Ημερίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου με θέμα «Η Ειδική Αγωγή στο νησί μας»

Το μεγαλείο της Ειδικής Αγωγής στη Σύρο

Η δύναμη, το πάθος, η υπευθυνότητα, οι υψηλοί παιδαγωγικοί στόχοι αλλά και η άοκνη προσπάθεια των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στο νησί της Σύρου αποτέλεσαν τον «ακρογωνιαίο λίθο» της ενημερωτικής ημερίδας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Η ημερίδα με θέμα «Η Ειδική Αγωγή στο νησί μας» διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης από τη Σχολική Σύμβουλο της 17ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρία Δερέκα σε συνεργασία με όλες τις δομές ειδικής αγωγής που λειτουργούν στη Σύρο.

Οχτώ χρόνια μετά τη διεξαγωγή ανάλογης εκδήλωσης στο νησί, ο λόγος δόθηκε και πάλι στην εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία στο μεγάλο ζήτημα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της ισότιμης αντιμετώπισης των ατόμων με αναπηρία.

Μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες αναδείχθηκε το έργο, η προσφορά και ο ρόλος των δομών ειδικής αγωγής της Σύρου και υπογραμμίστηκε η συντονισμένη προσπάθεια των εκπαιδευτικών για την εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών και ευκαιριών σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, νοητικά προβλήματα και αναπηρίες.

«Δράσεις, όπως αυτή στοχεύουν στη μείωση της άγνοιας και του φόβου που υπάρχει στην καρδιά μας και φωτίζουν την αγάπη και το μεράκι όλων εκείνων των ανθρώπων που παρέχουν μια ζεστή αγκαλιά στα παιδιά μας» σημείωσε η κ. Δερέκα, προσθέτοντας πως «η φιλευσπλαχνία, η καλοσύνη και η φροντίδα ξεκινάει πρώτα από τις ίδιες τις οικογένειές μας».

«Σε μια κοινωνία που κοιτάζει μπροστά, χωρούν όλοι»

Στο σύντομο χαιρετισμό τους οι Προϊστάμενες Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου Ειρήνη Τσαβαλά και Τσαμπίκα Καράκιζα αντίστοιχα, επεσήμαναν ότι, το όραμα τόσο της ένταξης, όσο και της συνεκπαίδευσης παραμένει σήμερα ζωντανό, καθώς σε μια προοδευτική κοινωνία που κοιτάζει μπροστά, χωρούν όλοι οι άνθρωποι, όλες οι προσωπικότητες και όλες οι ιδέες.

«Ο δρόμος είναι πάρα πολύ μεγάλος και δύσκολος αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς και πίστη ότι μπορούμε να το πετύχουμε», κατέληξε η Αναπληρώτρια του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Καράκιζα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φραγκίσκος Βακόνδιος, διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τα στελέχη της εκπαίδευσης προκειμένου κανένα παιδί να μην είναι αποκομμένο από το σχολείο και μετέπειτα από την κοινωνία.

Στη δομή και τις δράσεις του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, που λειτουργεί στη Σύρο από το 2012, αναφέρθηκε η Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Αγγελική Σκαρλατάκη, καθιστώντας γνωστό ότι τη φετινή χρονιά φοιτούν στο σχολείο δύο μαθητές. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τις ανάγκες της δομής σε βοηθητικό προσωπικό αλλά και τη δυσκολία μετακίνησης παιδιών από το σπίτι στο σχολείο, που τα κρατά μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ένταξη και συνεκπαίδευση

Σε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ειδικής Αγωγής στη Σύρο, προέβη ο Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Ερμούπολης Αναστάσιος Αρμακόλας, υπογραμμίζοντας ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί μεγάλα και σημαντικά βήματα. Τη λειτουργία ειδικών τάξεων σε μικρό αριθμό δημοτικών σχολείων του νησιού, διαδέχτηκε μετά από πολυετείς προσπάθειες των υπευθύνων για την κατάρριψη παγιωμένων αντιλήψεων και απόψεων, την ένταξη και τη συνεκπαίδευση, η ολοκληρωμένη δομή Ειδικής Αγωγής, που από το 1997 βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.  Καθιστώντας γνωστό ότι η σφραγίδα της συνεκπαίδευσης με βάση το νόμο μπήκε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 2010, ο κ. Αρμακόλας έκρινε ότι «η ειδική αγωγή χρειάζεται να κάνει μόνη της βήματα πριν από τη θεσμοθέτηση οποιουδήποτε νομικού πλαισίου». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη στήριξη της δομής τόσο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση χάρη στην οποία συντηρήθηκαν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου με πιο πρόσφατο έργο την τοποθέτηση αναβατορίου από την Περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών από τον ισόγειο χώρο στον επάνω όροφο. Πρόσθεσε ακόμα πως τα τελευταία χρόνο το σχολείο διαθέτει τέσσερις μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διακρίνονται για τη δύναμη, το πάθος αι την ξεχωριστή φροντίδα που παρέχουν στους μαθητές, προκειμένου να αισθάνονται το σχολείο σαν το σπίτι τους.

Μια όμορφη και μεγάλη αγκαλιά

«Το σχολείο μας είναι μια αγκαλιά και εμείς δεσμευόμαστε αυτή την αγκαλιά να την ομορφαίνουμε και να τη μεγαλώνουμε όπως της αξίζει, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας», σημείωσε η Δασκάλα Ειδικής Αγωγής Μαρία Νευροκοπλή.

Στη δυνατή ομάδα του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Σύρου αναφέρθηκε η ψυχολόγος κ. Αγγελική Τζάλλα. Στο ΕΕΕΕΚ εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικού σχολείου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του ΚΕΔΔΥ, καλύπτοντας την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρώτη εγγραφή στο σχολείο γίνεται μέχρι το 16ο έτος της ηλικίας και η φοίτηση διαρκεί έξι τάξεις. Η έκτη και τελευταία τάξη είναι τάξη πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων. Στην τάξη αυτή παρέχεται κυρίως επαγγελματική εξειδίκευση με σκοπό να αναπτύξουν οι μαθητές τις δεξιότητές και να εξοικειωθούν με το εργασιακό περιβάλλον. Οι απόφοιτοι του ΕΕΕΕΚ μπορούν να ενταχθούν σε δημόσιο ΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι μαθητές διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, γλώσσα, μαθηματικά, γυμναστική, πληροφορική, κοινωνική και επαγγελματική αγωγή, μουσική και παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα. Από το 2002 λειτουργούν δύο επαγγελματικά εργαστήρια, το εργαστήριο χειροτεχνίας και το εργαστήριο γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε επίσης το έργο του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου από τον Διευθυντή της μονάδας κ. Μαυροειδή Παυλάκο, ενώ σημειώθηκε ακόμα ο ρόλος τόσο του Τμήματος Ένταξης στην Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση από την εκπαιδευτικό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Πενταγιώτισσα Στεφανάτου και της παράλληλης στήριξης στο Δημοτικό Σχολείο από τις εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής Νικολέτα Γενεκίδου και Μαρία Δαούκα.