Ο δρόμος προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη περνά από τον χωροταξικό σχεδιασμό & τις στρατηγικές επενδύσεις

  • Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, 2023 - 09:25

Εν αναμονή της παρουσίασης της στρατηγικής της Υπουργού Τουρισμού στη διεθνή έκθεση τουρισμού στις 6 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, η Όλγα Κεφαλογιάννη έχει δηλώσει ότι η βιωσιμότητα δεν έχει μόνο περιβαλλοντική χροιά, αλλά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βελτίωση των υποδομών και διαχείριση των προορισμών. Η Υπουργός ξεκαθάρισε αυτό που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν οι πρωτοπόροι του βιώσιμου τουρισμού, ότι τα νούμερα των αφίξεων δεν απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες για διαμόρφωση βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης και δήλωσε ότι εντός τριμήνου θα φέρει το πολυαναμενόμενο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.

H ολοένα αυξανόμενη πίεση των υποδομών λόγω του υπερτουρισμού δυσχεραίνει τη διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε υψηλό επίπεδο, θέτει συχνά σε κίνδυνο τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς, και δοκιμάζει τα όρια των υποδομών πολλών δημοφιλών προορισμών ιδίως στις Κυκλάδες, με την Μύκονο και τη Σαντορίνη να θεωρούνται κορεσμένοι προορισμοί. Οι ειδικοί του τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και εισηγούνται επιτακτικά την υιοθέτηση πολιτικών που θα προωθούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, το κυκλαδίτικο τοπίο και τον νησιωτικό τρόπο ζωής.

Γεγονός είναι ότι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, οι Κυκλάδες χρειάζονται νέα στρατηγική προσέγγιση για την τουριστική ανάπτυξή τους. Με την Υπουργό να δεσμεύεται για προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και για ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό μέχρι τις αρχές του 2024 ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας. Εκκρεμεί, βέβαια,  το Χωροταξικό του Νοτίου Αιγαίου που φέρεται να καθυστερεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρά τις πιέσεις της Περιφέρειας.

Εν τω μεταξύ, παράγοντες του τουρισμού θεωρούν ότι το πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων αποτελεί κλειδί για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη των νησιών, καθώς είναι ιδιαίτερα αυστηρό και υποχρεώνει τους επενδυτές να καταρτίσουν Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης και Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να τα υποβάλλουν σε δημόσια διαβούλευση, ενώ υπόκεινται σε παράλληλους και διαδοχικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε τοπικό, Περιφερειακό και εθνικό επίπεδο μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο εξασφαλίζει ότι τα έργα που εντάσσονται στις στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις πληρούν τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Επιπλέον, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος είναι απαραίτητη και δεσμευτική για τους επενδυτές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, που αναζητούν την ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Η Ίος με τον όμιλο CALILO δείχνει το δρόμο προς ένα σύγχρονο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξη

Στην Ίο είναι ήδη εμφανής η θετική αυτή επίδραση. Έχει σχεδόν απομακρυνθεί  από το ξέφρενο παρελθόν της και πλέον αποτελεί παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με την προσέλκυση υψηλής προστιθέμενης αξίας επισκεπτών με τις προσπάθειες του oμίλου Calilo. Ο Όμιλος έχει αναπτύξει και σχεδιάζει τουριστικές επενδύσεις στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων Εθνικής Σημασίας, λαμβάνοντας υπ’  όψη τη φέρουσα ικανότητα της Ίου, συνδυάζοντας την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την ανάδειξη του νιώτικου τοπίου και την εισαγωγή του νησιού στο παγκόσμιο χάρτη βιώσιμων τουριστικών προορισμών.

Οι επενδύσεις του Ομίλου Calilo προβλέπουν συντελεστή δόμησης έως 75% χαμηλότερο του ισχύοντος. Με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο δόμησης στο 0,2, ο σχεδιασμός προβλέπει από 0,06 έως 0,04 αγγίζοντας το 50% του Συντελεστή Δόμησης που ισχύει στην εκτός σχεδίου περιοχή στην  Ίο (ΣΔ 0,1). Ο Όμιλος Calilo, επιβεβαιώνει την υπεύθυνη επιχειρηματική δράση του και μέσα από τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων εκφράζοντας τη δέσμευσή του να συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξη συγκεκριμένων των ζωνών που βρίσκονται εντός των εκτάσεών του και καλύπτουν περισσότερο από 80% των συνολικών εκτάσεών του. Οι προσπάθειες του Ομίλου έχουν ήδη αναγνωριστεί από διεθνή Μέσα, όπως το National Geographic και τους New York Times, με τη ναυαρχίδα του το CALILO Resort να συγκεντρώνει διεθνείς βραβεύσεις, όπως το Europe's Leading Design Hotel 2023 και το Europe's Leading Lifestyle Hotel 2023.