Συνέδριο TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο

Η αιτία γίνεται κίνητρο και το κίνητρο δράση

Το πρώτο συνέδριο TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, στο οποίο άνθρωποι με συναρπαστικές ιδέες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν άλλους θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Απόλλων, στις 25 Απριλίου 2015.

Το θέμα του TEDx University of the Aegean είναι η λέξη Motivaction. Πρόκειται για έναν σύνθετο όρο από τις λέξεις motive και action (κίνητρο, δράση). Σκοπός του συνεδρίου είναι ο ορισμός της λέξης “Motivaction” και η απάντηση σε καίρια ερωτήματα όπως: πώς η αιτία γίνεται κίνητρο και το κίνητρο δράση; Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιδιώκουμε τους στόχους μας. Για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν από τους άλλους στον τρόπο αντιμετώπισης της ζωής τους και πώς την αξιοποιούν; Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι του αύριο θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να διαμορφώσουν ένα μέλλον για το οποίο θα είναι υπερήφανοι;

Σκοπός του συνεδρίου

Το συγκεκριμένο TEDx δημιουργήθηκε με σκοπό να μεταφέρει την εμπειρία του TED στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Παρά τους περιορισμούς που τίθενται από το μέγεθος της τοπικής κοινωνίας και των μέσων και πόρων που αυτή μπορεί να διαθέσει, το TEDxUniversityoftheAegean θα προσπαθήσει να αποδείξει πως ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που τις στηρίζουν και πιστεύουν σε αυτές.

Αφετηρία των διοργανωτών αποτελεί η επιθυμία τους να συμβάλουν και οι ίδιοι στη διάδοση ιδεών που αξίζει να διαδίδονται.

Ιδέες που αξίζει να διαδοθούν

Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, αφιερωμένη στη διάδοση ιδεών, συνήθως με τη μορφή σύντομων αλλά ισχυρών ομιλιών (18 λεπτά ή λιγότερο). Το TED ξεκίνησε το 1984 ως ένα συνέδριο με κεντρικό άξονα την Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και το Design. Σήμερα καλύπτει πλέον όλα τα πεδία – από την επιστήμη και την τέχνη, μέχρι την επιχειρηματικότητα και τα παγκόσμια ζητήματα. Οι ομιλίες βιντεοσκοπούνται και διατίθενται δωρεάν στην ιστοσελίδα του TED ώστε να μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Για το λόγο αυτό μεταφράζονται σε πάνω από 50 γλώσσες

Στο πνεύμα των “Ιδεών που αξίζει να διαδοθούν”, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, βιβλιοθήκες ή ακόμα και ομάδες φίλων να απολαύσουν μια εμπειρία παρόμοια με αυτή του TED μέσα από εκδηλώσεις που οι ίδιοι οργανώνουν, σχεδιάζουν και φιλοξενούν στη δική τους κοινότητα.

Κατά κύριο λόγο, η διοργάνωση αποτελείται από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, βέβαια μεγάλη σημασία για την πραγματοποίηση έχει η συμμετοχή των υπολοίπων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή και συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου ενδιαφερόμενου. Μέσα από αυτή τη διοργάνωση σε συνδυασμό με τη συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων, επιδιώκεται η προβολή της ιδιαιτερότητας του νησιού, αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων.

12 ομιλητές από όλη την Ελλάδα

Το TEDxUniversityoftheAegean θα φιλοξενήσει στη σκηνή του τουλάχιστον 12 ομιλητές από την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι άνθρωποι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα από τις πράξεις τους και όχι τα λόγια τους, άνθρωποι που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για τον υπόλοιπο κόσμο εντός και εκτός Ελλάδας. Οι ομιλητές προέρχονται από διαφορετικά πεδία και είναι απλοί πολίτες, καλλιτέχνες και επιστήμονες, οι οποίοι θα θίξουν θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, τεχνολογίας, ψυχολογίας, design, επιχειρηματικότητας και όχι μόνο.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι: Timothy Kurek, Nikola Cimbaljevic, Lazar Radosavljevic (BARFOO), Παναγιώτης Παχατουρίδης, Kωσταπάνος Mηλιαρέσης, Zeina Dacache, Σοφία Kολοτούρου, Γιώργος Γληνός, Hλίας Kαστανάς, Aλέξανδρος Διδασκάλου, Kάλλια Mυλωνάκη, Bάσω Παυλίδου και Γεωργία Bαμβουνάκη.