Συνέντευξη Τύπου από τους Π. Ξενοκώστα, Γ. Χατζημάρκο και Γ. Λεονταρίτη

Σύρος: Άμεσα η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Τον προσεχή Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που αναπτύσσει η ONEX, η CISCO και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. 

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν πως ήδη η πρωτοβουλία εξελίσσεται και προοδεύει, με στόχο να καταστεί η Σύρος και το Ν. Αιγαίο ένα τεχνολογικό κέντρο που θα βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας, αλλά και θα βοηθήσει νέους που έχουν πρωτότυπες ιδέες, ώστε να τις υλοποιήσουν επιχειρηματικά. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, το Κέντρο θα αναπτύξει συνεργασία και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ θα προσφέρει θέσεις εργασίας, οι οποίες θα καλυφθούν από Συριανούς. Το Κέντρο θα λειτουργήσει σε χώρο πρώην εργοστασίου όπισθεν του ακινήτου που στέγαζε το σούπερ μάρκετ Νεωρίου. 

Κατόπιν των ανωτέρω, υπογραμμίστηκε πως η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και ειδικότερα με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου καθώς και με το Πολυτεχνείο Κρήτης θα προχωρήσουν - κατά πάσα πιθανότητα - εντός της επόμενης εβδομάδας στη σύναψη της σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης για την κατάσταση του βυθού του λιμένα Ερμούπολης, αλλά και για την ατμόσφαιρα στην περιοχή, με φόντο τις συζητήσεις που γίνονται για θαλάσσια και ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η Περιφέρεια είχε απευθύνει πρόσκληση σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο (Σύλλογο, Σωματεία, φορείς) για τη συμμετοχή τους στο κομμάτι της χρηματοδότησης για την εν λόγω μελέτη, μόνον η πλευρά της ONEX ανταποκρίθηκε. 

Όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της "Κοινής Γνώμης".