Επανηλεκτροδοτήθηκε το ναυπηγείο σημαίνοντας την έναρξη την νέας περιόδου λειτουργίας του

Νέο «φως» για το Νεώριο

Ένα νέο κεφάλαιο για το ναυπηγείο του Νεωρίου άνοιξε εχθές, με την επανηλεκτροδότηση του, με σύσσωμους τους θεσμικούς εκπροσώπους των φορέων του νησιού, τους εργαζόμενους και υπό τις ευλογίες των θρησκευτικών εκπροσώπων των δύο δογμάτων να δίνουν την εκκίνηση της επόμενης ημέρας.

Με επισημότητα και την πλέον θετική διάθεση πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, η εκδήλωση για την επανηλεκτροδότηση του Νεωρίου.

Ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄, ανέβασε τους γενικούς διακόπτες του ναυπηγείου, σημαίνοντας τη νέα περίοδο λειτουργίας του, λίγο πριν την ολοκληρωτική μεταβίβαση του στην εταιρεία ΟΝΕΧ.

Παρόντες στη χθεσινή εορταστική τελετή, εκτός των θρησκευτικών εκπροσώπων των δύο δογμάτων και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Όλοι οι παριστάμενοι στην εκδήλωση χαιρέτισαν με τα θετικότερα λόγια την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, για την οποία καταβλήθηκαν άοκνες προσπάθειες όχι μόνο των θεσμικών εκπροσώπων αλλά και εκ μέρους του Εργοστασιακού Σωματείου, ενώ εμφανής ήταν και η θετική διάθεση των εργαζομένων που κατέκλυσαν του χώρους του Νεωρίου.

Μία ενδιάμεση εταιρεία, του μέχρι πρότινος εργολάβου του Νεωρίου, Βασίλη Σαββίδη, σε απόλυτη συνεργασία με την ΟΝΕΧ, κατόπιν της παραχώρησης χρήσης του ναυπηγείου από τον πρόεδρο του ομίλου, Νίκο Ταβουλάρη, αναλαμβάνει την εκκίνηση της επόμενης μέρας για το ναυπηγείο και την λειτουργία του έως την οριστικοποίηση της μεταβίβασης του.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία ελέγχου των πιστωτριών τραπεζών σε σχέση με τον αγοραστή κ. Ξενοκώστα, είναι θέμα ημερών να κλείσει ο έλεγχος και των τελευταίων φακέλων.

Το πλαίσιο έχει καθοριστεί και πλέον οριστικοποιείται μέσω των νομικών εκπροσώπων όλων των πλευρών, με στόχευση το κλείσιμο του φακέλου έως τις αρχές Μαρτίου και την κατάθεση του στο Πρωτοδικείο Σύρο για την έκδοση ημερομηνίας δικάσιμου.

Όσο συντομότερος ο ορισμός τα δικάσιμου τόσο συντομότερη και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να προχωρήσει στο τελικό βήμα της μεταβίβασης των μετοχών από τον κ. Ταβουλάρη στην ΟΝΕΧ και τον κ. Ξενοκώστα.

«Επανεκκίνηση επιβίωσης»

Όταν ρωτήθηκαν από την «Κοινή Γνώμη» σχετικά με την δική τους ενεργή εμπλοκή σε όλη την προαναφερόμενη διαδικασία, οι εκπρόσωποι της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου, τόσο ο πρόεδρος, Αντώνης Χατζαντώνης όσο και ο γραμματέας, Μάρκος Ρηγούτσος, τόνισαν ότι «το ξεκινήσαμε όλο αυτό γιατί πλέον πολλοί εργαζόμενοι έχουν φτάσει στο όριο της απόλυτης φτώχιας, είναι  η ανάγκη ασφάλειας που θα πρέπει να κατοχυρωθεί με τις απαραίτητες συντηρήσεις που θα πρέπει να κάνουμε στο ναυπηγείο και να κερδηθεί και κάποιος χρόνος από τις συντηρήσεις που θα έπρεπε να γίνουν μετά. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι είναι μία επανεκκίνηση επιβίωσης».

Με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση των δεξαμενών του ναυπηγείου, πρωτίστως γεννάται θέμα ασφάλειας, που εντείνεται τόσο από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όσο και την οικονομική αδυναμία προμήθειας πετρελαίου για την χρησιμοποίηση των γεννητριών για την λειτουργία των αντλιών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζαντώνης «όταν δεν έχεις ρεύμα, ο φόβος είναι 24 ώρες το 24ωρο πραγματικός, διότι οτιδήποτε συμβεί δεν επιτρέπει να αντιδράσεις».

Με εγγυήσεις Ξενοκώστα πείστηκε η ΔΕΗ

Επί 8 μήνες το ναυπηγείο παρέμενε χωρίς ρεύμα, καθώς από την πλευρά της ΔΕΗ δεν υπήρχε ανταπόκριση στις πιέσεις πολιτικών ή θεσμικών παραγόντων για επανηλεκτροδότηση του, καθώς απαιτούσε καταβολή μεγάλους μέρους των οφειλόμενων.

Επαναλαμβανόμενα τα αιτήματα που κατατίθεντο στη ΔΕΗ, με συνεχή επιστολογραφία, για την επαναρευματοδότηση του ναυπηγείου, την οποία πλέον καθιστούσαν επιτακτική τα θέματα ασφάλειας που είχαν προκύψει.

Οι απαντήσεις από την πλευρά της ΔΕΗ, στο σύνολο των αιτημάτων, ήταν αρνητικές, παρά και την έντονη άσκηση πιέσεων ακόμα και εκ μέρους των κυβερνητικών τοπικών βουλευτών.

Τόσο οι εκπρόσωποι του Εργοστασιακού Σωματείου όσο και θεσμικοί, οι οποίοι λειτουργούσαν ως σύμμαχοι στην προσπάθεια που βρισκόταν σε εξέλιξη, πραγματοποίησαν συνεχείς επαφές με αρμόδιους υπουργούς, προσβλέποντας στην εξεύρεση λύσης.

Αρχικώς προτάθηκε η δημιουργία μίας εταιρείας βραχέως χρόνου, έως δηλαδή την πλήρη μεταβίβαση του Νεωρίου στην ΟΝΕΧ, από τους ίδιους τους εργαζόμενους, κίνηση όμως που δεν μπορούσε να υλοποιηθεί λόγω κυρίως της χρονοβόρας διαδικασίας, τηνς δηλωμένης άγνοιας των ιδίων για την όποια επιχειρηματική διαδικασία, αλλά ταυτοχρόνως και εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίου, καθώς όπως οι δύο εκπρόσωποι του Εργοστασιακού σημειώνουν, «οι προηγούμενοι μας άφησαν ταμείο με μόνο 26 ευρώ».

Ως ευνοϊκότερη, αλλά καθ’ όλα νόμιμη, λύση προτάθηκε η λειτουργία του ναυπηγείου, για όλη την ενδιάμεση περίοδο έως την τελική μεταβίβαση του, να αναληφθεί από μία νέα εταιρεία, η οποία και θα αιτηθεί την εκ νέου ηλεκτροδότηση του.

Άμεσα σύμφωνος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ομίλου του Νεωρίου, Νίκος Ταβουλάρης, κίνηση για την οποία έλαβε και τις δημόσιες ευχαριστίες από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς δεν είχε καμία υποχρέωση να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια.

Σε συνάντηση των εμπλεκόμενων πλευρών με τον κ. Ταβουλάρη, αφού αναλύθηκαν όλες οι πιθανές λύσης για την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, η πρόταση του προέδρου ήταν να μην υπάρξει εμπλοκή των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τελικά να υπογράψει το παραχωρητήριο χρήσης του ναυπηγείου για την ενδιάμεση περίοδο, στην εταιρεία «Σύρος Ελλάς IKE», του συνεργαζόμενου με το Νεώριο εργολάβου Βασίλη Σαββίδη.

Η εταιρεία του κ. Σαββίδη βρίσκεται σε απόλυτη συνεργασία, αλλά και υπό την κάλυψη του κ. Ξενοκώστα και της ΟΝΕΧ, που είναι και ο τελικός αγοραστής.

Σύμφωνα με το νέο δεδομένο, η οφειλή της ΝΑΒΙΕΣ προς τη ΔΕΗ παραμένει, με τη νέα εταιρεία να συνεχίζει να συναντά την άρνηση για την εκ νέου ηλεκτροδότηση του ναυπηγείου, λόγω της απαίτησης εκ μέρους της ΔΕΗ για καταβολή υπερβολικής προκαταβολικής πληρωμής και εγγύηση εξόφλησης του συνόλου του οφειλόμενου ποσού, απαίτηση που καθιστούσε απαγορευτική κάθε ενέργεια επίλυσης.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρήθηκε από την πλευρά της ΔΕΗ η ωφέλεια όσο του δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των οικονομικών εκκρεμοτήτων της ΝΑΒΙΕΣ, καθώς η δικαστική απόφαση αναμένεται ότι, κατά πάγια τακτική και σειρά ανάλογων αποφάσεων, θα «κουρέψει» σε μεγάλο ποσοστό το ποσό της οφειλής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρηγούτσος «κάποιοι από τη ΔΕΗ ήθελαν να βοηθήσουν, όμως κάποιοι άλλοι θέλησαν να παζρέψουν το χρέος και να το παίξουν καριερίστες στην πλάτη των εργαζομένων που θέλησαν να ενεργοποιήσουν το ναυπηγείο για να ζήσουν τα σπίτια τους».

Κατόπιν πολλών παρεμβάσεων και πλήρους αδιεξόδου, προκλήθηκε μία συνάντηση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκη και της διευθύντριας κλάδου νησιών, Ευθ. Τσόγκα, με τον κ. Ξενοκώστα, κατά την οποία και δόθηκαν από τον ίδιο προσωπικές αλλά και οικονομικές εγγυήσεις ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία επανηλεκτροδότησης του Νεωρίου.

Από την πλευρά των εργαζομένων τονίστηκε ότι «το τελευταίο διάστημα, περίπου τριών εβδομάδων, εμείς πλησιάσαμε τους πάντες, υπήρξαν ουσιαστικές κινήσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες βοήθησαν αρκετά και από κάποιους θεσμικούς, γι’ αυτό ήδη τους ευχαριστήσαμε, όμως ήρθε ο κ. Ξενοκώστας να κλείσει με τις δικές τους εγγυήσεις την υπόθεση».

«Τώρα που άνοιξε δεν πρόκειται να ξανακλείσει»

Η κίνηση παραχώρησης της χρήσης του ναυπηγείου από τον κ. Ταβουλάρη προς την εταιρεία ενδιάμεσης λειτουργίας του και με τον όρο στο παραχωρητήριο ότι η παραχώρηση αφορά σε όλη την περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, πρακτικά σημαίνει την από πλευράς του παράδοση του ναυπηγείου.

Πρόκειται για ενέργεια, που κατ’ ουσίαν δεσμεύει για την απαρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του ναυπηγείου, τόσο την πλευρά Ξενοκώστα, όσο και την πλευρά των εργαζομένων, που επεδίωκαν αυτό το αποτέλεσμα.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των εταιρειών να επιστρέψουν στο Νεώριο, η οποία αναμένεται να υπάρξει, κύριο στοιχείο αποτελεί η άρση της ανασφάλειας από την πλευρά των εργαζομένων.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο πρόεδρος τον εργαζομένων κ. Χατζαντώνης απάντησε ότι «τώρα η εταιρεία, με ευθύνη και εγγύηση δική μας, θα ξέρει ότι το καράβι θα έρθει και θα φύγει και μάλιστα τους χρόνους που θέλει», γεγονός που θα ξανατονώσει το ενδιαφέρον για το Νεώριο και θα άρει την αβεβαιότητα των εταιρειών, με την προσέλκυση των πελατών πλέον να αποτελεί ευθύνη της εταιρείας που έχει αναλάβει την ενδιάμεση χρήση του χώρου.

Ο άμεσος σχεδιασμός αφορά την ολοκλήρωση κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, την πραγματοποίηση μίας γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και την έναρξη των εργασιών συντήρησης του ναυπηγείου.

Κατοχύρωση της εργασιακής ενότητας

Με μεγάλη θέρμη έγινε αποδεκτή από τους εργαζόμενους η νέα θετική έκβαση για το Νεώριο, με τον κ. Ρηγούτσο να σημειώνει ότι «δεν υπήρχε περίπτωση το «μαγαζί» να σωθεί και να έρθει οποιοσδήποτε Ξενοκώστας αν όλοι οι εργαζόμενοι δεν ήμασταν ενωμένοι. Αυτό έχει επιτευχθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό οπότε και ο κόσμος, σε όλες τις κινήσεις που κάνουμε είναι αρωγός, έχουμε συναποφασίσει όλοι μαζί στις γενικές συνελεύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει αντίδραση αφού είμαστε όλοι μαζί για το καλό μας».

Για τις αντιδράσεις μερίδας των εργαζομένων, που θα μπορούσαν να διασπάσουν αυτή την ενότητα, διευκρινίστηκε ότι «21 άτομα αποφάσισαν να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο. Προκειμένου να μην διακινδυνεύσει το υπόλοιπο 93% αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση να τους βγάλουμε από το Σωματείο. Βέβαια τους ενημερώσαμε ότι όταν τελειώσει η αγοραπωλησία είναι ευπρόσδεκτοι, εάν θέλουν, να ξαναγραφούν στον Σωματείο. Αυτό που έγινε ήταν ξεκάθαρα για να προστατευθούν οι 228 εργαζόμενοι».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την υπαγωγή στον 106, ο φάκελος στο 100% συμφωνημένος για το εργασιακό δεν ανοίγει, κάτι που θα ήταν πολύ πιθανό να συμβεί αν το ποσοστό παρέμενε στο 93%.

Έντονη συγκινησιακή φόρτιση και μηνύματα ενότητας

Σε ένα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή επανηλεκτροδότησης του Νεωρίου, με όλους τους παρευρισκόμενους, θεσμικούς και εργαζόμενους, να κάνουν λόγο για νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης, με εμφανή την συγκίνηση του μίλησε για την ενότητα των εργαζομένων που έφερε το θετικό αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα. Να στείλουμε το μήνυμα σε όλου ότι το Νεώριο θα ανοίξει και θα ζήσει και μεγάλες στιγμές, όπως του αρμόζει».

Ευχαρίστησε όλους τους φορείς που στάθηκαν από την αρχή συμπαραστάτες, σημειώνοντας με νόημα «αφήσαμε όλοι το παρελθόν πίσω μας, για το καλό όλων μας και για το καλό του στόχου μας. Αφήσαμε στην άκρη προσωπικά αισθήματα και προσωπικές αντιδικίες και συστρατευθήκαμε για τον σκοπό αυτό».

Απευθυνόμενος, με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, στους συναδέλφους του είπε «κακώς μας αδικήσατε κάποιοι, όμως θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι ήταν για το καλό», κερδίζοντας το θερμό τους χειροκρότημα.

Στον στίχο «μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει» του Pablo Neruda, έκλεισε το νόημα της επανέναρξης λειτουργίας του Νεωρίου ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄, σημειώνοντας ότι «μετά τις δυσκολίες έρχονται και οι χαρούμενες ανοιξιάτικες μέρες για το Νεώριο».

Ανέφερε δε για το θετικό αποτέλεσμα ότι «οι κόποι και οι προσπάθειες, που είναι καρποί της ομόνοιας, της ομοψυχίας, της ενότητας, τώρα αρχίζουν να αποδίδουν» και δήλωσε την πεποίθηση του ότι «πολύ γρήγορα έρχονται και τα καλύτερα».

Ο βικάριος της καθολικής εκκλησίας, π. Αντ. Βουτσίνος, χαιρέτησε κάνοντας λόγο για «ένα καρποφόρο μέλλον του Νεωρίου, που τόσα χρόνια έχει στηρίξει την τοπική κοινωνία».

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης. Γ. Μαραγκός αναφερόμενος στο γεγονός της επανηλεκτροδότησης του ναυπηγείου είπε ότι «σηματοδοτεί ένα νέο και ισχυρό ξεκίνημα. Αυτή ημέρα έχει έναν μεγάλο συμβολισμό, γιατί η επανηλεκτροδότηση του ναυπηγείου δεν είναι μόνο λειτουργική αλλά συμβολίζει το φως και την ελπίδα».

Με ειδική αναφορά στην ομόνοια και την ενότητα των εργαζομένων, σχολίασε ότι πέρασαν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «ένα δυνατό ναυπηγείο είναι οι άνθρωποι του, που θα πρέπει να είναι ενωμένοι».       

Για το χαμόγελο και την ελπίδα που πλέον υπάρχει μετά από πολύ καιρό, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος συνεχάρη τους εκπροσώπους του Εργοστασιακού Σωματείου γιατί έκαναν πράξη την σύμπνοια φορέων κα εργαζομένων. Τόνισε δε την ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας για την επιτάχυνση των διαδικασιών, που ο κάθε ένας μπορεί να συμβάλλει προς αυτό ώστε να υπάρξει η τελική θετική έκβαση για το Νεώριο.

 

 

Ετικέτες: