Συνάντηση Γ. Μαραγκού με εκπροσώπους της εκπαίδευσης

“Προτεραιότητα στην εκπαίδευση”

Επί τάπητος τέθηκαν χθες στο γραφείο Δημάρχου ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Σύρου Ερμούπολης παρουσία του κ. Γιώργου Μαραγκού, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Διονύση Μεσσάρη, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Χρήστου Μιχαλόπουλου, του αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Χρήστου Καφτηράνη, της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κας Θωμαής Μενδρινού και της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κας Ειρήνης Μαραγκού.

Με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να εκφράζει καθημερινά τη δυσαρέσκεια του σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν τις εκπαιδευτικές μονάδες ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης δέχτηκε στο γραφείο του εκπροσώπους της εκπαίδευσης προκειμένου να συζητηθούν μείζονος σημασίας προβλήματα με στόχο την εύρεση άμεσων λύσεων προς όφελος των μαθητών που “αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός.

“Υψίστης σημασίας τα θέματα παιδείας”

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης των σχολείων στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς καθώς και η ύπαρξη ακάλυπτων οφειλών των σχολείων λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης. Όπως τόνισε ο κ. Μαραγκός στη “Κοινή Γνώμη” τα θέματα παιδείας αποτελούν υψίστης σημασίας για την νέα δημοτική αρχή η οποία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να δώσει λύσεις σε ζητήματα που έχουν αμεληθεί από την απελθούσα δημοτική αρχή προκειμένου να υπάρχει ποιότητα στον “ιερό χώρο” της εκπαίδευσης. Ερωτηθείς δε σχετικά με το κατά πόσο θα ασκήσει πιέσεις στην κεντρική εξουσία η οποία αδιαφορεί για τις ανάγκες στο τομέα της εκπαίδευσης κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό μέσω της ισχνής χρηματοδότησης ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε ότι θα ασκηθεί πίεση προς κάθε κατεύθυνση παρ όλα αυτά για τον ίδιο βασικό ζήτημα αποτελεί η επίτευξη οικονομικής αυτοτέλειας. Όσον αφορά την ανάγκη διευθέτησης των χρεών των εκπαιδευτικών μονάδων που αδυνατούν πολλές φορές να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως η πληρωμή λογαριασμών και η αγορά αναλώσιμων υλικών ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λυθεί το ζήτημα.

Άλλο ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα είναι η ανάγκη αναθεώρησης μεταφοράς των μαθητών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει επιβάλει το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να μεταφέρονται από τα ΚΤΕΛ με τη πλευρά του δήμου να εξετάζει και να διερευνά την δυνατότητα εξυπηρέτησης τους από την αστική συγκοινωνία, κάτι το οποίο όμως εγκυμονεί κινδύνους καθώς μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό που μπορεί εν τέλει να εξυπηρετήσει ο δήμος.

Εκτός των άλλων συζητήθηκαν επιμέρους θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό οργάνωσης για αμεσότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία των φορέων, την ανάγκη καταγραφής των θεμάτων που αφορούν στην ασφάλεια των σχολείων και στην υλοποίηση μικρών ή μεγαλύτερων παρεμβάσεων, γενικότερα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική αδυναμία πλέον των γονέων να καλύψουν κάποιες εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και την διερεύνηση, τον σχεδιασμός και την προετοιμασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ένταξης έργων που αφορούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, για την επέκταση υπαρχόντων σχολικών υποδομών και την κατασκευή νέων.

Τέλος ο κ. Μαραγκός πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης να πραγματοποιείται ανά τακτά διαστήματα συνάντηση των προέδρων της σχολικής επιτροπής παιδείας και των διευθυντών εκπαίδευσης προκειμένου να τίθενται επί τάπητος τα εκάστοτε προβλήματα και να εξασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Χρήστος Καφτηράνης: “Προτεραιότητα στη παιδεία”

Για την ανάγκη που υπάρχει να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα παιδείας μίλησε στη “Κοινή Γνώμη” ο αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Καφτηράνης κάτι το οποίο έχει επισημάνει και στο παρελθόν. Η συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα ευμενές κλίμα είχε καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση εκφράστηκαν στον δήμαρχο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες του νησιού με τον ίδιο να δεσμεύεται για στενή συνεργασία με στόχο την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Καφτηράνης.

Διονύσης Μεσσάρης: “Να μην στοχεύουμε σε παιδιά αποθήκες αλλά παιδιά πολίτες”

“Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες που αφορούν τη σύνδεση των σχολείων με την τοπική κοινωνία, την κατασκευή νέων διδακτηρίων και τον επανασχεδιασμό της εκπαίδευσης καθώς και την κάλυψης των βασικών αναγκών” επισήμανε με την σειρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Διονύσης Μεσσάρης. Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας κτιρίου που θα λειτουργεί ως Γυμνάσιο εκτός Ερμούπολης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές που διαμένουν εκτός πόλης αλλά και η νέα πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που αναφέρεται στο κοινωνικό σχολείο στο οποίο θα δίνεται έμφαση στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητας αλλά και σε περιβαλλοντικές δραστηριότητας με την αυτοδιοίκηση να καλείται να διαδραματίσει βασικό ρόλο. Η ανάγκη δημιουργίας μιας ποιοτικότερης εκπαίδευσης αποτελεί επιτακτική ανάγκη κάτι το οποίο ο νέος δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης αντιλαμβάνεται πλήρως υποστηρίζει ο κ. Μεσσάρης ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος κάτι που απορρέει από το γεγονός ότι “με τον δήμαρχο μιλάνε την ίδια γλώσσα”.

Χρήστος Μιχαλόπουλος: “Γνήσιο το ενδιαφέρον του Γ. Μαραγκού για την εκπαίδευση

Εξίσου ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Μιχαλόπουλος. Η συνάντηση των δύο πλευρών θα επαναληφθεί όπως φαίνεται σύντομα καθώς θα υπάρξει στενή συνεργασία του δήμου με τους εκπαιδευτικούς συμπέρασμα το οποίο απορρέει “από το γνήσιο ενδιαφέρον του δημάρχου για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα” τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος.