Επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και Υπουργικού κλιμακίου στη Σύρο και το ναυπηγείο

Αναγέννηση του Νεωρίου και της ναυπηγοεπισκευής από την ΟΝΕΧ

Την περίοδο ακμής στην οποία έχει εισέλθει το Νεώριο υπό την επιχειρηματική καθοδήγηση της ONEX εξήραν τέσσερις Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και ο Αμερικανός Πρέσβης της Ελλάδας, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη σημερινή επίσκεψή τους στη Σύρο.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του Νεωρίου στη νέα Διοίκηση της ONEX, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης μετέβησαν στο νησί και στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά για τα βήματα προόδου, αλλά και για τη στόχευση του Πάνου Ξενοκώστα να καταστεί το ναυπηγείο της Σύρου πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Στον χώρο του Νεωρίου και συγκεκριμένα στην αίθουσα συσκέψεων έγινε νωρίς το πρωί η παρουσίαση δύο βίντεο σχετικών με τη μετάβαση του ναυπηγείου της Σύρου από την παρακμή σε μία περίοδο ουσιαστικής αναγέννησης, ενώ υπήρξε αναφορά μεταξύ άλλων και στην απομάκρυνση περίπου 85.000 τόνων αμμοβολής σε διάστημα κάποιων μηνών από το χώρο που ήταν συγκεντρωμένη.

Την πρόοδο του Νεωρίου υπό την επιχειρηματική καθοδήγηση του κ. Ξενοκώστα εξήρε και συνεχάρη και ο Αμερικανός Πρέσβης, ο οποίος στην αναφορά του μίλησε για “την επιστροφή του Νεωρίου στη ζωή”, εξέλιξη που έχει θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε μεταξύ άλλων: “Γενικώς τα ναυπηγεία στην Ελλάδα φάνταζαν μία χαμένη υπόθεση. Και η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η δική μας κυβέρνηση, εγώ αλλά και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος αποφασίσαμε να μην αφήσουμε αυτό το μέρος να μαραζώσει για να ζούμε σήμερα αυτές τις χαρούμενες στιγμές. (...)

Σήμερα είμαστε μόνο στην αρχή. Το Νεώριο απέδειξε ότι η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία αξίζει και μπορεί να τα καταφέρει και η κυβέρνηση απέδειξε ότι είμαστε εδώ για να λύνουμε τα προβλήματα. (...) Εντυπωσιακή η ωριμότητα και η εργατικότητα στα ναυπηγεία του Νεωρίου Σύρου. Αποτελούν έμπνευση και για τους συναδέλφους τους στην Ελευσίνα”.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: “Όταν συναντηθήκαμε πρώτη φορά με τον κ. Ξενοκώστα για να δούμε πώς μπορεί το Υπουργείο μας να βοηθήσει, κατάλαβα ότι είχα να κάνω με ένα άνθρωπο, ο οποίος ήξερε τη δουλειά, ενδιαφερόταν για τη δουλειά και είχε πλάνο για το Νεώριο Σύρου και για τη ναυπηγική βιομηχανία. (...)

Η είσοδος των ναυπηγείων Ελευσίνας που διεκπεραιώνεται αυτή τη στιγμή διευρύνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές. Αυτή η κίνηση ενδιαφέρει και εμάς, διότι οι ναυπηγικές εργασίες και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αυτή τη στιγμή είναι άκρως απαραίτητες δεδομένων των συνθηκών. (...) Είμαστε εδώ σε μία σχέση ανοικτή, ειλικρινή και σε μία σχέση συνεργασίας”.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έκανε αναφορά για το πέρασμα του Νεωρίου από μία πολύ θλιβερή κατάσταση στη νέα πραγματικότητα και την αναγέννηση του, χάρη και στη βοήθεια των εργαζομένων. “Οι εργαζόμενοι ήταν η ψυχή αυτής της προσπάθειας. Αυτό που είδαμε εδώ εκ μέρους των εργαζομένων του Νεωρίου δεν έχει προηγούμενο.

Είχαμε τη βούληση από όταν αναλάβαμε απέναντι στα προβλήματα να λειτουργήσουμε αμέσως για να ανοίξουμε δρόμους. Στο Νεώριο ζει πραγματικά η αυθεντική ιδιωτική πρωτοβουλία που έρχεται να μεγαλώσει μαζί με τον αγώνα των εργαζομένων”.

Τέλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, υπογράμμισε πως, Η Ελλάδα είναι κορυφαία παγκόσμια δύναμη στο χώρο της ναυτιλίας και οφείλει να έχει αντίστοιχη ναυπηγική βιομηχανία. Η κυβέρνηση στηρίζει την επίτευξη του στόχου αυτού και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη διαρκή ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ναυπηγείου της Σύρου, που κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση”. Ο ίδιος δεσμεύθηκε απέναντι στον κ. Ξενοκώστα πως, Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους στόχους σας”.

Λίγο πριν την απόδοση αναμνηστικών δώρων, ο Πάνος Ξενοκώστας ορμώμενος από τα παραπάνω λόγια, τόνισε προς τους Υπουργούς, πως “Πιστεύουμε ότι και στην Ελευσίνα θα μας βοηθήσετε να προχωρήσουμε”, καθιστώντας ξεκάθαρη επιπλέον τη βούλησή του για δυναμική πορεία του Νεωρίου, για το οποίο θα αγοραστεί και μία νέα δεξαμενή ΑΝΑΜΑΧ plus.

Σημειώνεται πως ακολούθησε επίδειξη άσκησης απορρύπανσης της θάλασσας με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος και υπό τις οδηγίες του Λιμενάρχη, Γιάννη Βαμβακούση, στην οποία συμμετείχαν ενεργά και οι καβοδέτες του λιμένα Σύρου με δικό τους σκάφος.