε εχθές στους χώρους του ναυπηγείου του Νεωρίου, με φόντο τους εργαζομένους του, το πρόβλημα των οποίων για ακόμα μία φορά χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τα υπαρκτά και ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυπηγική μονάδα της Σύρου, αλλά πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι της, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα μίας πολύωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι και την προκάλεσαν, κατόπιν απόφασης της γενικής τους συνέλευσης, της διοίκησης και εκπροσώπων φορέων.

Η συνάντηση που ξεκίνησε στις 12:00 εχθές το μεσημέρι και έληξε στις 20:00 το βράδυ, παρά την μεγάλη ένταση που διέθετε, δεν απέδωσε τίποτε περισσότερο από τα ήδη γνωστά όσον αφορά στην πληροφόρηση σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον, με την καταβολή των οφειλομένων μισθών και το μέλλον του ναυπηγείου.

Σημεία άξια αναφοράς είναι πως από τους τέσσερεις πολιτικούς εκπροσώπους των Κυκλάδων, παραβρέθηκαν μόνον οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές, οι κ.κ. Συρμαλένιος και Συρίγος, καθώς ο κ. Μανιός αυτή τη φορά απουσίαζε όπως και ο βουλευτής της αντιπολίτευσης κ. Βρούτσης, ο οποίος ούτε αυτή τη φορά εμφανίστηκε.

Εκ μέρους της διοίκησης, η οποία και ήταν η πλέον αρμόδια για να δώσει απαντήσεις, το μόνο το οποίο κατατέθηκε με απόλυτο τρόπο είναι πως δεν υπάρχουν λεφτά στο ταμείο της επιχείρησης, άρα η όποια απαίτηση πληρωμή των εργαζομένων δεν έχει αντίκρισμα.

Εκ μέρους των εργαζομένων και ειδικά των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, έγινε εμφανές το πρόβλημα της διάσπασης τους, καθώς για ακόμα μία φορά υπήρξαν κάποιες στοχευμένες αντιδράσεις και σε πολλές στιγμές επιχειρήθηκε απλώς η δημιουργία τεχνητής έντασης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων, χωρίς να έχουν κανένα ρόλο σε ότι αφορά στην πορεία του ναυπηγείου, επανέλαβαν την πολιτική της ουδετερότητας, με τοποθετήσεις τέτοιες που θα ικανοποιούσαν το ακροατήριο τους.

Παρά την πέραν του 8ώρου διάρκεια της συνάντησης, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα, με τελική απόφαση για μία σημερινή συνάντηση μεταξύ της διοίκησης, του εργολάβου και του Εργοστασιακού Σωματείου, για την πιθανότητα εξεύρεσης μίας πρόσκαιρης λύσης.

Τοποθετήσεις προς εξαγωγή συμπερασμάτων

Ζητούμενο από τους εργαζόμενους, όπως αυτό εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου του Εργοστασιακού Σωματείου, Βαγγέλη Μάνθου, ήταν η συνάντηση που προκλήθηκε να καταλήξει σε ουσιαστικές απαντήσεις για όσα επί μήνες “σέρνονται” σχετικά με το ναυπηγείο και το μέλλον του.

Χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, η φράση που χρησιμοποίησε στην έναρξη της συνάντησης ότι “δεν πάει άλλο, είμαστε στα τελευταία μας”, για να συμπληρώσει πως “πρέπει να ακουστούν αλήθειες, για το τι έχουμε και πως προχωράμε”.

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων, συνεχών παρεμβάσεων εκ μέρους των εργαζομένων που ζητούσαν απαντήσεις επί της ουσίας, ο πρόεδρος του Νεωρίου, Κωνσταντίνος Κοκκάλας, έκανε μία πλήρη αναφορά στις οικονομικές εξελίξεις οι οποίες έπληξαν τον κλάδο των ναυπηγείων και το ιστορικό των 22 χρόνων που ανέλαβαν το ναυπηγείο, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει τις συμφωνίες περί των εργασιακών βάσει των νέων δεδομένων που είχαν προκύψει, οι οποίες υπήρξαν μεταξύ των δύο πλευρών και αφορούσαν στο να μην γίνει “μείωση μισθού και μείωση προσωπικού και ότι εισπράττουμε, αφού πληρώνουμε τις ανελαστικές δαπάνες, να τα μοιράζουμε στον κόσμο”.

Η αναδρομή στο παρελθόν και η μη σαφής απάντηση επί των θεμάτων που ζητούσαν καίριες απαντήσεις σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον και την καταβολή των μισθών που οφείλονται, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων, αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο.

Εκ νέου κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους, την ίδια ώρα που επαναλάμβανε πως στο “ταμείο δεν υπάρχουν λεφτά”, γεγονός ου απομακρύνει το αίτημα των εργαζομένων να υπάρξει δέσμευση για την πληρωμή τους.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Στεφάνου τοποθετήθηκε γενικόλογα σχετικά με την “ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος και επενδυτή”, σημειώνοντας κατηγορηματικά πως, προς το παρόν “δεν υπάρχει συμφωνία” αφού οι όποιες συζητήσεις βρίσκονται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης για την πορεία του ναυπηγείου και την “επόμενη ημέρα”.

Το ερώτημα περί της δεξαμενής που αναμένεται στο ναυπηγείο, απαντήθηκε εκ μέρους του βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγο, ο οποίος έδωσε προς τους εργαζόμενους όλη την πληροφόρηση που εκείνος έλαβε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως ενημέρωσε, πλέον η ανάθεση του έργου βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που αναλαμβάνει τον έλεγχο νομιμότητας, λόγω του ύψους του ποσού του έργου, με το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για την έλευση της να ορίζεται στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατεί γενικότερα στο νησί για το μέλλον του ναυπηγείου, αναγνωρίζοντας παράλληλα το μεγάλο άγχος των εργαζομένων για το ότι παραμένουν επί μακρόν απλήρωτοι.

Με έμφαση δε ανέφερε πως “Ως Δήμος στηρίζουμε το ναυπηγείο και θέλουμε να στηρίξουμε και την επόμενη μέρα του ως ναυπηγείο”, συμπληρώνοντας πως τέθηκε και προς τον επενδυτή η συνέχιση της επιχείρησης ως ναυπηγείο.

Σημείωσε δε πως αναγνωρίζει την απογοήτευση και την απελπισία των εργαζομένων, συμπληρώνοντας πως “Ως Δήμος στηρίζουμε το ναυπηγείο..... όταν η επιχείρηση οφείλει στον Δήμο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και παρά τις πιέσεις δεν έχουμε ανακινήσει κάποιο ζήτημα για την εξόφληση”.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κουτσιούκης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Νεωρίου, που παραδέχθηκε πως η συζήτηση με τον επενδυτή περιλαμβάνει και τα χρέη του ναυπηγείου, σχολίασε πως με τον τρόπο αυτό η ίδια η διοίκηση απαξιώνει το ναυπηγείο.

Σε ότι αφορά στα μεγάλα προβλήματα βιοπορισμού που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους βουλευτές ώστε αυτοί να παρέμβουν στα αρμόδια υπουργεία για το πάγωμα των οφειλών σε φόρους, ΕΝΦΙΑ, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όπως και προς τον Δήμο για πάγωμα των οφειλών από τέλη, ύδρευση κ.λ.π., μέχρι να τακτοποιηθούν τα οικονομικά τους.

Υποστήριξε δε πως και οι εργαζόμενοι του Νεωρίου θα πρέπει να ενταχθούν στο 29μηνο που ορίζει η τροπολογία που αφορά στους εργαζομένους της Ελευσίνας, πρόταση που υποστήριξε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μάρκος Βουτσίνος.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, επεσήμανε το “μεγάλο λάθος” όπως χαρακτήρισε την σύγκρουση μεταξύ των μονίμων και εκτάκτων εργαζομένων, όπως και με το Εργατικό Κέντρο, αλλά “και η σύγκρουση που μπορεί να υπάρχει στην τοπική κοινωνία”, γιατί όπως αιτιολόγησε “ποτέ κανείς δεν εξήγησε τι σημαίνει τοπική οικονομία, τοπική ευημερία και πως μπορεί να επιτευχθεί αυτή”.

“Κάποιοι επενδύουν στον διχασμό για να μπορούν να επιβιώνουν”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Έκανε ειδική αναφορά στην συνύπαρξη τουρισμού και ναυπηγείου, κερδίζοντας το χειροκρότημα των εργαζομένων, με τη διευκρίνιση ότι οι αμμοβολές δεν πρέπει να επαναληφθούν, με τον χαρακτηρισμό ότι “ήταν εγκληματικές ενέργειες”, αλλά ένα υγιές ναυπηγείο που θα τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζομένους και το κράτος, είπε ότι “είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε τοπική οικονομία”.

Πρότεινε δε να έρχεται δουλειά στο ναυπηγείο και από τα χρήματα να καταβάλλονται από τη διοίκηση τα υλικά και τα υπόλοιπα να κατανέμονται στους εργαζόμενους, έναντι των 15 μισθών που τους οφείλονται. Σε αυτή την πρόταση οι εργαζόμενοι αντέδρασαν, καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να προταθεί εκ μέρους της η ύπαρξη ενός προσώπου εμπιστοσύνης που θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών κάθε δουλειάς.

Ως πρόσωπο κοινής αποδοχής προτάθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος όμως έκρινε ότι ως τριτεγγυητής θα πρέπει να τεθεί ένας θεσμός, προτείνοντας την ΓΣΕΕ, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση εκ μέρους του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, καθώς αποχώρησε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, στην τοποθέτηση του επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να βρεθεί ο τρόπος ώστε να συνυπάρξει το ναυπηγείο με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει με τις αμμοβολές και τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του ναυπηγείου.

Διαβλέποντας δε την παύση λειτουργία τους υπό την σημερινή του μορφή, αναφέρθηκε στην βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο, μέσω προγραμμάτων, στους εργαζόμενους που θα βρεθούν άνεργοι.

Επανέλαβε δε την πρόταση, ως αντιστάθμισα της μη πληρωμής των εργαζομένων, για το “πάγωμα” των οφειλών τους προς κάθε δημόσιο φορέα.

Σύμφωνο στήριξης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυκλοφόρησε ένα κείμενο “Σύμφωνο στήριξης του ναυπηγείου”, το οποίο ανέφερε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα της εκτενούς συζήτησης που πραγματοποιήθηκε και ζητήθηκε να υπογραφεί από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους.

Όπως ανέφερε το κείμενο “Σήμερα 29-9-2016, μετά από απόφαση και πρόσκληση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του ναυπηγείου Νεώριο Σύρου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, συνάντηση μεταξύ των εργαζομένων του ναυπηγείου, εκπροσώπων της διοίκησης του κι φορέων, με σκοπό να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις επανεκκίνησης, στήριξης και βιωσιμότητας του ναυπηγείου, ώστε να αρχίσουν οι εργαζόμενοι σε αυτό να πληρώνονται κανονικά, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας τους, να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και να αποφύγουν τελειωτικά και εκείνοι αλλά και ολόκληρο το νησί της Σύρου, την οικονομική εξαθλίωση που θα υποστούν σε περίπτωση οριστικού κλεισίματος του ναυπηγείου ή ακόμα και μεταμόρφωσης του σε κάτι πολύ μικρότερο.

Μετά από εκτενή συζήτηση και κατάθεση απόψεων, καταλήξαμε σε συμφωνία ότι όλοι μαζί, εργαζόμενοι, του ναυπηγείου, διοίκηση και φορείς θα στηρίξουμε το ναυπηγείο και θα συμβάλουμε

άμεσα με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

1. Να διατηρηθούν ή να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων του ναυπηγείου.

2. Να εξασφαλιστεί ο τρόπος αποπληρωμής και εξόφλησης των οφειλομένων δεδουλευμένων μισθών προς του εργαζόμενους του ναυπηγείου.

3. Να διατηρηθεί η υπάρχουσα μορφή και λειτουργία του ναυπηγείου ως ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα πλοίων με τις υπάρχουσες δεξαμενές. Καμία πλωτή δεξαμενή του ανυπηγείου δεν θα φύγει από τις εγκαταστάσεις του.

4. Να γίνει άμεσα η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.

5. Να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη δικαιωματική υπαγωγή του ναυπηγείου Νεωρίο Σύρου στο 29μηνο πρόγραμμα που βρίσκεται και το ναυπηγείο Ελευσίνας και που το δικαιούται από την σύμβαση ανάθεσης του έργου των ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού.

6. Να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις ώστε το ναυπηγείο Νεώριο Σύρου να ξαναποκτήσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα όπως το ναυπηγείο Ελευσίνας.

7. Να επανεκκινήσει άμεσα την λειτουργία του ο ναυπηγείο, με μεγάλη προσέλευση πλοίων, ώστε να εξασφαλίζονται οι τρέχουσες μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων.”