Δημιουργίες εμπνευσμένες από την παράδοση και την ελληνική πραγματικότητα θα εκθέσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φοιτητές του Τμήματος ΜΣΠΣ

Πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού σχεδιασμού

Η νέα ελληνική δημιουργική επιχειρηματικότητα με όχημα την έμπνευση, την αισθητική και το ταλέντο φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, θα «ταξιδέψει» τον προσεχή Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Με πρωτοβουλία της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα διοργανώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση με τίτλο «Beware of Greeks – Contemporary Greek designers».

Έλληνες σχεδιαστές που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους με άξονα την επανάχρηση στοιχείων της παράδοσης, στον κεντρικό χώρο του Ε.Κ. για το διάστημα 16-20 Οκτωβρίου 2017.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν δράσεις, διαλέξεις, εργαστήρια και συναντήσεις με ευρωπαϊκούς και βέλγικους φορείς με σκοπό την εποικοδομητική ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε σχέση με την παραγωγή αλλά και την προώθηση προϊόντων ντιζάιν.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου να προβάλουν το έργο τους σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας για το ελληνικό design

Σε συνεργασία με τον διδάσκοντα του Τμήματος, Σέργιο Φωτιάδη, έναν εκ των Ελλήνων σχεδιαστών που θα συμμετέχουν στην έκθεση, προκηρύχθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου διαγωνισμός αντικειμένων, εμπνευσμένων από την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον σχεδιασμό αντικειμένων για τις σύγχρονες κοινωνίες, με έμφαση στην ελληνική ταυτότητά τους, έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2017.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η σχεδίαση εξαγώγιμων αντικειμένων και η δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας για το ελληνικό design με πηγές έμπνευσης την αρχαιότητα, τη μυθολογία, την παράδοση, την ελληνική κουλτούρα κ.α.

Τα έργα θα έπρεπε να αναδεικνύουν την Ελλάδα, να είναι χρηστικά, υψηλής αισθητικής αξίας, κατάλληλα για μαζική ή περιορισμένη παραγωγή, να μην έχουν ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά μέρη και να αφορούν υπαρκτές ανάγκες της καθημερινότητας.

Η αξιολόγηση έγινε από τέσσερις διδάσκοντες του Τμήματος με κριτήρια το concept, το βαθμό στον οποίο το σχέδιο πληροί τις προδιαγραφές, την ποιότητα παρουσίασης και επικοινωνία της πρότασης, τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, τα κείμενα κλπ.

Βράβευση 10 έργων στην ΑθήναΑπό τον διαγωνισμό ξεχώρισαν

24 ομαδικές ή ατομικές εργασίες φοιτητών του ΤΜΣΠ, οι οποίες εκτέθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και 6 παλαιότερες εργασίες με θέμα την Ελλάδα, οι οποίες ήταν εκτός διαγωνισμού.

Όλες οι προτάσεις πέτυχαν να διαχειριστούν μια διπλή πρόκληση: ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στο ζητούμενο, του να εμπνευστούν από την ελληνικότητα και να εμπνεύσουν το κοινό στις αξίες και τις αρχές της.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν 10 έργα φοιτητών του Τμήματος, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, για να εκθέσουν τις δουλειές τους και να συμμετάσχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις, με καλυμμένα τα ταξιδιωτικά έξοδα και διαμονής.

Συγκεκριμένα, διακρίθηκαν τα έργα:

1. Oinovolves – Board game for wine consumption (Κεραμάρη Παρασκευή, Κούρτης Γιώργος-Κωνσταντίνος, Κυριακάτη Ιώ, Μακρυγιάννη Γλυκερία, Μπακιατζής Γιώργος, Ντουρμετάκη Μαρία), Οικονόμου Παναγιώτης, Χαγιανναγνώστου Σταμάτης)

2. Eleitho – Decoration Vase (Παγούνα Νικολέττα, Παπαδοπούλου Ιωάννα)

3. Aeolus – Storage Object (Δεσποτίδης Δημήτρης)

4. Socrates’ Ink and writing kit (Ασημακοπούλου Δομινίκη, Μπαλάσκας Ταξιάρχης, Μπάλιου Μαρία, Κωστοπούλου Χριστίνα-Μαρία, Κυρμανίδου Αθηνά, Σαραντοπούλου Μαρία-Ευαγγελία, Σαρδίνη Βασιλεία)

5. “Gastra” Lemon Squeezer (Καχριμάνη Χριστίνα, Μπακάλη Κωνσταντίνα, Σπυρίδη Ελπίδα, Τριανταφύλλη Ναταλία)

6. Peleus – side table (Μαραζιάρης Γιώργος, Πετράκη Μαργαρίτα)

7. Aryballos with oil and strigil (Κεραμάρη Παρασκευή)

8. Maden Agan – wine Carafe (Μπαλαμότη Αμαλία, Γαμβρίνου Σοφία, Παπαδιοδώρου Βασίλης, Πεκιαρίδου Νίκη, Στεργιόπουλος Μαργαρίτης, Βάρια Ειρήνη, Βρεττού Κορίνα)

9. Honey Dipper Redesign (Θεοχάρης Δημήτριος, Κούπα Νικολέττα)

10. “Symposium” tableware set (Χονδρός Λουκάς)

Ειδικότερα, η βράβευση αυτή δίνει το εισιτήριο σε αντιπροσωπεία 10 φοιτητών του ΤΜΣΠΣ και τους επιβλέποντες καθηγητές τους να παρευρεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και να αναδείξουν τη δυναμικότητα της επόμενης γενιάς Ελλήνων σχεδιαστών.

Στην έκθεση «Beware of Greeks – Contemporary Greek designers» θα λάβουν επίσης μέρος έργα φοιτητών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, καθώς και έργα Ελλήνων σχεδιαστών (Μαρία-Όλγα Βλάχου, Λούλα Λεβέντη, ομάδα Salty Bag, Σοφία Παπακώστα, Χριστίνα Σκουλούδη, Σέργιος Φωτιάδης).

Προλογίζοντας την εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, η ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα αναγνώρισε τη δημιουργικότητα ως μέσο ώστε ο άνθρωπος να κοιτά το μέλλον χωρίς φόβο.

Σημαντική αναγνώριση του Τμήματος και των φοιτητών

Σύμφωνα με δηλώσεις του διδάσκοντα κ. Σέργιου Φωτιάδη στην «Κοινή Γνώμη», η δράση αυτή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για το Τμήμα ΜΣΠΣ να αναδείξει και να προβάλει το έργο του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό φοιτητών να συμμετέχουν για πρώτη φορά σε κάποια έκθεση.

Κατέστησε δε γνωστό πως, η επιτροπή αξιολόγησης εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο των έργων που σχεδίασαν οι φοιτητές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου, οπότε τα παιδιά δούλεψαν μόνα τους μέσα στο καλοκαίρι χωρίς καμία βοήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως επιλέχτηκαν αντικείμενα, τα οποία διακρίνονται για τη χρηστικότητα, την καινοτομία, την αισθητική, την εργονομία και την κατασκευασιμότητά τους. «Στα 8 από τα 10, η αξιολόγηση ήταν κοινή από όλους, ωστόσο για τα δύο τελευταία, δυσκολευτήκαμε».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τους 10 φοιτητές θα συνοδεύσουν στις Βρυξέλλες οι διδάσκοντες Σέργιος Φωτιάδης, Χριστίνα Σκουλούδη και Βασίλης Παπακωστόπουλος, υπεύθυνος της ομάδας.

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει ως αντικείμενο την ολοκληρωμένη σχεδίαση σύγχρονων και αναδυόμενων προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών, ακολουθώντας τις νέες προσεγγίσεις στον διεπιστημονικό χώρο της σχεδίασης, συνδυάζοντας δημιουργικά γνώσεις και μεθοδολογίες από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, αναγνωρίζοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Σχεδίασης καθώς και τον ρόλο των τεχνών σε αυτήν, και δίνοντας σημαντική έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών.