Ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος στην "Κοινή Γνώμη"

Το "πράσινο τέλος" προβληματίζει τους ξενοδόχους

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία, έφεραν ένα ντόμινο αποφάσεων και μέτρων από την κυβέρνηση και μέσα σε αυτά ήταν και το "πράσινο τέλος" που θα αποτελέσει μια επιπρόσθετη επιβάρυνση του υφιστάμενου φόρου χρέωσης διαμονής στις ξενοδοχειακές μονάδες. 

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, μέσω του προέδρου της, Αντώνη Ηλιόπουλου, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της, ο οποίος έχει να κάνει κυρίως με τη διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την απορία για το που καταλήγουν τα χρήματα από το "πράσινο τέλος".

Α. Ηλιόπουλος: "Ο πελάτης καλείται να πληρώσει και είναι λογικό να δυσανασχετεί"

Ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την απόφαση της κυβέρνησης που τους προβλημάτισε ως κλάδο και τους λόγους της ανησυχίας τους, τονίζοντας πως, "σε ότι αφορά το "πράσινο τέλος", να σας πω ότι αυτός είναι ένας φόρος μνημονιακός, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί. Είχε δημιουργηθεί την εποχή της κρίσης και των μνημονίων ένας φόρος διαμονής για να καλύψουν τα σπασμένα της εποχής και αντί να καταργηθεί, που περιμέναμε να καταργηθεί και το είχαμε ζητήσει, αυτός αυξήθηκε και όχι μόνο αυξήθηκε αλλά άλλαξε και όνομα και λέγεται "πράσινο τέλος".  Αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, καθώς αυτά τα 10 ευρώ του τέλους, επιβαρύνουν τον πελάτη, ο οποίος πλέον καλείται να το πληρώσει και είναι λογικό να δυσανασχετεί, καθώς αναρωτιέται γιατί εγώ να πληρώσω τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και της κακοκαιρίας στην Ελλάδα. Δεν είναι και τόσο κομψό να χρεώνουμε τον πελάτη." Σε αυτό το σημείο ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε για τις χρεώσεις σε 5άστερα ξενοδοχεία, λέγοντας πως “η χρέωση στα δωμάτια θα έπρεπε να είναι αναλογική και όχι οριζόντια όπως είναι τώρα, γιατί για παράδειγμα σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη που η βραδιά κοστίζει 1.000 ευρώ ο φόρος είναι 10 ευρώ και αντίστοιχα σε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στην επαρχία που η διαμονή κοστίζει 100 ευρώ τη βραδιά,  ο φόρος είναι ακριβώς ο ίδιος. Αυτό δεν είναι δίκαιο και προβληματίζει και τους πελάτες και τους ξενοδόχους.”

“Όλοι θα έπρεπε να επιβαρύνονται από αυτό το τέλος και όχι μόνο τουρισμός”

Στη συνέχεια, ο κύριος Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε στο που πήγαιναν αυτά τα χρήματα από το "πράσινο τέλος" και που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να πηγαίνουν. Μεταξύ άλλων είπε, ότι, “δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται μόνο ο τουριστικός κλάδος. Καθώς πάμε στον κλάδο του τουρισμού και βάζουμε ένα τέλος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και αναρωτιέμαι γιατί δεν επιβαρύνονται και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας και επιβαρύνεται μόνο ο  τουρισμός, που παίρνει πάνω του το πιο μεγάλο βάρος; Όλοι θα έπρεπε να επιβαρύνονται από αυτό το τέλος και όχι μόνο τουρισμός. Αυτά τα χρήματα που μαζεύονται, θα έπρεπε να πηγαίνουν περισσότερο στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον Δήμο και στην Περιφέρεια, διότι η Περιφέρεια μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, είτε μιλάμε για πυρκαγιές είτε για πλημμύρες και λοιπά.  Εμείς αυτή τη στιγμή πάμε να πληρώσουμε από τη Σαντορίνη ή από το Νότιο Αιγαίο, για να πάνε τα χρήματα για παράδειγμα στη Θράκη ή στη Θεσσαλία. Εμείς φυσικά και θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά θα έπρεπε να υπάρχει ένας καταμερισμός του βάρους και θα έπρεπε και εδώ στη Σαντορίνη να δούμε και τα δικά μας προβλήματα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων και των θεμάτων με τις υποδομές.”

Η ανακοίνωση των ξενοδόχων της Σαντορίνης

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης αναφέρει: "Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης συμπαρίσταται ηθικά και ουσιαστικά στην καταστροφή των πλημμυρών της Θεσσαλίας, στους χιλιάδες πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους. Είναι πάντα παρούσα και αλληλέγγυα σε τέτοια φαινόμενα σε όλη την Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τα σύγχρονα προβλήματα της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη η χώρα να θωρακιστεί απέναντι στις φυσικές καταστροφές, υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Πολιτείας, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης, αποκατάστασης και ενός νέου σχεδιασμού απέναντι στα φυσικά αυτά φαινόμενα.

Ο Ξενοδοχειακός κλάδος είναι πάντα πρωτοπόρος στην κοινωνική συνεισφορά, και σε έμπρακτες πράξεις αλληλεγγύης και υποστήριξης των συμπολιτών μας, όταν καθίστανται προσωρινά αδύναμοι. Παράλληλα όμως εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας, απέναντι στην εξειδίκευση των εξαγγελθέντων μέτρων καθώς και του πρασίνου τέλους από τον Πρωθυπουργό της χώρας, όπως παρουσιάστηκε και εξειδικεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών."

Τα σημεία που επηρεάζει το "πράσινο τέλος"

Στην ανακοίνωσή τους, οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης, αναφέρουν δύο συγκεκριμένα σημεία, που είναι:

1. Θεσπίζεται επιπρόσθετο πράσινο τέλος αυξημένο κατά 1 έως 6 ευρώ επιπλέον του υφιστάμενου φόρου διαμονής,  με κριτήριο την κατηγορία του ξενοδοχείου και όχι την τελική τιμή χρέωσης του δωματίου. Έτσι δημιουργείται το παράλογο γεγονός να επιβαρύνεται ένα δωμάτιο 5αστερου ξενοδοχείου στην περιοχή της Κομοτηνής τελικού κόστους διαμονής 100 ευρώ κατά 10% ενώ αντίστοιχα ένα 5άστερο δωμάτιο 1.000 ευρώ στην Μύκονο, η στη Σαντορίνη κατά 1%.

Επομένως θίγεται η κοινή λογική της αναλογικότητας του τελικού ποσού που θα έπρεπε να υπολογίζεται για το νέο τέλος, και όχι της κατηγορίας του ξενοδοχείου. Με τον τρόπο αυτό πλήττεται υπέρογκα η ανταγωνιστικότητα πολλών ξενοδοχείων χαμηλότερου κόστους, που αφορά κυρίως περιοχές χαμηλής τουριστικής κινητικότητας και ελκυστικότητας, αλλά σημαντικών και εμβληματικών περιοχών της χώρας. Δημιουργούνται έτσι πολλές ταχύτητες ξενοδοχείων, με άδικη ενσωμάτωση ενός πρόσθετου κόστους, και αλλοιώνεται η σημερινή ισορροπία της αγοράς. Επιπροσθέτως το τέλος αυτό θα έπρεπε να είναι στην διαχείριση της Περιφέρειας και του Δήμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι στον κοινό κορβανά.

2. Θεσπίζονται νέοι κανόνες στην βραχύχρονη μίσθωση και συγκεκριμένα υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο φορολογικό και τεχνικό, οι ιδιοκτήτες 3 και άνω ακινήτων ενώ θεσπίζεται τέλος 1,50 ευρώ και πάλι ανεξάρτητα του μεγέθους και του τόπου των ακινήτων. 

Και στην περίπτωση αυτή εκλείπει το κριτήριο του τελικού εισοδήματος, δηλαδή βίλα 5 υπνοδωματίων των 1.500 ευρώ καταβάλλει 1,50 ευρώ, ενώ 1 δωμάτιο 5αστερου ξενοδοχείου 10 ευρώ. Παράλληλα η μη απαίτηση ενδελεχών φορολογικών και τεχνικών - ποιοτικών απαιτήσεων (αδειοδοτήσεων ΕΟΤ) για μέχρι 2 ακίνητα δημιουργεί αδικαιολόγητα δύο ταχύτητες στην αγορά. Για παράδειγμα 2 πολυτελή ακίνητα στη Μυκονο ή στην Σαντορίνη και ανεξάρτητα του τελικού τιμήματος έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση και λειτουργούν χωρίς καταβολή ΦΠΑ, ούτε απαίτηση σήματος λειτουργίας, από ένα σετ 3 συμβατικών ακινήτων (διαμερισμάτων)  στην περιοχή της Κυψέλης. Ο μη περιορισμός λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 60 μέρες τον χρόνο και σε ποσόστωση επί τοις % των διαθεσίμων ακινήτων, δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά για την εξεύρεση κατοικιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους δημόσιους λειτουργούς (αστυνομία, πυροσβεστική, νοσοκομεία, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ) κάτι που δυστυχώς  χαρακτηρίζει την Σαντορίνη.

Τι ζητούν οι ξενοδόχοι

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: "Θεωρούμε πως η επείγουσα επίσπευση της κυβέρνησης, έναντι της μεγάλης φυσικής καταστροφής στη Θεσσαλία, οδήγησε σε μέτρα που χρειάζονται μία περαιτέρω διαβούλευση με την ξενοδοχειακή αγορά και τους κοινωνικούς εταίρους της τουριστικής αγοράς προς αποκατάσταση της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της δικαιότητας των νέων μέτρων. Ο ξενοδοχειακός κλάδος πάντα πρωτοπόρος στην κοινωνική ενσυναίσθηση, στην αλληλεγγύη και στην υποστήριξη των πολιτειακών πρωτοβουλιών είναι παρών να συμβάλλει. Ευελπιστούμε πως οι επί χρόνια συντεταγμένες και επεξεργασμένες προτάσεις μας να ληφθούν υπόψιν στην τελική λήψη των αποφάσεων."