Παράταση ζητά η ΚΕΔΕ για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

Αμφιλεγόμενη η λειτουργία των παιδικών σταθμών των δήμων

Σε λεπτές νομοθετικές γραμμές ισορροπεί η ίδρυση και η λειτουργία πληθώρα παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των δήμων της χώρα. Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ εκπέμπει σήμα άμεσης δράσης για την επανεξέταση της προθεσμίας έκδοσης αδειών για την ίδρυση και την λειτουργία των νηπιαγωγείων της χώρας.

Ένα κύμα αναστάτωσης επικρατεί για ακόμη μια φορά στον εκπαιδευτικό τομέα, καθώς οι αρμόδιοι φορείς, τα παιδιά, οι γονείς και οι διδάσκοντες αμφιταλαντεύονται μεταξύ των ημερομηνιών ανανέωσης των αδειών λειτουργίας τους και της πιθανότητας λήξης του στις 31 Δεκεμβρίου. Καθώς η ημερομηνία συνεχώς πλησιάζει και η κυβερνητική απόφαση θα τεθεί προς ολοκλήρωση, οι δήμοι αντιμετωπίζουν τον σοβαρό κίνδυνο να βρεθούν εκτεθειμένοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι δεν έχουν ανανεώσει τις άδειες τους. Με το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός λειτουργίας ένα μεγάλο ποσοστό νηπιαγωγείων των δήμων, καθώς δεν έχουν οριστεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις των υποδομών τους ώστε να εκδώσουν άδεια λειτουργίας ή ίδρυσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προωθεί νέα πρόταση παράτασης της ημερομηνίας ης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των πρώην κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

«Η λύση πρέπει να είναι άμεση»

Με φόντο την καθιέρωση της νόμιμης λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού κλάδου, η ΚΕΔΕ επιδιώκει να παραχωρήσει ημερομηνίες παράτασης στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να τεθούν εκτός λειτουργίας βάση των καταλυτικών ημερομηνιών έκδοσης αδείας για την νομιμότητα τους. Για τον σκοπό αυτό, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανακοίνωσε την επιδίωξη την παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των πρώην κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των δήμων της χώρας μέχρι 30 Ιουνίου 2016. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλεί τα αρμόδια Υπουργεία, προς αποφυγήν της ένταξης λουκέτου σε πολλά νηπιαγωγεία της χώρας. Ένα ζήτημα το οποίο είχε τεθεί ξανά εν έτη 2013, ωστόσο η επίμαχη ρύθμιση προέβλεπε ότι «θέση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας επέχει η συστατική τους πράξη ή ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου, εφόσον πρόκειται για υπηρεσία. Δεκατρείς συγκεκριμένες κατηγορίες παιδικών σταθμών θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2014».

Όπως ο ίδιος τόνισε σε ανακοίνωση του, «Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σήμερα 1.140 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσω της Δράσης Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας καθώς οι υφιστάμενες άδειες λειτουργίας τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου». Εν τούτοις, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών αποδίδει στην πολιτεία καθώς όπως καταγγέλλει «Η ίδια η πολιτεία μέχρι τώρα δεν έχει μεριμνήσει να θεσμοθετήσει τους όρους ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των εν λόγω δομών που, σημειωτέον έχουν μεταφερθεί στους δήμους από το 2001!».Την ίδια στιγμή, διευκρινίζει ότι η ΚΕΔΕ, από την πλευρά της, έχει προωθήσει ξανά την σχετική νομοθετική ρύθμιση από τον Ιούλιο του 2014, με το χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος ζητήματος. Ταυτόχρονα, προς επεξεργασία των αρμόδιων της ΚΕΔΕ βρίσκεται και το σχέδιο ΚΥΑ για την αδειοδότηση, λειτουργία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους ειδικούς όρους καταλληλότητας που απέστειλε στην Ένωση το υπουργείο Εσωτερικών προ ολίγων ημερών, ώστε να κατατεθεί σε σύντομα χρονικό διάστημα.

Στο έλεος της αδιαφορίας

«Η ΚΕΔΕ ζητά και πάλι από το υπουργείο Εσωτερικών την άμεση παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών» διευκρινίζει ο πρόεδρος της ενώ παράλληλα συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης ότι «Ούτε τα φιλοξενούμενα παιδιά στις δομές, ούτε οι εργαζόμενοι σε αυτές, ούτε και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να βιώνουν φαινόμενα που δεν αντιστοιχούν στον σκοπό που επιτελούν οι δομές παιδικής φροντίδας. Η λύση πρέπει να είναι άμεση αφενός και αφετέρου πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά το ζήτημα της λειτουργίας από τα αρμόδια υπουργεία» εστιάζοντας στην σοβαρότητα του θέματος και την ανάγκη για άμεση διευθέτηση του καθώς ενδέχεται να επηρεαστούν εργαζόμενοι, γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά από την ενδεχόμενη εξέλιξη τερματισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών.
Την ίδια στιγμή η Ένωση, χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτο και ασύμβατο με την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» το φαινόμενο κατά το οποίο το τελευταίο διάστημα τελούνται αστυνομικοί έλεγχοι στις διευθύνσεις των παιδικών σταθμών ώστε να εξετασθούν τα αναλυτικά στοιχεία νομιμότητας λειτουργίας τους καθώς και στοιχεία για τη νόμιμη απασχόληση του προσωπικού, έπειτα από καταγγελίες της Ένωσης Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών. Όπως δηλώνει συγκεκριμένα και ο κ. Πατούλης «Ο έλεγχος νομιμότητας μπορεί να γίνει από τα θεσμοθετημένα όργανα της κρατικής διοίκησης και εν προκειμένω από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

Ετικέτες: