Η Σύρος μαθαίνει να συμβιώνει με τα ζώα γύρω της

"Τα ζώα δεν είναι παιχνίδι"

Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας με τίτλο “Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου” υποδέχτηκαν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, η Υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων της Π.Ε. Χρυσάννα Διαμαντή και μέλη φιλοζωικών ομάδων του νησιού.

Οι αντιδήμαρχοι Θωμαή Μενδρινού και Αλέξης Αθανασίου αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία του Κυνοφιλικού Ομίλου Σύρου να “ταξιδέψει” για δεύτερη φορά στο νησί το πρόγραμμα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. “Απώτερος στόχος μας είναι η υλοποίησή του δύο φορές το χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη πως η ευαισθητοποίηση πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες” σημείωσε η κ. Μενδρινού, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες τόσο στην υπεύθυνη του προγράμματος Μελίτα Λαζαράτου, όσο και στα τοπικά φιλοζωικά σωματεία για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Με τα παιδάκια μας στον ώμο για να μας δείχνουν το δρόμο”

“Η σχέση των ανθρώπων με τα ζώα είναι πολύ σημαντικό θέμα για οποιαδήποτε πολιτισμένη πόλη” τόνισε με τη σειρά της η κ. Διαμαντή. “Πέρα από την κακοποίηση ζώων, θα πρέπει να εστιάσουμε σε άλλη μία μεγάλη πληγή, τα αδέσποτα. Πολύ συχνά οι άνθρωποι μεταχειρίζονται τα ζώα σαν κάτι κατώτερο. Τα παίρνουν μωρά, όταν είναι ευχάριστα και χαριτωμένα και μόλις ανακαλύπτουν τις ευθύνες που έχουν απέναντί τους, τα βαριούνται και τα αφήνουν στους δρόμους με αποτέλεσμα να γεμίζει μία πόλη με αδέσποτα ζώα” επεσήμανε Μεταξύ άλλων έκρινε απαραίτητη τη διαμόρφωση φιλοζωικής συμπεριφοράς στα παιδιά, προκειμένου να διδάξουν οι ίδιοι τους γονείς τους και ευρύτερα την κοινωνία. “Όπως είχε πει και ο Σαββόπουλος “με τα παιδάκια μας στον ώμο για να μας δείχνουν το δρόμο”, τόνισε. Αναφερόμενη στο ισχύον νομικό πλαίσιο, υποστήριξε πως δεν είναι ικανό να αλλάξει τη νοοτροπία των ανθρώπων εάν οι ίδιοι δεν σεβαστούν ο ένας τον άλλον.

Την ικανοποίησή τους για τη στήριξη του προγράμματος από τους τοπικούς φορείς εξέφρασαν εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων της Σύρου, υπενθυμίζοντας την πολυετή προσπάθεια των εθελοντών για την περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων του νησιού. “Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σε αυτό το κομμάτι, για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα”.

Ας δώσουμε στα παιδιά το παράδειγμα”

Για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι μαθητές της Σύρου, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, μίλησε η κ. Λαζαράτου. “Έχω την αίσθηση ότι βασιζόμαστε στα παιδιά για ένα καλύτερο αύριο. Ρίχνουμε όλοι την ευθύνη πάνω τους, χωρίς όμως να τα ακούμε και να τους δίνουμε κάποιο παράδειγμα. Αυτό είναι άδικο. Τα παιδιά έχουν πολλές ιστορίες να πουν, οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονται με εγκαταλελειμμένα γατιά σε κάδους. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να συζητήσουμε για τα ζώα γύρω μας και μέσα και μέσα από ερωτήματα και κριτική σκέψη να διαμορφώσουμε τη δική μας άποψη για τη σχέση μας με τα ζώα”, επεσήμανε.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στην αγαστή συνεργασία του με όλα τα φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο νησί. Όπως εξήγησε, η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, κυνοκομείου και χώρου περίθαλψης ζώων παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της δημοτικής αρχής. Σημείωσε μάλιστα πως ήρθε η ώρα να καταλάβει ο κόσμος ότι “τα ζώα δεν είναι παιχνίδι. Καταλαβαίνω ότι η κρίση έχει επηρεάσει και αυτό το κομμάτι, διότι κάποιοι που είχαν ζώα και ήταν αρκετά φιλόζωοι δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να τα συντηρήσουν, αλλά δεν είναι και λύση να τα πετάμε στο δρόμο”. 

Ετικέτες: