Υποδομή Χωρικών Δεδομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

  • Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10

Η πράξη “Υποδομή Χωρικών Δεδομένων Πανεπιστημίου Αιγαίου”, η οποία θα προσφέρει σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα τη δυνατότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης χωρικών δεδομένων ή γεω-αναφερμένων πληροφοριών (γεωγραφικά δεδομένα), με σκοπό τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την υποστήριξη της έρευνας θα παρουσιαστεί σήμερα στις 17:00 στην Αίθουσα ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ στο πρώην 1ο Γυμνάσιο Σύρου.

Πάροχοι των γεωγραφικών δεδομένων είναι τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου (περί τα 70), που στο πλαίσιο των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους συλλέγουν ή δημιουργούν τέτοια δεδομένα. Πιο αναλυτικά, η υποδομή θα παρέχει τις υπηρεσίες: οργάνωσης και τεκμηρίωσης των δεδομένων, δημιουργίας χαρτογραφικών επικαλύψεων (layers), οπτικοποίησης και χαρτογραφικού χειρισμού, επεξεργασίας και ανάλυσης, δημιουργίας θεματικών χαρτών (2D, 3D) και video (4D), μεταφόρτωσης (download) προς τον τελικό χρήστη σε διάφορους μορφότυπους και μεταφόρτωσης (upload) από τον ερευνητή πεδίου μέσω SMS.

Πρόγραμμα εισηγήσεων

Στις Υποδομές Χωρικών Δεδομένων θα αναφερθεί ο κ. Μιχάλης Βαΐτσης από το Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ για τη χρησιμότητα των συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και την περίπτωση παρουσίασης υδροακουστικών δεδομένων θα μιλήσουν η κ. Δήμητρα Κίτσιου και ο κ. Στρατής Γεωργακαράκος από το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πανεπιστημίου Αιγαίου αντίστοιχα. Ο κύκλος των εισηγήσεων θα ολοκληρωθεί με τον υπάλληλο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου Παναγιώτη Βούρο, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα “Ανάγκες πρόσβασης Δημόσιων Υπηρεσιών σε γεωχωρικά δεδομένα”.