Έκθεση φωτογραφίας μαθητών 1ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Ενεργοποίηση της δημιουργικής έκφρασης

- Κρυφές και φανερές πτυχές της γοητευτικής Συριανής καθημερινότητας- Μια ελληνική πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε και υιοθετήθηκε από 17 χώρες της Ευρώπης

Την ευκαιρία να οικοδομήσουν μία δημιουργική σχέση με την φωτογραφική τέχνη που θα τους καταστήσει ικανούς να σκέπτονται πάνω στις φωτογραφίες, αναπτύσσοντας ανοιχτό διάλογο με αυτές, είχαν φέτος οι μαθητές του Γ1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Ε1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα etwinning “Photo Attack”, τα παιδιά με καθοδηγητές τους δασκάλους τους Αντώνη Πιτταρά και Χριστίνα Κωνσταντινίδου ξεδίπλωσαν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, απαθανατίζοντας τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες πτυχές της Συριανής καθημερινότητας.

Ανάδειξη της καλλιτεχνικής τους φύσης

Το πρόγραμμα, ελληνικής εμπνεύσεως το οποίο προτάθηκε τον προσεχή Σεπτέμβριο από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τηλε-εκπαίδευσης, έτυχε θερμής ανταπόκρισης και υιοθετήθηκε από 17 συνολικά χώρες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές κλήθηκαν να καταπιαστούν με διαφορετική ενότητα κάθε μήνα, αποτυπώνοντας τις καλύτερες στιγμές από το σχολείο, τη γειτονιά, τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς της πόλης, τα μουσεία, τα θρησκευτικά μνημεία και τους χώρους ιστορικής σημασίας της Σύρου, όπως το Δημαρχείο και το Θέατρο “Απόλλων”.

Συμβουλές και βασικές οδηγίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα έδωσε στα παιδιά επαγγελματίας φωτογράφος του νησιού, ο οποίος παρουσίασε στις συμμετέχουσες τάξεις τα μυστικά της τέχνης και της φωτογραφικής μηχανής.

Θερμή ανταπόκριση του συριανού κοινού

Το πλούσιο υλικό που συγκεντρώθηκε αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα για την ολοκλήρωση της αξιόλογης αυτής δράσης, με τη δημιουργία έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Ερμούπολης. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες είχαν την τύχη να ξεναγηθούν στο χώρο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι τους εντρύφησαν στο μοναδικό τρόπο σκέψης τους, αλλά και σε αγαπημένες γωνιές του τόπου τους. Η έκθεση περιελάμβανε τις δύο καλύτερες φωτογραφίες κάθε μαθητή, μία εκ των οποίων έγινε παζλ μικρών κομματιών, για να συναρμολογηθεί από τους επισκέπτες που επιθυμούσαν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμα δράσεις.. Ένα εργαστήριο με βιωματικά παιχνίδια που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα της και ένα εργαστήριο animation. Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Κωνσταντινίδου, το κάθε παιδί που συμμετείχε στο πρόγραμμα, θα κρατήσει ως αναμνηστικά το προσωπικό του χαρτόνι και το παζλ του έργου του για να θυμάται τη σημαντική αυτή στιγμή.

Διάλογος με το χθες και το σήμερα

Η εμπειρία του προγράμματος δύναται να βοηθήσει τα παιδιά να εξοικειωθούν με τους χώρους εκθέσεων και πολιτισμού, να καταλάβουν ότι σε τέτοιους χώρους δεν είμαστε παθητικοί επισκέπτες, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε δημιουργικά σε ένα διάλογο με το παρελθόν που θα οδηγήσει στην σταθερή τοποθέτησή μας στο σήμερα.

Κατά την επίσκεψή τους στην έκθεση, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων του νησιού φωτογραφήθηκαν από δύο “λιλιπούτειους” φωτογράφους, κρατώντας ένα αντικείμενο σε πόζες που θα τους σταλούν ηλεκτρονικά για να εμπλουτίσουν το προσωπικό τους αρχείο.

Στενή συνεργασία των δύο σχολικών μονάδων

Σημειώνεται, ότι ηθική και υλική υποστήριξη για την πραγματοποίηση της δράσης προσέφεραν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ενώ οι υπεύθυνοι απηύθυναν ιδιαίτερες ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς Νεκτάριο Φαρασόπουλο, Δημήτρη Τσαρτσαλή και Μαρούσα Σπυριδάκη για την αμέριστη συμπαράστασή τους. Οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων, Νίκος Σκευοφύλακας και Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, αποδίδοντας θερμά συγχαρητήρια σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Πρόσθεσαν ακόμα, ότι οι σύλλογοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους, διοργανώνοντας μελλοντικά ακόμα περισσότερες δράσεις, όπως τον καθαρισμό παραλιών στο άμεσο προσεχές διάστημα, αλλά και δεντροφυτεύσεις.